Torcida je jedini znak da klub još diše

MOŽDA će u ovo vrijeme kada su pravi navijači, ono malo stare garda s tribina, taoci nekakvog neohuliganizma, čudno zvučati činjenica da upravo navijači, isti oni krvavih leda iz Žiline ili s benzinske pumpe u Brinju, jedini odaju život u jednom slavnom klubu. U Hajduku je sve zamrlo.

Gradonačelnik se koncentrirao na ulogu Casanove, Svaguša se prometnuo u dežurnog "kaznodavca" za igrače (od kojih je polovicu javno proglasio nedovoljno kvalitetnima za bijeli dres, ali ih svejedno kažnjava zbog nedovoljno kvalitetnih igara?), trener Edoardo Reja, čijim se statusom nitko ni ne stigne baviti, javno govori o kaosu u klupskoj upravi, Šurjak kuka o ugovorima koji štite igrače od za klub bezbolnog otkaza. Živi se u iščekivanju Skupštine dioničara sljedećeg mjeseca i aktualni navijački bunt čini čitav folklor derbija koji se u subotu igra na Poljudu.

Može se raspravljati o načinu na koji Torcida izražava svoje nezadovoljstvo, ali činjenica je da oni jedini još i dižu glas. Uz navijače, na Poljudu je jedina konstanta - policija. Snage osiguranja posljednjih sezona imaju posla u klubu; čuvali su bijele u doba Vučevića i Miše, ali svari su otišle još dalje. Bez policije se Bijeli, prošli vikend nisu mogli vratiti iz Karlovca, a osiguran je i svaki trening i kretnja do utakmice s Dinamom. Prijeti se igračima i stožeru, koji će biti pod pratnjom i na Braču, gdje putuju nakon današnje utakmice s Dinamom.

Umjesto rođendanskog slavlja - bojkot

Ulaznice za derbi nisu tražene, što se moglo i očekivati. Na Poljudu bi se moglo skupiti svega 15-ak tisuća ljudi, na koje će ići čak 800 policajaca! Susret Hajduka i Dinama proglašen je dakako utakmicom visokog rizika, a prema novim zakonskim odredbama, zahtijeva dodatno osiguranje koje će klub koštati više od sto tisuća kuna.

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj nije mogla iznijeti detalje, ali je potvrdila da policija nastavlja s osiguravanjem treninga i utakmica Hajduka sukladno svojim ovlastima.

Što će napraviti Torcida? Oglasit će se sutra, na press konferenciji koja je zakazana za 11 sati. I dalje se šuška o bojkotu, ali postoji mogućnost da to bude netipični bojkot, prije ili iza utakmice. Neki ogranci Torcide spominjali su i prekid današnje Kup utakmice s Moslavinom, ali ne bi to bio scenarij dostojan 59. rođendana splitske navijačke skupine, kojoj će Hajduk čestitati polaganjem vijenca na spomen-ploču poginulim članovima Torcide u Domovinskom ratu, na sjevernoj tribini poljudskog stadiona...

Pročitajte više