Torcida na Maksimiru kao u najslavnijim danima

VJEROJATNO je ono najljepše od atmosfere derbija bila Torcida. Scene na gradskim prometnicama, trgovima i zračnim prostorom nad Zagrebom uoči utakmice mora da su nalikovale Bejrutu. Helikopteri, živi zid specijalaca duž Branimirove i Zvonimirove, najmodernija oklopna vozila i nepregledne patrole. Antivladini prosvjedi, masovni dolazak Torcide i dečki sa zabranom u bojkotu u Tkalčićevoj, bili su alarm za sigurnosne snage. Karamarko je skrivao brojke raspoređenih "vojnika", ali dojam je da je njihov broj bio ekvivalentan kontigentu na tribinama, u utakmici sezone. Koja za promjenu, i katastrofalnom terenu unatoč, nije bila nimalo loša.

Kao što smo naglasili, Torcida je na stadionu emitirala ljepše scene od onih dok su pod pratnjom vođeni na Maksimir. Više od četiri tisuće navijača Hajduka okupirali su jug. Preko puta njih se na sjeveru okupilo tek 500-tinjak modrih drukera, a da se pita Boyse iz Tkalče - Mamićevih plaćenika. Otkako je samostalne hrvatske lige, tek nekoliko puta su Torcidaši u ovolikom broju stigli u Zagreb.

Sjećamo se 1999. godine i krcatog juga, kada su Boysi također bili u bojkotu. Torcida je impresionirala i 2007. godine (2:1), kao i u ožujku 2000. godine (0:0). Planulo je tek nekoliko baklji, prva u 43. minuti a upriličena je zavidna koreografija - s naglaskom na transparent inžinjera, osnivača danas stogodišnjeg kluba. "Na jugu su ultrasi ostalo su frustracije", poručili su u drugom dijelu i performans zaključili domišljatim natpisom - "Transparenti 25 tisuća kuna, sveti dres 70 kuna, ugled nula kuna, navijači u Tkalčićevoj - neprocjenjivo".

Sva je municija Boysa bila sada već izlizana zastava sa Sv. DUje, koja se prostituira otprilike kao i Maja Morales, koja je, ne biste vjerovali, osvanula u press loži...

Pročitajte više