Topalov zaustavio Kožula

BUGARSKI velemajstor Veselin Topalov, igrač koji je već dugi niz godina među desetoricom najboljih na svijetu, pokazao se previsokom, preteškom preprekom za našeg najboljeg velemajstora Zdenka Kožula. Topalov je dobio i uzvratnu partiju osmine finala i ukupnim omjerom od 2:0 plasirao se u četvrtfinale.

U ovoj partiji Kožul je pružio mnogo bolju igru iako je vodio crne figure. U jednoj oštroj varijanti Sicilijanske obrane dugo je održavao dinamičku ravnotežu, a Topalov je došao do prednosti tek u dalekoj završnici. Stvorio je dva jaka slobodnjaka na daminu krilu i njihovim napredovanjem izborio pobjedu. I pored ovog poraza rezultat Zdenka Kožula je sjajan i zaslužuje sve pohvale. Plasmanom među 16 najboljih igrača na svijetu ostvario je najviši domet u povijesti hrvatskoga šaha.

Nakon mini-dvoboja igranih standardnim turnirskim tempom, uz Topalova još su trojica igrača izborila plasma u četvrtfinale Svjetskoga prvenstva. Uzbekistanac Rustam Kasimdžanov je s 2:0 eliminirao mađarskog velemajstora Zoltana Almasija, a pobjede od 1,5:0,5 postigli su Britanac Michael Adams (nad naturaliziranim Amerikancem Hikaruom Nakamurom) i Armenac Vladimir Akopian (nad Poljakom Michalom Krasenkowom). U dvobojima Radjabov-Smirnov, Beljavski-Griščuk, Dominguez-Drejev i Harlov-Nisipeanu rezultat je izjednačen 1:1, jer su sve uzvratne partije završene podjelom boda. Preostala četiri četvrtfinalista dobit će se nakon doigravanja ubrzanim, odnosno brzopoteznim tempom.

Pročitajte više