EUROPA LIGA

Tko je Aberdeen, Rijekin prvi europski protivnik?

Foto: Getty Images / Guliver Image

RIJEKA još nije ni započela svoju ovogodišnju europsku avanturu, a već je ostala jedini hrvatski predstavnik u Europa ligi, nakon ranih ispadanja Hajduka i Osijeka.

Prvu europsku utakmicu momčad Igora Bišćana igra za šest dana, u četvrtak 8. kolovoza, a sinoć je doznala da će joj protivnik biti stari znanac Aberdeen. Škoti su, naime, prije četiri godine izbacili Rijeku u istom ovom natjecanju, samo u ranijem, drugom pretkolu.

Šokirali Rijeku prije četiri godine

Tada je Rijeka na Kantridi u prvoj utakmici šokantno izgubila čak 3:0, pa iako je u uzvratu u škotskoj u startu nadoknadila dva gola zaostatka, nije uspjela preokrenuti i završilo je 2:2.

Aberdeen je četiri godine zaredom završavao škotsko prvenstvo na drugome mjestu, prije nego što je u prošloj bio četvrti, iza Celtica, Rangersa i Kilmarnocka.

Menadžer Aberdeena je Derek McInnes, koji ga je vodio i prije četiri godine. Zvijezda u usponu je 22-godišnji Englez, 191 cm visok napadač Sam Cosgrove, koji je prošle sezone zabio 21 gol u 44 nastupa u svim natjecanjima. Ove sezone krenuo je furiozno u Europi postigavši šest golova u prva četiri nastupa, među kojima i sinoćnji hat-trick u pobjedi 5:0 nad gruzijskom Čihurom.

Najskuplji igrač Aberdeena je također engleski napadač, 23-godišnji James Wilson, koji prema Transfermarktu vrijedi milijun i pol eura. Cijela momčad, prema istom izvoru, vrijedi 11,75 milijuna eura, skoro upola manje od Rijekine, koju je Transfermarkt procijenio na 20,4 milijuna. Za usporedbu, njen je najskuplji igrač Domagoj Pavičić s 2,25 milijuna eura.

Britanci, Irci i samo tri uljeza

Skoro cijela momčad Aberdeena sastavljena je od Britanaca i Iraca, a iznimke su tek rezervni golman Tomaš Černy, koji je Čeh, te dvojica veznjaka - Finac Miko Virtanen i Belgijac Funso Ojo.

Klub je osnovan 1903., a svoje najljepše dane pamti iz ere tada mladog Alexa Fergusona, s kojim je na klupi osvojio tri od svoja četiri naslova prvaka, četiri od sedam kupova te jedine europske trofeje - Kup pobjednika kupova i europski Superkup 1983. godine.

Ne mogu dalje od trećeg pretkola

Međutim, već odavno nema nikakvih europskih uspjeha, a posljednji put je u grupnoj fazi nekog od europskih natjecanja bio još u sezoni 2007./08., kad je dogurao do eliminacijske faze ondašnjeg Kupa UEFA, u kojoj je ispao od Bayerna.

Nakon toga domet mu je bio treće pretkolo, u kojem će sljedeća dva tjedna igrati s Rijekom.

Pročitajte više