Tko treba ostati u Hajduku sljedeće sezone, a tko treba otići?

Foto: Robert Matić/Hajduk.hr

BILA JE ovo izrazito turbulentna i razočaravajuća sezona za navijače Hajduka. Bijeli su jesenski dio prvenstva kvalitetno odradili, bili vodeća momčad, ali je Hajduk sve pokvario i prosuo nakon zimske pauze te će sezonu završiti kao trećeplasirana momčad lige uz eliminaciju u polufinalu Kupa od Dinama na Poljudu (0:1).

Rezultat svega su velike promjene u klubu. Smijenjen je bivši predsjednik Lukša Jakobušić, a klub je kao njegovog nasljednika imenovao Ivana Bilića. Trenerska pozicija se još jednom pokazala kao izrazito potrošna u Hajduku, pa je tako Ivan Leko smijenjen prošlog listopada, a ista sudbina je dočekala njegovog nasljednika Mislava Karoglana. Momčad trenutno vodi Jure Ivanković, ali je jasno da Hajduk traži drugo rješenje za sljedeću sezonu.

Tko treba ostati u Hajduku?

Najveći upitnik je pozicija sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa, koji je najavio da odlazi na kraju sezone, ali bi ga trenutna garnitura ljudi u Hajduku htjela zadržati te u njegov sektor dodati člana Uprave za sport. Zbog te još nerazjašnjene situacije teško je predvidjeti kojim smjerom će Hajduk ići u formiranju kadra u idućoj sezoni, ali igrači koji su ove sezone igrali se mogu objektivno analizirati, neovisno o željama i mišljenju struke u klubu.

Uzimajući u obzir sve navedeno i vaša razmišljanja, mi vas pitamo tko je od igrača Hajduka zadovoljio ove sezone i koga biste željeli gledati u klubu iduće sezone, neovisno o godinama, ozljedama i situacijama s ugovorom. Igrače možete ocijeniti "palcem gore" i "palcem dolje", a pri rezultatima ćemo gledati tko ima najbolji i tko ima najgori omjer pozitivnih i negativnih glasova.

Hoće li Hajduk tražiti novog vratara?

Bijeli na kraju sezone imaju nevjerojatnu situaciju da su im prva dva vratara ozlijeđena, pa trenutno brani nominalno treći vratar kluba Borna Buljan (19). Pripadnik generacije juniora koja je prošle sezone igrala finale Lige prvaka mladih je dočekao svoju priliku i upisao tri nastupa, a ove sezone je paralelno nastupao za Solin, upisavši 14 nastupa u drugom rangu hrvatskog nogometa.

Ivan Lučić (29) je došao u klub prije nešto više od godinu dana kao zamjena Karlu Sentiću (22), koji je pak branio jer se u listopadu 2022. godine teško ozlijedio Kalinić. Sentić nije iskoristio svoju priliku, sada je na posudbi u Kazahstanu, a Lučića je Leko stavio na gol u ožujku prošle godine te je on svoju šansu itekako iskoristio i zgrabio jedinicu. Drugi dio ove sezone nije bio na vrhunskoj razini, ali cijelo vrijeme je branio ozlijeđen. Ozljeda se na kraju sezone pogoršala, puknuo mu je meniskus koljena, podvrgnut je operaciji i trebao bi biti spreman za ljetne pripreme.

Lovre Kalinić (34) je posebna priča. Kapetan kluba je bio prvi igrač koji se vratio u Hajduk na nagovor Jakobušića i postao jedan od ključnih kotačića. No ozljeda koljena od prije godinu i pol dana ga je uništila i Kalinić je ove sezone branio samo tri utakmice te se ponovno ozlijedio. Njegov ugovor sigurno nije jeftin, a klub i on će morati donijeti tešku odluku na ljeto, pri čemu emocije moraju biti isključene. Lako je moguće da je već branio zadnju utakmicu za Hajduk, ali sve ovisi o željama struke. Situacija na vratarskoj poziciji nije skroz jasna iako se Lučić nameće kao sigurna opcija, no nikad se ne zna kako će reagirati nakon oporavka.

Je li se Fahd Moufi pokazao kao pojačanje?

Situacija nije skroz čista ni na poziciji desnog beka. Prošlog ljeta je iz Portugala doveden Fahd Moufi (27), koji je opisan kao ofenzivni bek, ali kroz sezonu je puno više pokazivao stabilnost u obrani nego napadački učinak. Tijekom prvog dijela sezone iz početnog sastava ga je izgurao Niko Sigur (20), ali on se nakon ozljede Mihaela Žapera potpuno prekomandirao u vezni red. Prvih nekoliko utakmica druge polusezone je Moufi krpao i poziciju lijevog beka.

Upravo su istovremene ozljede Žapera i Moufija bile veliki problem Hajduka u drugom dijelu sezone jer trener nije imao drugu opciju nego da Sigura stavi u sredinu, a na desnom beku koristi Dinu Mikanovića (29), kojem na ljeto istječe ugovor s Hajdukom i do sada nije bilo naznaka da će biti produžen. Za poziciju desnog beka iduće sezone ključno je procijeniti je li Moufi pokazao da je pojačanje ili na tržištu treba tražiti novog igrača. Ako Sigur nastavi biti vezni igrač, a Moufi je zadovoljio struku, onda treba procijeniti treba li klub tražiti rotacijskog beka na tržištu ili dati šansu Niki Đolongi (19) da se nametne u rotaciji.

Startne stoperske pozicije se čine sigurne

Ozljede su formirale zadnju liniju Hajduka dobar dio sezone, ali ostaje snažan dojam da će Filip Uremović (27) i Zvonimir Šarlija (27) ostati prve opcije Hajduka i sljedeće sezone. Šarlija je imao puno kvalitetniji prvi dio sezone nego drugi, a Uremović se nametnuo kao vođa momčadi iz sjene i jedan od ključnih igrača. U paru su izgledali većinom odlično i teško je zamisliti da će Hajduk tražiti na tržištu novog stopera za startnu poziciju.

Ostale stoperske pozicije u rotaciji otvaraju puno upitnika. Dominik Prpić (19) je već prošle godine pokazao talent, a ove polusezone je nakon povratka od ozljede i posudbe u Radomlju pokazao da se na njega može i treba ozbiljno računati. Ako klub odluči da je Prpić treći stoper, onda se otvara pitanje što napraviti s Josipom Elezom (30) i Ferrom (27) koji sigurno nisu jeftini igrači, a ozljede su ih jako ograničile u posljednjih godinu dana. Svoju šansu čeka i mladi Mateo Jurić-Petrašilo (19).

Puno problema na lijevom beku

Jedan od najvećih udaraca ove sezone Hajduk je doživio prošlog listopada, kada se teško ozlijedio Dario Melnjak (31). On bi trebao biti spreman za pripreme s momčadi, ali s obzirom na ozljedu koljena, nikad se ne zna na kojoj razini će se vratiti i koliko će mu trebati da uđe u puni ritam. Njegova alternacija Ismael Diallo (27) imao je dobar prvi dio sezone, kada je minute skupljao kao stoper.

Navijači su jedva dočekali da se vrati s Afričkog kupa nacija, gdje nije odigrao ni minutu, ali se okitio zlatnom medaljom. Međutim, nakon povratka odigrao je jako lošu polusezonu, pa ga je na kraju mladi Šimun Hrgović (20) izgurao iz sastava iako mu Mislav Karoglan dugo nije vjerovao, možda i predugo. Na struci je da procijeni može li Hrgović biti prava alternacija Melnjaku i ima li mjesta za Dialla da vrati formu koju je pokazao u prvom dijelu sezone, koja je sugerirala da je kvalitetan rotacijski igrač.

Hajduk čeka velika odluka o veznom redu

Slično kao s Melnjakom, Hajduk je doživio još jedan težak udarac kada je Žaper doživio praktički istu ozljedu. Njegovim odsustvom Hajduk je izgubio puno u defenzivnom dijelu, a poziciju usamljene šestice preuzeo je Sigur, koji je to odradio iznimno kvalitetno, ali je drugačiji igrač. Prema dostupnim informacijama, Žaper bi mogao propustiti cijeli prvi dio sezone, tako da Hajduk mora razmišljati o gradnji ekipe kao da ga uopće nema.

Velika odluka mora biti donesena o statusu Filipa Krovinovića (28). On je srce i duša veznog reda Hajduka od kada je došao u klub, ali je često na meti kritika. Analitičke brojke pokazuju da se radi o najprogresivnijem igraču Hajduka na terenu, ali dojam je često suprotan. Krovinović je među najplaćenijim igračima u klubu i Hajduk mora odlučiti želi li ostaviti ključeve momčadi njemu u rukama i okružiti ga igračima koji mu odgovaraju ili tražiti neki drugi profil veznog igrača da ispuni to mjesto.

Rokas Pukštas (19) je najvrjedniji eksponat kluba na tržištu i vjerojatno će napustiti Hajduk u ljetnom prijelaznom roku.Od ostalih veznih igrača nitko se nije posebno istaknuo tijekom sezone. Vadis Odjidja-Ofoe (35) je doveden kao veliko pojačanje, ali nije igrao skoro ništa te mu istječe ugovor s klubom. Anthony Kalik (26) je imao jedan kvalitetan dio sezone kada se nametnuo Karoglanu, ali nikako ne uspijeva napraviti korak više i pokazati da je igrač za udarnu postavu.

Veliki upitnici na krilnim pozicijama

Naravno da će svaki navijač Hajduka potpisati da Ivan Perišić (35) ostane u Hajduku iduće sezone, no ta situacija nije do kraja čista. Pred novom Upravom je veliki zadatak da ju riješi i osigura Hajduku najveće moguće pojačanje. Perišić navodno ima potpisan ugovor s Bijelima za sljedeću godinu, ali uz izlaznu klauzulu na ljeto. Drugo veliko ime na krilu je Josip Brekalo (25), koji je u klubu na posudbi i teško je, ali ne i nemoguće, očekivati da bi ga Hajduk mogao imati iduće sezone.

Još jedan igrač na posudbi je Laszlo Kleinheisler (30), koji se nije nametnuo od dolaska prošle zime i upitno je hoće li Hajduk pokušati dovesti ga za stalno. Sporadično je pokazivao kvalitetu. U posljednje vrijeme se sve glasnije priča da bi Emir Sahiti (25) mogao napustiti klub. Dojam je da je dostigao maksimalan razvojni potencijal i lako je moguće da potraži novu sredinu, a da Hajduk pokuša naplatiti njegov transfer.

Uzevši sve u obzir, čini se da je jedini siguran u ostanak sljedeće sezone Leon Dajaku (23), koji je svoju ograničenu minutažu jako dobro koristio i brojke mu idu u prilog. Yassine Benrahou (25) je imao toplo-hladnu sezonu u kojoj je imao nekoliko odličnih predstava, ali i razdoblje kad uopće nije igrao. Klub također treba odlučiti hoće li pružiti pravu šansu mladom Roku Brajkoviću (18) ili ga poslati na posudbu. Puno je upitnika na ovim ofenzivnim pozicijama te će dolasci ovisiti ponajviše o načinu na koji će se riješiti situacija s Perišićem.

Hoće li Livaja pokušati ponovno s Hajdukom do titule?

Napad Hajduka je Marko Livaja. To je činjenica posljednje četiri godine iako je ove sezone njegov učinak slabiji od nevjerojatnog koji je imao u prethodnim sezonama. Puno su ga mučile ozljede i nije bio isti igrač kao prošle sezone. Njegova kvaliteta je neupitna, sad je dobio šansu da se potpuno opravi i pitanje njegovog ostanka u klubu je samo pitanje motivacije i želje da pokuša ponovno do titule s Hajdukom nakon razočaravajuće sezone.

Vrlo je vjerojatno da će Livaja nastaviti dalje i potrebno mu je pronaći komplementarne napadače ili barem kvalitetnu rotaciju ako on bude formacijski usamljeni napadač. Nikola Kalinić (36) se ponovno vratio u klub na zimu, ali vrlo je upitno ima li u sebi još jednu sezonu i želi li se klub osloniti na njega za slučaj da se Livaja opet ozlijedi. Filip Čuić (21) je na ljeto slobodan igrač i nema naznaka da će mu Hajduk ponuditi novi ugovor, a Aleksandar Trajkovski (31) je igrao vrlo malo do pred kraj sezone, kad su se svi ozlijedili pa je ušao u sastav.

Pročitajte više