Hrvatski rukometaši

Tko su Červarovi igrači s mudima? "Jedan će eksplodirati, a Halila najviše provocira"

Foto: HRS / J. Čabraja

HRVATSKA je sinoć u zadnjoj utakmici prvog kruga SP-a pobijedila Katar 26:24 i u novu fazu turnira koja se igra u Kairu prenijela tri boda. Susret s Katarom igrači Line Červara prelomili su u zadnjim minutama, dok su na terenu bila tri mlada igrača, Josip Šarac, Halil Jaganjac i Ivan Martinović. 

Izbornik im je posvetio govor na zadnjem time outu. 

"Dečki, vi mladi, ovako se bori. Imate muda, čestitam", rekao je Červar, koji od početka turnira svojim rošadama u momčadi čudi samo one koji ga ne poznaju.

Tako je 21-godišnjeg Ivana Martinovića koji je u mučenju s Japanom ušao s klupe i zabio tri pogotka Červar vratio na klupu, a na njegovu poziciju desnog vanjskog stavio Ivana Čupića. Mnogi stručnjaci i navijači još traže odgovor na pitanje što naše krilo radi na tom mjestu, dok bivše Červarove igrače, poput Ljube Vukića ili Bože Jovića, takva taktika ne čudi. 

Vukić je nakon prve utakmice za Index komentirao da Červar čuva Martinovića da "ne pregori", jer ne bi bilo dobro da tako mladi igrač u važnoj utakmici ponese teret poraza ako do njega dođe. Jović je gostujući u Indexovom studiju istaknuo da Lino zna što radi, jer Martinović, inače jedan od najvećih talenata svijeta, koji u Bundesligi zabija preko 100 golova u sezoni, ne smije olako trošiti lopte na turnirskom natjecanju.

"Zato ga Lino dozira i vjerujte mi da zna što radi. Martinović je sjajan šuter, ali mi ga tek spremamo da preuzme glavnu rolu u reprezentaciji. Ovo je pravi put", rekao je Jović.

Matošević: Ovo će biti Martinovićevo prvenstvo

Martinović je rođen u Beču, porijeklom je iz Jajca, a njegovi brat i sestra također su u rukometu te igraju za selekcije Austrije. Ivan je išao drugim putem. Karijeru je započeo u bečkom prvoligašu HC FIVERS WAT Margareten, a imao je samo 16 godina kada je debitirao u seniorskom rukometu. Nakon transfera u njemački VfL Gummersbach u prvoj sezoni imao je bolju statistiku od Domagoja Duvnjaka, svog idola, zbog kojeg gdje god može nosi peticu na dresu. Zajedničku fotografiju, dok je kao klinac gledao Duvnjaka na Euru u Austriji prije deset godina, i danas drži u novčaniku. Do reprezentacije je došao preko kampa u Zadru. Htio je igrati uz brata koji je dobio poziv Austrijanaca, dok u Ivanu tada nisu vidjeli perspektivu. 

Indexov komentator Valter Matošević ističe kako bi ovo Svjetsko prvenstvo moglo biti prekretnica za Martinovića, mladića koji je kao MVP juniorskog svjetskog prvenstva 2019. s Hrvatskom uzeo srebrnu medalju.

Na tom turniru bili su i Halil Jaganjac i Josip Šarac, igrači kojima je izbornik sinoć zahvalio nakon pobjede nad Katarom.

"Oni su pokazali srce kad se odlučivalo. Ovo je pobjeda hrabrosti, upornosti i mladosti. To me raduje", rekao je izbornik.

Za razliku od Martinovića, koji se preko Bundeslige borio da upadne u reprezentaciju, Halil Jaganjac s 19 godina proglašen je budućom zvijezdom reprezentacije i igračem koji će zamijeniti Blaženka Lackovića na lijevoj strani vanjske linije. Jaganjac je karijeru započeo u riječkoj Kozali, odakle je preselio u jedan od najbogatijih klubova svijeta, PSG. Bio je član mlade ekipe, ali se brzo vratio u regiju te u dresu makedonskog Metalurga postao najbolji strijelac SEHA lige. Odnos Line Červara prema Jaganjcu godinama je specifičan, mladi šuter stalno je na rubu popisa i izbornik će uskoro morati odgovoriti na pitanje što od njega očekuje i gdje ga vidi.

Božidar Jović u Indexovom studiju ističe da ga prvenstveno vidi u većem klubu od Našica.

"Uz dužno poštovanje, on mora zaigrati za jači klub i razviti potencijal koji nam treba da spremni dočekamo SP 2025. godine u Hrvatskoj", rekao je Jović i dodao:

"Istina je da ga Lino stalno provocira. Njega najviše zeza jer želi izvući najbolje iz njegovog karaktera i igračkih kvaliteta." 

Na poziciji lijevog vanjskog Hrvatska sada ima i Josipa Šarca, najboljeg igrača slovenske lige, koji je s reprezentacijom osvojio srebro na prošlogodišnjem Euru. Prije nekoliko godina Šarac je skoro odustao od rukometa nakon teške sezone koja mu je propala zbog ozljeda i bolesti. Tada član Izviđača iz rodnog Ljubuškog prebolio je mononukleozu i zablistao na Europskom prvenstvu juniora, gdje su ga zapazili Slovenci i praktički mu spasili karijeru.

Pročitajte više