Tradicija govori - Stara dama može svladati kraljevski klub

Manchester United - Celtic

Ovaj veliki otočki derbi mnogi najavljuju kao popularnu bitku za Britaniju, međutim, ako je suditi prema formi i kvaliteti igrača, onda ne bi trebalo biti nikakvih upitnika o konačnom pobjedniku, pogotovo stoga što se igra na Old Traffordu. U posljednjem međusobnom susretu u Manchesteru Crveni Vragovi slavili su sa 3:2, a Celtic je na sedam posljednjih gostovanja na engleskom tlu upisao tri pobjede, dva remija i dva poraza.

No, postoji jedan drugi podatak koji baš ne ide na ruku Škotima. Naime, Celtic je slavio u gostima samo jednom u posljednjih 18 susreta Lige prvaka. Ovaj put imaju još veći problem, jer u Manchester putuju bez napadačkog dvojca Samaras - Hesselink te braniča Caldwella. Ferguson, pak, s druge strane ne može računati na tri vezna igrača: Scholesa, Carricka i Hargreavesa. Podsjetimo kako u skupini E trenutno vode Manchester i Villarreal s po četiri boda, dok Celtic i danski Aalborg imaju po jedan.

Villarreal - Aalborg

Žuta podmornica odlično je otvorila sezonu, kako u Primeri tako i u Ligi prvaka, a pobjedom protiv Aalborga vjerojatno bi si osigurala prolaz u knockout fazu ovog natjecanja. Villarreal u posljednjih pet domaćih susreta u Europi nije poražen i svi očekuju da se taj niz nastavi i večeras, iako danski klub nije bezopasan, pogotovo što će španjolskom klubu nedostajati Ibagaza, Eguren i Turčin Nihat. Dodajmo kako je Aalborg do sada tek jednom gostovao na španjolskom tlu i to prije petnaest godine kada je sa velikih 5:0 poražen od Deportiva.

Bayern - Fiorentina

Nakon što je prošlo kolo na domaćem terenu remizirao s Lyonom, Bayernu su tri boda u večerašnjoj utakmici od krucijalne važnosti, jer bi u svakom drugom slučaju knockout faza ozbiljno visila. Ipak, to neće biti nimalo lagano, minhenski klub u velikoj je krizi u posljednje vrijeme i kao što je poznato zauzima tek 11. mjesto Bundeslige. Nezadovoljstvo se već tjednima nakuplja na Allianz Areni, a podrška treneru Klinsmannu pomalo iščezava.

Ono što posebno brine njemačkog stratega jest ozljeda prve violine kluba i bivše zvijezde upravo Fiorentine Luce Tonija, čiji će nastup biti neizvjestan sve do nekoliko sati prije početka utakmice. Fiorentina s druge strane vjerojatno neće moći računati na Adriana Mutua, Dance Kroldrupa i Jorgensena te omalenog Semiolija. Dodajmo kako Fiorentina do sada ne pamti pobjedu na njemačkom tlu u službenim utakmica, međutim, vjerojatno bi se čelnici kluba iz Firenze zadovoljili i bodom, koji bi im uvelike otvorio vrata druge fazi ovog natjecanja.

Steaua - Lyon

Nakon što su prošlo kolo izvukli veliki bod na Artemio Franchiju, Steaua u susret s Lyonom ulazi velikih očekivanja. Pozitivan rezultat potvrdio bi njihove velike ambicije, dok bi Lyon pobjedom gotovo i osigurao prolazak u knockout fazu. Lyonu nedostaje tek branič Clerc, dok trener Steaue može računati na gotovo sve iole važnije igrače. Podsjetimo, u Skupini F Bayern je vodeća momčad sa četiri boda, dok drugo mjesto dijele Lyon i Fiorentina s dva boda. Četvrto mjesto zauzima Steaua s jednim bodom.

Fenerbahče - Arsenal

Večeras je na rasporedu još jedan susret velikog rizika, baš kao što je to svaki put kada se radi o odmjeravanju snaga turskih i engleskih navijača. Turski sastav na domaćem terenu gotovo tradicionalno slavi, a u posljednjih deset susreta upisao je devet pobjeda i tek jedan remi, onaj protiv kijevskog Dinama u posljednjem kolu.

Ni engleski klubovi ne prolaze ništa bolje u Istanbulu, a od šest spomenutih susreta Fener je upisao tri pobjede, remi i dva poraza, uz napomenu da je prošle godine u Turskoj pao i finalist Lige prvaka londonski Chelsea. Ipak, čini se kako ovaj put Turci neće imati lagan posao, jer će im nedostajati nekoliko važnih igrača kao što su: Tumer Metin, Deivid i Emre. S druge strane Wenger ima problema u obrani jer zbog ozljede neće moći nastupiti obrambeni trojac Gallas -  Sagna - Toure.

Porto - Dynamo Kiev

Porto večeras dočekuje kijevski Dinamo, koji još nije upisao poraz u Ligi prvaka, a s dva boda zauzima treće mjesto Skupine G. Prvi je podsjetimo Arsenal sa četiri boda, drugi Porto s tri, dok posljednji Fener ima jedan bod. Portugalski klub je nakon slavlja u prvom kolu protiv Fenera na domaćem terenu, prošlo kolo torpediran sa četiri gola na Emirates stadionu, stoga u ovoj utakmici mora po tri boda, iako je kijevski klub sve samo ne lagan protivnik.

Juventus - Real Madrid

U posljednjoj skupini Lige prvaka večeras je na rasporedu veliki derbi između torinskog Juventusa i madridskog Reala, dva nekada velika suparnika, međutim, danas je situacija ipak malo drukčija. Juve je donedavno bio drugoligaš, a i u posljednje vrijeme nikako mu ne ide u Serie A. Naime, zauzima tek 12. mjesto prvenstvene ljestvice sa samo dvije pobjede iz sedam utakmica, a u posljednje tri utakmice ne zna ni za pobjedu. S druge strane Real je u vrlo dobroj formi, a u posljednjih pet susreta ne zna za poraz.

Ipak, povijesno gledano Juventus je u velikoj prednosti, jer je u 18 europskih susreta na Delle Alpiju tek dva puta poražen od španjolskih momčadi. Ni iz perspektive Reala situacija nije blistava. Madridski klub čak je 25 puta gostovao u Italiji, upisavši pritom tek četiri pobjede. Što se tiče ozljeda, treba napomenuti da Stara dama ne može računati na Buffona, Camoranesija i Trezegueta, dok su upitni i Zebina, Zanetti, Poulsen, Tiago te Šveđanin Mellberg. Realu će nedostajati Guti, Diarra, dok bi se ozlijeđeni Robben prema procjenama stručnjaka ipak trebao oporaviti do večeras.

Zenit - Bate

Druga utakmica skupine H bit će vrlo interesantna, jer će se jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka Bate Borisov suprotstaviti aktualnom osvajaču Kupa Uefa, koji u dvije utakmice do sada još nije upisao ni bod. Zenitu gori pod nogama, međutim, to Bjeloruse ne zamara, oni žele potvrditi veliki bod koji su osvojili protiv Juventusa u posljednjem kolu. Ipak Rusi su veliki favoriti, a popravili su i formu u posljednjih dva tjedna upisavši tri pobjede u isto toliko ligaških utakmica.

V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više