Torcidin bratski klub nema ni predsjednika, ni direktora ni novca. Spašava ga ikona

Foto: Profimedia

PET KOLA prije kraja poljskog prvenstva nemoguće je reći tko će biti novi prvak. U igri za titulu je čak sedam momčadi s manjim ili većim šansama, a oni na vrhu trenutačno igraju kao da nitko ne želi biti prvak. Vodeća Jagiellonija osvojila je samo jedan bod u zadnja dva kola, drugoplasirani Slask dobio je jednu od zadnjih pet utakmica, a to prošlog vikenda nije iskoristio Lech, koji je izgubio od davljenika Puszcze.

No groznu formu konkurenata kapitalizirao je Gornik iz Zabrzea, klub s petim najmanjim budžetom za plaće u ligi i klub s ogromnim problemima. Nekad slavni klub s 14 titula prvaka, ali zadnjom iz davne 1988. godine, nema sportskog direktora, nema predsjednika, nema novca, ali ima jednog čovjeka koji ga drži na okupu. I zbog čijeg entuzijazma navijači sanjaju titulu.

Ispunio dječački san

Riječ je o 38-godišnjem Lukasu Podolskom, legendarnom igraču Kölna te bivšem napadaču Arsenala, Intera i Galatasaraya, koji je 2021. godine ispunio dječački san da zaigra za klub za koji je oduvijek navijao. Podolski je rođen u par kilometara udaljenim Gliwicama i kao klinac je s obitelji odselio u Njemačku.

Postao je njemački reprezentativac, osvojio je Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, ali je uvijek isticao svoje poljske korijene i svoju navijačku privrženost Gorniku. Kad mu je 2021. istekao ugovor u turskom Antalyasporu, Podolski je mogao otići negdje u Aziju i uzeti par milijuna dolara, ali je došao u Gornik.

Podolskom nije bilo previše do novca jer je vlasnik iznimno uspješnog biznisa teškog preko 200 milijuna eura i vodile su ga samo emocije. Gornikova Torcida, osnovana 1999. po uzoru na splitsku s kojom ima odlične odnose, dočekala ga je s oduševljenjem.

Po dolasku u Zabrze, Podolski se popeo na navijačku tribinu i obratio se navijačima preko megafona te im obećao da će napraviti sve kako bi vratio Gornik na staze stare slave. U prvoj sezoni zabio je devet golova, u drugoj osam uz deset asistencija, ali to nije bio najveći Gornikov problem.

Glavni je bila Malgorzata Manka-Szulik, gradonačelnica Zabrzea, koju navijači godinama krive za loše stanje u klubu. Grad je od 2012. većinski vlasnik Gornika i samim time o svemu odlučuje, a Manka-Szulik je u svojih 12 godina šefovanja klubom promijenila čak osam predsjednika. 

Prestao je šutjeti

Podolski se dugo držao po strani i nije se bavio politikom u klubu, ali nedavno je odlučio prekinuti šutnju. Takve kao Podolski, neposlušne i buntovne, Manka-Szulik je kroz godine elegantno micala iz kluba. No Podolskog ne može. 

Financijski neovisan i s ogromnom podrškom navijača, Podolski je digao glas protiv gradonačelnice i to baš uoči lokalnih izbora na kojima bi 68-godišnjakinja mogla izgubiti. Podolskog ne može izbaciti iz kluba, jer bi joj to značilo siguran poraz na izborima, budući da je bivši njemački reprezentativac jedna od najomiljenijih figura u gradu.

Gradonačelnica je u zadnje vrijeme zatvorila pipu Gorniku pa jedan dio troškova snosi sam Podolski. Ali ne samo to. U izostanku kompletne hijerarhije u klubu, Podolski se bavi i marketingom, dovlači sponzore, organizira skautske službe i akademiju pa čak i daje novac za plaće i transfere.

"Ja sam u zadnje tri godine klubu nabavio dva autobusa, doveo sam tri sponzora, dovodio sam igrače, neke sam i osobno plaćao. Posložio sam akademiju, sve iz ljubavi prema klubu i ništa mi nije teško. A što je ona napravila? Nije mi mogla reći ni 'Lukas, hvala ti'. 

Mogla me pitati kako mi može pomoći i kako da zajedno radimo. Mogla je puno toga napraviti, ali nije ništa. Zašto? Zato jer je ljubomorna. Jasno vam je kakvi su to ljudi i njima moramo dati crveni karton. Dosta je bilo", rekao je Podolski na diskusiji s navijačima, koju je organizirala Gornikova Torcida.

U kaosu u upravi Gornik je došao u borbu za titulu

Navijači predvođeni Podolskim traže privatizaciju kluba, a glas njihova najvećeg predstavnika je sve jači. Podolski je neukrotiv i tvrdi da će želju i ambicije navijača istjerati do kraja. A u takvom ludom okruženju Gornik bi mogao i do titule.

Za sve je "kriv" trener i bivši igrač kluba Jan Urban, koji je preuzeo momčad 2021. da bi ga gradonačelnica smijenila na kraju sezone. No Urban se vratio ove sezone te je i on nekoliko puta podržao Podolskog u njegovim izjavama.

I dok traju borbe da grad prepusti klub privatnim investitorima, Urbanova momčad, kojoj mjesecima kasne plaće, trenutačno igra najbolje u prvenstvu. Dobili su četiri od zadnjih pet utakmica i na diobi su trećeg mjesta s Lechom. 

U petak su u gostima iznenadili Rakow, u kojem igraju Hrvati Ante Crnac i Fran Tudor, te došli do pobjede 1:0 golom u 95. minuti susreta. Kupili su si šansu za borbu za naslov, a do kraja imaju sasvim solidan raspored, uglavnom protiv ekipa iz donjeg doma tablice.

Podolski je neko vrijeme izvan sastava. Kad ne igra, često je s Torcidom na tribini, a nema šanse da ne putuje s momčadi na gostovanja čak i ako ne može igrati zbog ozljede. Za to vrijeme traži i okuplja investitore koji bi preuzeli klub. To, pišu poljski mediji, neće moći zaustaviti ni gradonačelnica, koja je pod ogromnim pritiskom nakon što je ikona navijača rekla - dosta je.

Pročitajte više