LIGA PRVAKA

Tko je Dinamov protivnik u Ligi prvaka? Klub sa 120 osvojenih titula u tri sporta

Foto: FC Valur

DINAMO je na današnjem ždrijebu 1. kola kvalifikacija za Ligu prvaka za protivnika dobio islandski Valur. Riječ o malenom klubu iz Reykjavika, glavnog grada Islanda, s nešto više od 120 tisuća stanovnika.

Valur je klub smješten na istočnoj strani Reykyavika nedaleko od centra grada. Stadion Hlíðarendi izgrađen je 2007. godine na mjestu na kojem je prije njega bila oranica.

Osnovan je 1911. kao nogometni klub, a kasnije su se u njega integrirali košarkaški i rukometni klub, pa zadnjih desetak godina svi nastupaju pod istim imenom i grbom. Čak dijele i istu internetsku stranicu

Vrijedi neusporedivo manje od Dinama

Što se uspjeha na Islandu tiče, Valur je neprikosnoven. U sva tri najveća sporta na Islandu osvojio je ukupno 120 titula, a posebnu pažnju posvećuje svojim ženskim selekcijama. Valurovi nogometaši aktualni su prvaci Islanda, a to im je bio ukupno 23. naslov prvaka. Uz to su i 11 puta osvajali kup.

Prosječna starost momčadi prema Transfermarktu je 27.1 godinu, a u klubu igra osam stranaca. Kadar kojim Valur raspolaže vrijedi 2.95 milijuna eura. Za usporedbu, Dinamo vrijedi 134.9 milijuna eura.

Najskuplji napadač Valura je danski napadač Patrick Pedersen, koji vrijedi 400 tisuća eura. Trener kluba je 52-godišnji Heimir Gudjónsson, koji je u karijeri trenirao još Torshavn i Hafnarfjördur.

Mediji impresionirani Dinamom

Posljednji put Valur je u Europi igrao u sezoni 2019./2020., kada je od slovenskog Maribora ispao s ukupnih 5:0 u Ligi prvaka, a zatim u Europa ligi s 5:1 od bugarskog Ludogoreca. Sezonu prije te je islandski predstavnik došao do trećeg pretkola Europa lige i zbog gola u gostima ispao od moldovskog Šerifa.

Vijest o tome da je Valur izvukao Dinamo objavio je samo jedan islandski medij, ali to i ne čudi s obzirom na to da je Visir, medij u pitanju, jedini internetski portal na Islandu koji ima sportsku rubriku.

"Valurovci nisu mogli dobiti težeg protivnika", stoji u naslovu teksta na islandskom portalu, a jedini detalj koji je islandskim kolegama zapeo za oko je činjenica da Dinamo na Europskom prvenstvu koje je u tijeku ima čak osam nogometaša.

 

 

 

 

Pročitajte više