REPREZENTACIJA

Tko je bio najbolji igrač Hrvatske, a koji su igrači ostali dužni?

Foto: Pixsell / I. Kralj

HRVATSKA je izborila plasman na još jedno veliko natjecanje, iako u novom formatu plasman na Euro i nije neki podvig.

Još jednom, pogotovo kada je bilo potrebno, potegnuo je kapetan Luka Modrić, ali svoj su obol dala i neka nova lica, prije svih Nikola Vlašić i Bruno Petković. Postavlja se pitanje - tko je bio najbolji hrvatski igrač tijekom netom završenih kvalifikacija?

Najbolje ocijenjen Modrić

Luka Modrić je s prosječnom ocjenom 7,5 na prvom mjestu. Nema ogromne razlike između njega i sljedeća četiri najbolje ocijenjena igrača, a to su redom Bruno Petković, Nikola Vlašić, Ivan Perišić te Marcelo Brozović. Kod evaluacije svih ovih igrača treba dodatno napomenuti kako je Luka Modrić odigrao i najviše, čak 695 od maksimalnih 720 minuta tijekom ovog ciklusa.

Dodatno je zanimljivo kako među najbolje ocijenjenim igračima nema niti jednog obrambenog igrača te da dominiraju igrače vezne linije, gdje uostalom znamo da je Hrvatska najjača.

Tko su bili dominantni igrači?

Kada pak pogledamo situaciju u ključnim statistikama, rezultati su očekivani. Bruno Petković najbolji je hrvatski strijelac te ujedno igrač s najviše osvojenih duela. Svojom dominantnom skok-igrom te igrom leđima prema golu pretvorio se u jednu od najboljih mantinela ovih kvalifikacija, slično kako je Giroud bio Francuzima na SP-u.

Grafika za Index: Sofascore 

U ostalim kategorijama, Luka Modrić očekivano dominira dodavanjima pa tako i ključnim dodavanjima, a zanimljiva je činjenica kako je unatoč smanjenoj minutaži - tek 46 minuta po utakmici - najbolji hrvatski dribler Josip Brekalo. Da je Brekalo igrao punu minutažu, s gotovo bi se četiri uspješna driblinga po susretu smjestio u top 5 driblera cijele Europe.

Najviše direktno oduzetih lopti protivniku ima Borna Barišić, čime je samo potvrdio kako izostanak Ivana Strinića nije ničime smanjio kvalitetu igre na lijevom bočnom. 

Tko je onda najbolji?

Hrvatska već dugo nije imala ovakvu razinu top kvalitete i dubine na klupi. Ako se pitamo tko je bio najbolji, analitika kaže Luka Modrić, ali što kaže dojam? Zato vas pitamo; tko je bio najbolji hrvatski igrač tijekom - za Hrvatsku - već završenih kvalifikacija za Euro?

 

Pročitajte više