HNL

Kako je Varaždin hakirao HNL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

ODIGRANA su četiri kola HNL-a otkako se prvoligaški nogomet u Hrvatskoj vratio s pauze koju je uzrokovalo širenje pandemije koronavirusa, a kao najugodnije iznenađenje u tom periodu postkorone pokazao se Varaždin.

Momčad Samira Toplaka od povratka nogometa upisala je dvije pobjede, 2:3 protiv Hajduka na Poljudu i 3:0 protiv Istre u Varaždinu, 0:0 remi s Rijekom na domaćem terenu i 1:3 poraz od Dinama, također u Varaždinu.

Varaždinov uzlet i Interov pad

Prije pauze Varaždin je bio posljednji na tablici s jednako bodova koliko je imala Istra i dva manje od osmoplasiranog Intera iz Zaprešića. U ovom trenutku Varaždin je na osmom mjestu s 24 boda, dva više od devete Istre i čak sedam više od zaprešićkog Intera. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Valja napomenuti i kako je Varaždin u 21 kolu odigranom prije nego što je Samir Toplak preuzeo momčad osvojio 12 bodova, jednako koliko je pod Toplakom osvojio u devet kola. 

Bez korone, Toplak ne bi imao dovoljno vremena 

"Svjestan sam da smo napravili velik posao, korona nam je pomogla, mi bez nje ne bismo mogli stvoriti ovu igru koju smo stvorili, dobili smo šest tjedana za rad koje smo iskoristili maksimalno. Od mog dolaska osvojili smo 12 bodova više od Intera, to je jednostavno savršeno", rekao je Toplak nakon jučerašnje pobjede nad Istrom i naglasio ono što je bio ključ ovog naglog zaokreta u igri Varaždina. 

Radi se, naravno, o pandemiji koronavirusa koja je zaustavila odigravanje službenih utakmica, ali nije mogla zaustaviti individualne treninge nogometaša i rad na nekim trenerskim zamislima koje je Toplak imao, ali bez korone ih nikad ne bi imao vremena implementirati. Cijela priča se može sažeti na to da je Varaždin najozbiljnije radio onda kada je to bilo najteže te sada ubire plodove tog rada.

Domagoj Drožđek, Petar Mamić, Ivan Posavec i Tonio Teklić, igrači su koji znaju igrati HNL, a tu je i Jorge Obregon koji trenutno izgleda kao jedan od najboljih napadača lige. To nije bio slučaj prije pauze kada je cijela momčad fizički i psihički bila na dnu, nizali su se porazi pod Lukom Bonačićem, a i Toplak je u prvih pet utakmica slavio samo u prvoj protiv Intera, u ostalim susretima njegova momčad nije izgledala osobito dobro.

"Prije utakmice sam prozivao Teklića, Posavca i Drožđeka kao dužnike, a sada su svi bili na vrhunskoj razini. Bilo bi sjajno kad bismo uhvatili kontinuitet pa da stalno bude tako. Obregon, također, ma što ću govoriti, on je dar s neba. Kad sam došao, on je bio na dnu, nije bio spreman, govori španjolski, teško smo se sporazumijevali, ali smo iskoristili ovu koronu da ga pripremimo. I dobili smo sjajnog igrača", rekao je Toplak za Index nakon rušenja Hajduka na Poljudu, a ako je suditi prema prvoj sljedećoj utakmici, kontinuitet se ne čini kao nešto što je nemoguće uhvatiti.

Joker s klupe

Osim što je Varaždin probudio one za koje se znalo da vrijede, kao što su gore navedeni, a i golman Nevistić u nastavku brani fantastično, bitan korak napravio je i otkrivanjem Vinka Petkovića.

Riječ je o 24-godišnjem napadaču koji je u Varaždin stigao ove zime iz Hrvatskog Dragovoljca i pokazao se kao idealan joker s klupe s besprijekornim osjećajem za to da se nađe u prilici. Pod Toplakom je naučio iskorištavati prilike koje dobije pa je tako jučer protiv Istre uspio zabiti i pogodak.

Kako igra Varaždin? 

Ipak, više od toga da je Varaždin Istri zabio tri gola impresionira činjenica da je to bila druga uzastopna utakmica u kojoj je momčad Varaždina protivniku zabila tri gola. Osim toga, zanimljivo je da je Istra većim dijelom susreta dominirala protiv Varaždina, ali ju je onda presjekao šmekerski pogodak Obregona u 54. minuti.

Nakon toga momčad Ivana Preleca nije mogla pohvatati konce igre pa je Varaždin u 85. i 95. minuti zabio još dva gola kojima je demonstrirao o kakvoj se momčadi radi. Oba gola pala su nakon kontranapada koji su igrači Varaždina vukli 70 metara preko gotovo cijelog terena, a sve to nakon 85 i 95 minuta igre. 

Impresivan pomak

Može se reći da je Varaždin svojim pristupom na "pripremama" koje nitko nije mogao očekivati usred sezone uspio "hakirati" HNL i razviti unutarnje rezerve igračke kvalitete do te mjere da se njegovi direktni konkurenti (Istra i Inter) s time ne mogu nositi. 

"Prije nego sam došao govorili su mi da ne preuzimam Varaždin jer ta ekipa ne vrijedi ništa. U meni je proradio inat, htio sam doći i pokazati da ova ekipa može puno", rekao je Toplak nakon pobjede nad Istrom. 

I uspio je. Probudio je Varaždin i iskoristio priliku koju mu je dala korona kako bi ga pretvorio u momčad koja trenutno ne izgleda kao momčad koja se bori za ostanak, već kao skupina ozbiljnih profesionalaca koji bi se mogli potući s Goricom za šesto mjesto. 

To samo za sebe ne zvuči tako impresivno, ali kad se u obzir uzme da je to pomak koji je napravljen u devet kola, onda je to značajan uspjeh, posebno za HNL.

Varaždin u sljedećem kolu dočekuje Inter i ako obje momčadi nastave u ritmu u kojem su dosad igrale, taj susret će biti neslužbena potvrda toga da je Samir Toplak, baš kao i nekoliko puta ranije s Interom, ponovno preživio HNL. 


 

Pročitajte više