Benfica - Dinamo 3:0

Tko je sudac koji je razbjesnio dinamovce?

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

UPOZORAVALI smo na njega čim mu je UEFA povjerila uzvrat osmine finala Europa lige, utakmicu Benfice i Dinama u Lisabonu (3:0). Dinamo se uvjerio i zašto.

Deniz Aytekin, njemački sudac turskog porijekla, koji je postao zloglasan nakon dijeljenja "pravde" na uzvratu osmine finala Lige prvaka 2017. kada je režirao prolazak Barcelone protiv PSG-a (6:1), iskazao se i na lisabonskom meču Benfice i Dinama.

Dinamo tražio penal, dosuđen faul za Benficu

Igrala se 22 minuta kad se Mislav Oršić probio po lijevoj strani, ubacio loptu u pet metara, do nje pokušao doći Bruno Petković, a Gabriel ga srušio s leđa.

Kontakta je bilo, čini se da je bio prekršaj za kazneni udarac, ali sudac Aytekin sudi faul u napadu Dinamovog napadača.

Umjesto penala za Dinamo, iz igre je dva gola zabila Benfica. Prvim je u regularnom dijelu nadoknadila 0:1 poraz iz Zagreba, a zatim u četvrtoj minuti produžetka prešla u vodstvo 2:0.

Stojanović je pogriješio, ali vidjelo se da Aytekin to jedva čeka

I onda u 94. minuti Aytekin u roku od par sekundi daje Petru Stojanoviću, desnom bočnom Dinama, dva uzastopna žuta kartona zbog prigovora. Točnije, prvi zbog prigovora, a drugi nakon što je na tu javnu opomenu sucu odmahnuo rukom.

Nesumnjivo je Stojanović pogriješio, ali vidjelo se da je Aytekin "trigger-happy", kako jedva čeka uhvatiti ga na krivoj nozi.

Minutu kasnije to je, oslobođen upravo isključenog čuvara, dočekao i Alex Grimaldo kod Dinamovog golmana Dominika Livakovića.

Vratar gostiju ostao je u raskoraku te u gol pusto udarac s preko 25 metara iskosa za 3:0 i sve je bilo gotovo. 

 

Barcelona je prije dvije godine u osmini finala LP-a zahvaljujući Aytekinu ostvarila ono što nikome u povijesti Kupa i Lige prvaka nije uspjelo

Barcelona je prije dvije godine u osmini finala LP-a zahvaljujući Aytekinu ostvarila ono što nikome u povijesti Kupa i Lige prvaka nije uspjelo: nadoknadila je četiri gola minusa iz prve utakmice (0:4) kod PSG-a pobjedom u uzvratu 6:1.

Ali nad epskim, povijesnim trijumfom koji je slavio cijeli nogometni svijet ostala je velika sudačka mrlja. Aytekin nakon utakmice ni s kim nije razmijenio dres, ali da je to učinio, ispod njegova sudačkog žutog vidjeli bismo onaj Barcinih blaugrana tonova.

Dosudio je dva penala za Barcelonu, od kojih nijedan nije postojao. Jest zato onaj za PSG, ali njega nije vidio

Neovisni i neutralni sudački eksperti tijekom i nakon utakmice tvrdili su ono što je bilo očito svakome tko je gledao utakmicu - oba penala koja je Aytekin dosudio za Barcelonu nisu postojala. A kada je već riječ o penalima, Mascherano je u kaznenom prostoru Barcelone "forhendom" odnio Draxlerovu loptu, ali Aytekinu to nije bio penal za PSG. 

Ludu završnicu utakmice režirao je Aytekin. U zadnjoj minuti regularnog dijela, pri rezultatu 4:1 za Barcelonu koji donosi čisti prolazak PSG-u, sudac koji je i dotad sudio tendenciozno za domaćina daruje Barceloni nepostojeći penal za 5:1. 

Umjesto drugog žutog Suarezu, on je za najgore simuliranje ikad nagrađen penalom

PSG-ov branič Marquinhos pratio je Suareza dok je prema njima letjela lopta, na što je Barcelonin napadač teatralno pao, bezrazložno se pritom hvatajući redom za lice, vrat i srce, želeći tragikomično lošom i nevjerojatno nesportskom glumom začiniti svoju simulaciju i pokazati da nema organa koji mu okrutni čuvar nije pokušao iščupati pogledom.

Sudac je, umjesto da mu pokaže drugi žuti karton za bijedno simuliranje jer je Suarez u 67. minuti zasluženo dobio karton za ružnu, ali ni blizu ovako odvratnu glumu prilikom žicanja penala, dosudio kazneni udarac za Barcelonu koji u gol pretvara Neymar.
 
Pet minuta kasnije, na kraju sudačke nadoknade, Sergi Roberto postavlja konačnih 6:1 i cijeli nogometni svijet divio se epskom, povijesnom trijumfu momčadi za koju je igrao još jedan Turčin osim Arde Turana.

Pročitajte više