HNL

Travnjak Rujevice bio je huligansko šetalište

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

NEDOPUSTIVA, opasna i potencijalno tragična bila je Rijekina "organizacija" utakmice najvišeg rizika u hrvatskom nogometu. 

Svi ostali derbiji, pa tako i onaj Dinama i Hajduka, po neredima i nasilju na tribinama, ali i u ložama te terenu, ne mogu se mjeriti s Jadranskim, koji igraju Rijeka i Hajduk.

Kao što smo već detaljno podsjetili, već desetljećima, bez obzira na to igrali ti klubovi na Kantridi, Poljudu, Dugopolju ili Rujevici, veliki neredi, juriši, raketiranja, tučnjave i teške ozljede kako navijača tako i igrača su tradicija.

U kavez stane tek par desetaka torcidaša. Pregledani su tako da su unijeli baklje kojima su gađali gledatelje i policiju

I kako onda Rijeka organizira utakmicu s Hajdukom prošle nedjelje ili kako osigura da gledatelje i igrače na Rujevici zaštite zaštitarske tvrtke i policija?

Tako da onih par desetaka navijača Hajduka koji mogu ući u nehumani kavez za gostujuće navijače ljudi iz osiguranja uspiju pretresti tako kvalitetno da oni tamo unesu baklje. Kojima zatim gađaju gledatelje na susjednoj tribini, kao i pripadnike interventne policije koji su došli intervenirati nakon što su torcidaši lomili stolice okovane krletke u kojoj su bili zarobljeni.

Hajdukovce na centralnoj tribini napadali šakama i bocama

To je bio tek početak, nakon kojeg su inicijativu od gostujućih preuzeli domaći navijači. Bocama, upaljačima i šakama su napali navijače Hajduka oko svečane lože te dužnosnike gostujućeg kluba u njoj.

Međutim, vrhunac debakla Rijeke kao organizatora meča bio je krajem prvog poluvremena i po završetku utakmice. U oba slučaja je po jedan navijač Rijeke s tribina doslovno neometan ušetao u teren te tamo fizički napao, udario prvo Hajdukove stopere Simića i Katića, a onda i njihovog fizioterapeuta.

Navijači Rijeke dva puta se došetali do Hajdukovih igrača i trenera na terenu te ih udarali

Da u prvom slučaju s drugog kraja nije dotrčao Hajdukov igrač Marko Livaja te onesposobio napadača na suigrače te da u drugom slučaju napadača nije nokautirao Hajdukov zaštitar, nakon što je ovaj udario člana stožera gostiju, pitanje je kako bi završili ti nedopustivi propusti Rijeke. 

Daleko gore posljedice spriječili su Hajdukov nogometaš i tjelohranitelj, ali to nije njihov, nego posao, dužnost i obaveza Rijeke kao organizatora. Točnije, domaćin ne smije dopustiti da dođe to toliko opasnih ugroza prvo domaćih, a onda i gostujućih navijača te njihovih igrača i trenera.

Nevjerojatna lakoća kojom su se riječki huligani pojedinačno prošetali od tribina do terena te tamo napadali hajdukovce podsjetila je na slučaj na utakmici istih rivala prije četiri godine na Poljudu. Tada je navijač Hajduka s metalnom šipkom po terenu lovio suca Zebeca. Tako je jedan od ovih šetača i udarača s tribina na travnjaku Rujevice mogao imati primjerice baklju. Ili je, osokoljen "osiguranjem" na ovoj utakmici, može na teren unijeti netko drugi na nekom od idućih Jadranskih derbija.

Rujevica nije za ovakve utakmice, ali to je problem koji mora riješiti Rijeka, a ne tjelohranitelji gostiju

Rujevica je izuzetno nepogodna za organizaciju ovako rizičnih utakmica, koje znače dolazak Torcide, navijačke skupine koja je žestoki rival Armade, ali i navijača Hajduka koji nisu samo smješteni u kavez za gostujuće navijače nego moraju i trpjeti zalijetanja i šake domaćina na centralnoj, "elitnoj" tribini. 

Skučeni stadion malog kapaciteta i bez atletske staze zbog Rijekinih se financijskih neprilika, nastalih izlaskom Gabrielea Volpija iz kluba te krahom projekta nove Kantride, od privremenog pretvorio u stalni stadion Rijeke. Na njemu se u praksi na uvijek incidentnim Jadranskim derbijima pokazuje da "pravi nogometni stadioni", na kojima su "navijači i igrači blizu jedni drugima", nisu za prostore koje nastanjuju balkanska plemena. 

Njihovi pripadnici na njima ne zauzimaju mjesta samo na tribinama nego i na terenu. Zato treba notirati u medijima potpuno prešućeno ponašanje najveće zvijezde HNL-a, Marka Livaje, tijekom Jadranskog derbija. 

Do kraja prvog dijela derbija Rijeke i Hajduka ta utakmica nije bila u skladu s crnom tradicijom Jadranskih derbija. Na terenu i tribinama bilo je neobično mirno za utakmice ovih rivala i to je bilo sjajno. 

Svi veličaju Livajine velemajstorske poteze. Nitko ne spominje onaj glupi

Tada je Livaja velemajstorski gol za vodstvo Hajduka proslavio onako kao i onaj malo prije, koji je poništen, provocirajući Armadu preko pola duljine njene tribine. Zatim je snažno šutnuo korner-zastavicu te krenuo u izazivanje navijača Rijeke na centralnoj tribini, koji su ga na to zasuli plastičnim čašama i sitnim inventarom.

To što je Livaja radio nije šarmantno, nego primitivno. Utakmicu koja do tada nije bila na razini svoje tužne reputacije i crne tradicije baš on, kao vođa Hajduka i uzor njegovim navijačima, ne smije činiti još težom i gorom nego što je. Livaja je napravio upravo to.

Najbolji igrač Hajduka na Jadranskom derbiju imao je dva fenomenalna poteza. To su spomenuti gol i onesposobljavanje napadača iz publike koji je krenuo na njegove suigrače. To nije njegov posao, mogao bi za to biti i kažnjen, ali činjenica jest da je to napravio kako bi savladao napadača kojeg su propustili savladati oni kojima je to posao. Međutim, ne smije mu se prešutjeti ni ovaj jedan glupi potez, i to posebno u kontekstu mjesta na kojem ga je napravio, a upravo to rade svi mediji.

Uzdizati Livaju samo kao novog Baku, zanemarujući pri tome ono jako loše što je napravio na Rujevici, ostavimo profesionalnim navijačima Hajduka u hrvatskim medijima ili onima koji misle da je ono što je izveo mangupski, a ne glupo.

Rijekin teški i umalo fatalni debakl

Naravno, to nikako nije opravdanje za bezumne poteze navijača Rijeke koji su uslijedili. Što god Livaja napravio na terenu, bilo to prihvatljivo ili ne, kazniti ga smije isključivo sudac utakmice. Huligani nipošto ne smiju dijeliti svoju "pravdu", posebno ne šetnjom po terenu te udaranjem igrača i trenera.

To je isključiva krivnja Rijeke kao organizatora i ovakvi propusti joj se ne smiju tolerirati ni ubuduće događati. U suprotnom je tragedija pitanje nekog budućeg Jadranskog derbija. 

Pročitajte više