Titograd postao Cicograd: Kranjčar za Index o crnogorskoj pustolovini

NOVI izbornik Crne Gore postao je stanovnik Podgorice i dva dana prije prvog nastupa na klupi "đetića" u Skopju u velikom intervjuu za naš portal otkriva što očekuje i što očekuju od njega na novoj dužnosti. Kranjčar u srijedu u Areni Filipa II. igra prijateljsku utakmicu protiv Makedonije.

Kakav rezultat očekujete na skopskoj premijeri u ulozi crnogorskog izbornika?

Očekujem da se igrači i ja nametnemo jedni drugima, da odigramo dobro i da ne izgubimo.

Tamo ćete ipak biti bez pomoći najboljeg i najpoznatijeg igrača Stevana Jovetića?

Tako je, neće biti njega, Fatića i Nikolića - prepustili smo ih mladoj reprezentaciji koja igra iznimno važnu utakmicu protiv Bugarske, gdje pobjedom mogu izboriti drugu poziciju u kvalifikacijskoj skupini, a samim tim i "baraž" za EP. Naravno, kao što sam rekao i za ovaj reprezentativni kamp, ne treba govoriti koliko bi za razvoj nogometa u Crnoj Gori značilo da mladi nogometaši ostvare takav pothvat i zato im moramo biti na dispoziciji.

Obišli ste "Montenegrello", novi kamp crnogorske reprezentacije. Kakvi su dojmovi nakon razgledavanja infrastrukture kojom ćete se obilato koristiti sljedećih godina?



Moram reći da je kamp nedaleko od Podgorice sjajan, a uvjeti u njemu na vrhunskoj razini sa svim potrebnim za pripreme jedne reprezentacije; tu su dva terena s umjetnom i dva s prirodnom travom, a sva četiri su s rasvjetom. Popratni objekti imaju najmoderniju opremu i sav potreban komfor. Doista moram komplimentirati crnogorskom nogometnom savezu što je izgradio jedan ovakav kompleks koji će imati itekakvu ulogu u razvoju nogometa u Crnoj Gori.


Nije tajna da ste u Crnoj Gori dočekani "uz najviše počasti". Mediji pomno prate svaki vaš korak i čini se da su u Podgorici presretni što ste preuzeli reprezentaciju.


Iskreno, meni je preuzimanje reprezentacije Crne Gore izuzetno zadovoljstvo i čast, a gledajući odnos prema meni ovdje od prvog dana kada sam postao izbornik, vidim da nisam pogriješio kada sam došao u ovu zemlju. Isto mislim i kada pogledam igrače koji su mi na raspolaganju i sve to skupa mi daje snagu i garanciju da možemo napraviti dobar rezultat u kvalifikacijama za SP.

Što konkretno znači "dobar rezultat"? Skupina koju ste dobili teško da je mogla biti teža. Je li pred vas postavljen nekakav cilj i koje bi vas mjesto u kvalifikacijskoj skupini zadovoljilo?

Pred mene nije postavljen nikakav ultimatum osim onog koji sam nametnuo sam sebi kao optimistična osoba, a to je pozicija koja vodi u dodatne kvalifikacije. Naravno da je Engleska daleko ispred svih u skupini, ali mi se možemo ravnopravno nositi sa Švicarskom, Bugarskom i Walesom. Optimizam temeljim na kvaliteti igrača koji su mi na raspolaganju: Jovetić, Vučinić, Bošković, Vukčević, Delibašić, Đalović... igrači su koji imaju potrebnu kvalitetu i motiv da kroz discipliniranost i organizaciju igre postignu dobar rezultat.



Nogometni savez i predsjednik Dejan Savičević nisu pred mene stavili nikakav ultimatum, ali želimo bolje od rezultata koji smo ostvarili u proteklim kvalifikacijama za SP kako bismo poboljšali koeficijent da u budućnosti prilikom izvlačenja skupina budemo u puno boljoj situaciji nego što smo trenutno.

Nabrajali ste igrače koji su nositelji igre Crne Gore i njihova imena nisu poznata samo ljubiteljima nogometa na ovim prostorima, za Jovetića i Vučinića znaju u cijeloj Europi. Međutim, svi oni su ofenzivci i čini se da ste tanki u obrambenom dijelu?

Gledajući popis, to svakako tako djeluje i u tom dijelu nam se pojavljuje problem jer smo tanji i, ako nam se dva-tri igrača ozlijede, bit će problema. To kanim premostiti taktičkom disciplinom i boljom suradnjom prije svega veze sa zadnjim redom. Ali i u obrani imamo jako dobre igrače kao što su Baša (Lokomotiv Moskva), Batak (Antalyaspor), Jovanović (Rapid Beč), imaju kvalitetu dobro odigrati na bilo kojoj poziciji u obrani.

Ovaj put s vama nije vaš vjerni suradnik i pratitelj Tomislav Ivković, ali zato imate nove pomoćnike?

O kvalitetama Dragoljuba Brnovića i Zorana Lemajića suvišno je trošiti riječi. Fizioterapeuti su također vrhunski. Za sve moje pomoćnike mogu reći kako su jako radišni, sposobni i stručni.

Koji ste dojam stekli o crnogorskoj ligi - ima li tu reprezentativnog materijala ili temelja za budućnost?

Proteklog vikenda sam u Podgorici gledao prvenstvenu utakmicu Budućnosti i Mornara iz Bara koju su gosti iznenađujuće dobili 2:0. Već tu sam vidio tri igrača koja imaju potencijala. Crnogorske nogometaše, kao i one u cijeloj regiji, karakterizira kreativnost, ali naravno potrebno je modernizirati rad na treninzima i ojačati ligu, no moram reći da sam zadovoljan kvalitetom i razinom nogometa.



U trenerskoj karijeri ste živjeli od Linza i Port Saida do sjevernih Emirata i južne Slovačke. Što vam se čini, kako će vam biti u Podgorici u kojoj niste bili još od igračke karijere?

Podgorica se promijenila nabolje od kada sam posljednji put bio ovdje, grad je moderniji. Ljudi su tu susretljivi i puno sam ih poznavao i prije, još od igračke karijere, i iz tog vremena imam tu dosta prijatelja i poznanika. Crna Gora je lijepa zemlja pred kojom je perspektiva, prije svega zbog krasne, netaknute prirode i planina u kombinaciji s Rivijerom i nema razloga da se tu ne osjećam ugodno.

Hrvatski konzorcij bi trebao dobiti posao stoljeća u Crnoj Gori (gradnju autoceste), premijerku Kosor tamo dočekuju kao Margaret Thatcher ili Angelu Merkel i vaš angažman dolazi kao šlag na tortu u odnosima dviju zemalja, i više ne možemo govoriti o normalizaciji nakon rata, to je već sada ponovna uspostava prijateljstva?

Naše dvije zemlje su prije svega susjedske zemlje koje su kroz povijest bile povezane i svakako treba pozdraviti približavanje do kojeg je došlo. U budućnosti i jedni i drugi trebamo još više učiniti u poboljšanju odnosa, za koje ne vidim razloga da budu drukčiji od dobrosusjedskih.

Pročitajte više