HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ

Tko je Ognjen Vukojević, još jedan HNS-ov pulen s kaznenom prijavom

Foto: EPA

BIVŠI hrvatski reprezentativac i aktualni izbornik mlade U-20 reprezentacije Ognjen Vukojević završio je na policiji u četvrtak nakon što ga je supruga prijavila zbog prijetnji.

Iz policije su potvrdili da je nad njim u tijeku kriminalističko istraživanje nakon što je protiv njega podnesena kaznena prijava. Vukojević je, dakle, u ozbiljnoj opasnosti da možda čak završi i u zatvoru. Galerija likova u HNS-u puna je tipova s kaznenim prijavama, povijest nasilja u HNS-u je bogata, a dovoljno se sjetiti slučaja Šime Zirduma, nekadašnjeg člana Izvršnog odbora HNS-a koji je bludničio nad maloljetnicom, zbog čega je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora. Direktor HNS-a Damir Vrbanović nepravomoćno je osuđen zbog malverzacija u Dinamu, a Zoranu Mamiću, članu HNS-ove Komisije za natjecanje zbog istog nedjela izrečena je nepravomoćna kazna zatvora. Njegov brat Zdravko Mamić, dugogodišnji gospodar nogometa u Hrvatskoj, također je osuđen zbog pljačke Dinama, ali je uoči izricanja presude pobjegao u Hercegovinu, odakle danas vodi Dinamo. Mamićev bliski suradnik Željko Širić, koji je remenom pretukao svoju kćerku te se pijan obračunavao i s novinarkom Indexa, razbivši joj mobitel, u zatvoru je konačno završio zbog afere "pošteno suđenje".

U HNS-u danas kažu da imaju nultu stopu tolerancije prema svakoj vrsti nasilja i da aktivno prate slučaj Ognjena Vukojevića.

Tijekom karijere imao je reputaciju ratnika

Vukojević je kao igrač bio poznat kao izrazito temperamentan veznjak, jedan od onih za kakve se govori da ih danas više nema, a karijeru je počeo u Bjelovaru.

Kratko je nakon toga bio u Varteksu pa se vratio u Bjelovar gdje je postao najboljim strijelcem i igračem Treće HNL i završio u Slaven Belupu. Tamo se nametnuo i ostvario transfer u belgijski Lierse 2005. godine za 200 tisuća eura. 

Embed from Getty Images

Nakon samo pola godine Kuže ga je doveo u Dinamo gdje je postao ikona vezne linije. Osvojio je tri naslova prvaka s Dinamom, dospio je i do reprezentacije, a posto je i kum s Eduardom da Silvom.

Rastao se s Dinamom nakon svađe

Tri godine kasnije prešao je u drugi Dinamo, onaj iz Kijeva i tamo osvojio po jedno prvenstvo, kup i superkup te slovio za ključnog igrača momčadi.

Poslije toga uslijedio je niz posudbi nakon kojih se 2014. povukao iz reprezentacija i došao u Dinamo odraditi svoje posljednje ozbiljne nogometne korake pod vodstvom Zorana Mamića. 

Iz Dinama je otišao nakon samo 17 nastupa i presedana u svojoj zadnjoj utakmici. Dinamo je u posljednjem kolu HNL-a igrao protiv Rijeke, a publika je skandirala "Ogi, Ogi", tražeći da Mamić u igru uvede Vukojevića. Mlađi brat bjegunca od hrvatskog pravosuđa to nije čuo ili se pravio da nije čuo te je u igru poslao vratara Mikulića, a Vukojević je ustao i otišao s klupe usred utakmice. 

Izazvao skandal

Karijeru je Vukojević zaključio u bečkoj Austriji za koju je u dvije sezone odigrao 22 susreta. Nakon što je okončao nogometnu karijeru Zlatko Dalić uključio ga je u stožer za Svjetsko prvenstvo u Rusiji gdje je šokirao svijet kada je s Domagojem Vidom snimio skandalozan video nakon izbacivanja Rusije s prvenstva.

Nakon pobjede nad Rusijom u Sočiju u četvrtfinalu, uzviknuo je: "Ovo je za Ukrajinu i Dinamo!" A Domagoj Vida, također bivši igrač kijevskog Dinama, dodao je: "Slava Ukrajini!" HNS je nakon toga Vukojevića odstranio iz reprezentacije zbog pritiska Fife koja ga je kaznila s 15 tisuća franaka.

I dalje ga paze u HNS-u

Ipak, HNS ga se nije potpuno odrekao pa je prošle godine imenovan novim izbornikom hrvatske U-20 reprezentacije. Naravno, s obzirom na okolnosti, nije sigurno da će na toj poziciji i ostati. 

Ogi je karijeru počeo u rodnom Bjelovaru, kratko bio u Varteksu pa se vratio u Bjelovar i bio najbolji igrač i strijelac Treće HNL, omogućivši klubu da se plasira u viši rang.

Zamijetio ga je obližnji Slaven Belupo i u Koprivnici se izborio za prvi inozemni transfer u belgijski Lierse 2005. za 200.000 eura. No samo pola godine poslije stigao je poziv Josipa Kužea iz zagrebačkog Dinama.

Pročitajte više