Tko najviše plaća u svijetu sporta?

FOTO: EPA

BARCELONA, pa dva prazna mjesta i onda svi drugi. Katalonci su uvjerljivo najplaćeniji sportski kolektiv na planetu. Veliko istraživanje Sporting Intelligencea pokazalo je da je prosječna plaća na stadionu Camp Nou čak 10.454.259 funti, odnosno negdje oko 11.800.000 eura godišnje.

Koliko je Barcelona zapravo dominantna, možda i najbolje govori to što je postala prvi klub koji je prebacio magičnu granicu od osam znamenki ako računamo u funtama.

Tek daleko iza, na 8.089.582 funte, dakle više od dva milijuna manje, madridski je Real. Prevedeno u eure, to je oko 9.150.000 eura.

Ronaldo popravio Juventusovu financijsku sliku

U društvu od 10 najboljih još su samo dva nogometna kluba. Dolazak Cristiana Ronalda za plaću od 30 milijuna eura godišnje uzdignuo je Juventus u probrano društvo. Stara dama dosad je uživala status štedljivog kluba kada su plaće bile u pitanju. Međutim, s Ronaldovim godišnjim primanjima prosjek se ipak podignuo na oko 7.600.000 eura godišnje. Odmah do Juventusa je i Manchester United s otprilike 7.400.000 eura godišnje.

Što se Crvenih vragova tiče, za njih je ovo poprilično poražavajuća statistika jer već godinama ne ostvaruju rezultate koji bi pratili takve izdatke.

Treba istaknuti da je Manchester City tek 20. na listi, iako su tu razlike sve manje. Nogometaš Cityja u prosjeku može računati na oko 6.800.000 eura.


Između španjolskih giganata, Juventusa i Uniteda - NBA ligaši. Predvođeni Oklahomom, pa Golden Stateom, Washingtonom, Torongom, Houstonom i Miamijem. Raskalašena Oklahoma godišnje na prosječnu plaću igrača izdvoji skoro 8.900.000 eura. Golden State i Wizardsi prebacuju granicu od 10 milijuna u američkim dolarima.

Ispred Premier lige, MLB-a i NFL-a - kriket

Važna napomena, ovo su iznosi iz studenog ove godine, ali u njih nisu uračunate premije i bonusi koje u ovisnosti od uspjeha značajno mogu promijeniti konačnu sliku.

Ako se gleda po ligama svijeta, najbolje se zarađuje u NBA-u - oko 6.670.000 eura, pa u Premier ligi Indije u kriketu (?!). Zatim slijede bejzbol i MLB, pa tek onda engleska Premier liga s prosječnom godišnjom plaćom od 3.380.000 eura. Slijede NFL, Primera, NHL, Serie A, Bundesliga, pa francuska Ligue 1...

Pročitajte više