Torcida napravila ono što su propustili Banski i Predsjednički dvori

KALJATI uspomenu na poginule vatrogasce dovođenjem obilježavanja njihovog stradanja u kontekst s Kalinićevom nonšalancijom i nepokretnošću, Andrićevom nepromišljenošću i živčanošću, Živkovićevom nekompetencijom i Rocchijevom jadnom krađom je stvarno bezobrazno i zato ćemo umjesto komentara na utakmicu podsjetiti na maestralan potez s tribina, kad ih već na terenu nije bilo.

Koreografija navijača Hajduka s imenima 12 vatrogasaca poginulih na Kornatima i poruka kako ih se nikad neće zaboraviti istaknuta je u drugom poluvremenu utakmice Hajduk - Deportivo.

Dogodilo se to dva dana prije prve godišnjice stradanja vatrogasaca koja se trebala obilježiti komemoracijom i dodjelom odličja obiteljima poginulih, kao i jedinom preživjelom vatrogascu Frani Lučiću, ali su je obitelji poginulih otkazale jer su im iz Ureda predsjednika Stjepana Mesića javili su kako on neće nazočiti komemoraciji, jer "je običaj da se takva odličja dodjeljuju u Uredu predsjednika".

Svoju nazočnost komemoraciji otkazao je i premijer Sanader, "umjesto kojeg su trebali doći njegovi zamjenici".

Kao što se vidi na fotografiji, Sjever Poljuda njihovu je tragediju obilježio na jednostavan, a tako dirljiv i uzvišen način bez izaslanika i protokola, osim neprekidnog pjevanja Mišine "Poljubi zemlju po kojoj hodaš".

Svi prisutni na stadionu su ustali i pljeskali, mnogi su i zaplakali, a iskreno se nadamo da je onima koji u "uredima dodjeljuju odličja" i na obilježavanja takvih tragedija "šalju izaslanike", bilo barem malo neugodno.

Zvonko Alač
Foto: Veljko Grbeša, screenshot HRT

Pročitajte više