Tko će biti najbolji mladi igrač Svjetskog prvenstva?

TKO su mladi igrači koji će obilježiti nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo koje je praktički pred vratima? Pitanje je koje si postavljaju svi oni koji prate nogomet uključujući izbornike reprezentacija, trenere, menadžere, vlasnike klubova, a naravno i navijače koji ne mogu dočekati da akcija u Južnoafričkoj Republici napokon krene.

Novinari USA Todaya također su si postavili ovo pitanje i ponudili odgovor. Na vama je da ocijenite hoće li se njihova prognoza obistiniti i hoće li netko od ovih mladih aseva krenuti stopama legenda poput Pelea, Franza Beckenbauera ili našeg Roberta Prosinečkog koji su osvojili prestižnu Fifinu nagradu za najboljeg mladog igrača SP-a?

Giovani Dos Santos (Meksiko)

Ovaj je dvadesetogodišnji meksički napadač prošle godine odveo svoju zemlju do naslova na Gold Cupu, a uz to je proglašen i za najboljeg igrača turnira. No, situacija u njegovoj klupskoj karijeri daleko je od idealne. Od kada je iz Barcelone početkom 2008. prešao u Tottenham, njegov je strelovit nogometni napredak naprasno prekinut.

Mladić se malo po malo gubio na surovim engleskim travnjacima da bi ga Spursi na koncu u travnju 2009. posudili Ipswich Townu do kraja sezone. Preporođeni Dos Santos ubrzo je postao miljenik Ipsvičevih napadača, no životni su ga putevi okrenuli u drugom pravcu. U siječnju 2010. ovaj je Meksikanac brazilskih korijena posuđen u turski Galatasaray gdje trenutačno igra pod paskom Franka Rijkaarda, svog trenera iz Barceloninih dana.

"Moj je san zaigrati u Južnoj Africi, upravo je to i razlog mog odlaska u Tursku. Želio sam izborniku pokazati da toliko vrijedim", izjavio je nogometaš koji je sa 17 godina zabio svoj prvi hat-trick za Barcelonu i kojeg su već tada uspoređivali s velikim Ronaldinhom.

Theo Walcott (Engleska)

Još je 2006. debitirao u Engleskoj reprezentaciji sa samo 17 godina i 75 dana što ga je učinilo najmlađim igračem u povijesti koji je odigrao službenu utakmicu za Gordi Albion. No, od tada je u četiri godine skupio samo devet nastupa za A selekciju zabivši pritom "samo" tri gola. Nažalost, sva tri upravo protiv Hrvatske 10. listopada 2008. kada smo na Maksimiru teško poraženi na startu kvalifikacija za SP.

Opisujući kvalitete koje igrač mora posjedovati da bi dobio nagradu za najboljeg mladog igrača, Fifa kaže: Taj igrač mora imati sjajnu tehniku, taktičku zrelost, efikasnost, a navijači ga moraju prepoznati kao posljedicu konstantnih igara. Novinar USA Todaya, smatra da upravo sve te karakteristike ima i Arsenalovo krilo Theo Walcott - kad je zdrav. Baš su ozljede najveći razlog zbog kojeg Walcott nije tamo gdje bi trebao biti. Jesu li ti problemi napokon iza njega?

"Nikada se nisam osjećao ovako spremno. Sada sam potpuno zdrav. U odličnoj sam formi i nadam se da će se takvo stanje održati. Zbog ozljeda sam ove sezone u Arsenalu više prosjedio na klupi nego što sam igrao. Propustio sam toliko utakmica da ih više ne mogu niti nabrojati. U budućnosti mi je primarno ostati zdrav", objašnjava Walcott.

Ki Sung-Yong (Južna Koreja)

Ovaj Korejac, rođen 1989. godine, ime je izgradio u svom matičnom klubu FC Seoul od kuda je početkom 2010. prešao u redove škotskog velikana Glasgow Celtica. Čitav niz klubova koji su bili zainteresirani za njegove usluge predvodili su PSV Eindhoven, njemački HSV, Porto, ali i engleski Portsmouth.

No, centralni veznjak korejske vrste odlučio se za škotsku i nije pogriješio. Već je u svom debiju protiv Falkirka 16. siječnja proglašen za igrača utakmice. Oni koji su ga gledali kažu da se radi o igraču profinjene tehnike sa istančanim smislom za prostor i organizaciju igre. I stoga ne čudi nadimak "Korejski Gerrard" koji je već sada zaslužio.

Ayew ili Alridore?

Ostatak liste mladih nada koje bi se mogle okititi ovom laskavom titulom predvode Amerikanac Jozy Altidore kojeg je španjolski Villarreal posudio engleskom Hullu, ali i Ganac Andre Ayew. Ayew je sin Abedi Pelea, čovjeka koji je tri puta osvajao nagradu za Afričkog igrača godine, a u Južnoj Africi će igrati rame uz rame sa nogometnim veličinama kao što su Michael Essien, Stephen Appiah i Sulley Muntari.

Pročitajte više