Transfer godine ili pljačka stoljeća?

PREMA prvoj verziji, Ante Rukavina i Gordon Schildenfeld bili su amateri pod stipendijskim ugovorom koji tijekom zimskog prijelaznog roka nemaju pravnu mogućnost registracije za drugi klub.

Nadugo nakon toga, statusi Rukavine i Schildenfelda kao igrača, okarakterizirani su bitno različitima. Ruki je tako, za potrebe druge verzije, ostao stipendist (igrač neamater sa stipendijskim ugovorom), dok je Šifa postao igrač amater (s urednim papirima). Kao takav, Schildenfeld je mogao na zimu napustiti klub, u slučaju dogovora dva kluba oko obeštećenja i podmirenja Pravilnikom propisanog minimuma od 150 tisuća eura. Taj je transfer Zdravko Mamić ubrzao s dodatnih 100 tisuća i Šifa je brzopotezno preselio u Maksimir. Sve čisto.

No, s Rukavinom je situacija nešto zamršenija. Iz kojeg razloga, nije nam poznato, obzirom da su prema verziji broj jedan oba igrača jednakog statusa. Koji mogu napustiti klub samo uz dozvolu istog. No, to su čelnici prvotno zaboravili napomenuti. Prema verziji broj dva, prevedeno, Schildenfeld je na zimu stekao pravo za napuštanje kluba i za to mu je bio dostatan tek zahtjev za ispisnicu, a koju je dodatna svota iz Zagreba samo požurila. U međuvremenu su se na upravu Šibenika sjatili brojni pritisci, političkih i inih predznaka, jer nema logike da se Schildenfelda na zimu pusti, a Rukavinu ne.

A sad zaboravite sve prethodne verzije i prekopavanje statuta, disciplinskih kodeksa i slične HNS-ove literature, jer čitajući među njezinim recima, pitanje je koliko bi transfera steklo status - legalnih. Riječ je svetinja, rekao bi Siniša Šoše, službeni vlasnik procvalog šibenskog centarfora.

Kontroverze oko njegovog transfera počele su u trenutku kad su ga skrbnici obećali Branku Grgiću, i kao miraz mu podarili toliko željenu BMW tricu. Stvari su dalje tekle prilično optimistično za Šibenčane. Sve dok se na Šubićevcu nije pojavio skaut Lyona. Kojemu je Šibenik, zapravo, bio usputna stanica. Francuzi su pregovore oko Rukavine vodili s Hajdukom, što je poprilično uzdrmalo Karadžolu i predsjednika Gorana Pauka. U pitanje su dovedeni prijateljski odnosi i usmeni dogovori. A pomisao na puštanje Rukavine i dalje se odlučno odbijala.

Svaki čovjek koji iole dublje razmisli o cijeloj priči, pitao bi se gdje je logika. Ode li Rukavina na ljeto kao slobodan igrač, Šibenik se ne bi obogatio. Ode li na zimu, klubovi bi dogovorili odštetu, plus naravno, postotak od budućeg (nadaju se, inozemnog) transfera.

Prema trećoj verziji direktora Šibenika, Ruki je na zimu mogao otići samo u slučaju nemoralne ponude. Verzija broj četiri glasila je "samo u slučaju dogovora s Hajdukom". Tijekom poduže analize, od strane direktora Šibenika, rečeno nam je da ne brinemo, "jer na relaciji sa Splitom neće biti problema".

"Mi smo s Hajdukom sve dogovorili i potpisali ugovor kojim će se naš klub namiriti." - kazao je. Zaključak je i nakon tog razgovora glasio da Rukavina neće tako lako na zimu napustiti rodni grad. No, u međuvremenu je došlo do velikog zaokreta.

Nekim linijama i uz pomoć urođene mu upornosti, predsjednik Branko Grgić uspio je isposlovati da se najjače pojačanje pojavi na Hajdukovim zimskim pripremama. Koliko je i na ruke kome on platio svoju požurnicu, kažu obje strane, poslovna je tajna. Ujedno i najintrigantnija stvar cijelog deala. Riječi Hajdukovog direktora, koliko god da na prvi pogled izgledaju kao odmicanje od točke žarišta, zapravo su vjerodostajan preslik poslovanja naših klubova;

"Mi volimo Šibenik, oni vole nas i međusobno si pomažemo. Pričali smo prije tri mjeseca i sve dogovorili."

Tada ste potpisali i ugovor na koji se poziva direktor Šibenika, a koji garantira sredstva na račun prvoligaša sa Šubićevca? I ako je ugovor potpisan prije tri mjeseca, zašto se toliko odugovlačilo s promjenom mjesta boravka Ante Rukavine? Ili je možda potpisan neki novi ugovor, kojim se pobijaju stavke iz prošlog?

"Ugovor je samo jedan. Ali s ugovorom, ili ne, sve vam je to, pojednostavljeno, stvar dobre volje."

Goran Pauk, direktor Šibenika, pojasnio je stvari na slijedeći način:

"Prvotno je dogovor bio da Rukavina u Hajduk ide na ljeto. No, Hajduk je potom izašao s novim financijskim prijedlogom, a sve s namjerom da Rukavinu dovede već u siječnju. O tom će financijskom prijedlogu Uprava našeg kluba tek razgovarati. Hoće li ga prihvatiti, to u ovom trenutku ne mogu kazati."

Otklonio je predsjednik i mogućnost raznih pritisaka, dodajući da slučaj Šifa, odnosno, Ruki ne mogu stati u istu rečenicu.

"O Rukavininom transferu pregovaramo mjesecima, dok su se stvari sa Schildenfeldom dogodile u jednom određenom trenutku pa smo, laički rečeno, spašavali što se spasiti da. S druge strane, Šifa je odličan obrambeni igrač, a Rukavina vanserijski centarfor. Vrlo dobro znamo što to znači u nogometnom svijetu." - kaže predsjednik.

Dva milijuna kuna odštete i 40 posto od budućeg Rukavininog transfera. Tolika je navodno bila prva Hajdukova ponuda. A dodatna dva milijuna navodno su Splićani ponudili u okviru poboljšanih uvjeta. Dakle, četiri milijuna kuna odštete i 40 posto od budućeg transfera. Toliko će navodno sam klub utržiti na račun transfera desetljeća. Upitno je samo koliko je Hajdukovce koštala spomenuta "dobra volja" šibenske gospode. I tko će od te gospode na proljeće imati obraz pa reći da Šibenik nema novca za umjetnu travu i za amortizaciju oronule istočne tribine.

>>> Rukavinin transfer - disciplinski prekršaj?

Dea Redžić
Foto: Mape.hr

Pročitajte više