"Treba pričati za spas košarke"

BILO je to negledljivo, ali pametno prvo poluvrijeme Cibone, koja je uz deficit igrača pod košem, snage uložila u šut i maskimalno koristeći dječje bolesti Partizana, napravila odmak već u samom startu utakmice. 

Raspoloženi kapetan Davor Kus stavio je dvije trice i zaključio odličnu prvu dionicu, za konačnih 29:15. No, problemi su očekivano počeli na centarskim pozicijama;  Bader je za šest minuta skupio tri, a Andrić za pet minuta čak četiri osobne pogreške. U nastavku je odgovornost ispod koša preuzeo Bariša Krasić, odigravši utakmicu sezone s 18 ubačaja, koliko je do kraja skupio i Brent Wright. Na odmor su Cibosi otišli s plus deset, ali je na parket ubrzo izašla druga momčad.

"Jednostavno smo stali trčati, nedostajalo je svježine. Izgubili smo širinu u napadu i počeli sa soliranjima. No, prvo poluvrijeme bilo je odlično i nadam seda možemo zadržati takav ritam. Bude li sudački kriterij isti kao ove večeri, u Beogradu idemo na pobjedu." -komentirao je Dražen Anzulović, ne obazirući se previše na nastavak susreta, u kojem s gosti ponajprije dobrim rolama Drobnjaka i Pekovića napravili seriju 22.2.

"Kao da smo u jednom trenutku prestali igrati košarku. No, ovo je ipak polufinale, nitko nije očekivao lijepu utakmicu, najvažnije je isčupati pobjedu. Ako želimo slaviti u Beogradu, moramo odigrati mnogo čvršće." - kazao nam je nakon susreta Davor Kus.


No, gosti ipak nisu imali snage niti lucidnosti da odrade posao do kraja. S linije slobodnih bacanja Warren i Wright postavili su konačnih 76:69.

"Nismo iskoristili našu centarsku prednost. Utakmicu smo izgubili već u prvoj četvrtini, na kraju se sav napor da stignemo Cibonu nije isplatio. Kumovao je naš loš napadački odgovor na Cibonin presing." - podvukao je Peđa Drobnjak, ponovo najbolji u redovima Partizana.

Bio je ovo četvrti ovosezonski susret Cibone i Partizana i još se nije dogodilo da je netko od ljutih rivala slavio u gostima. Ciboni se prilika nudi u četvrtak, u slučaju poraza, subota donosi majstoricu u Zagrebu.

Gostujući trener Duško Vujošević, nekim čudom, nije imao poseban prigovor na suđenje, premda je sudačka trojka definitivno podbacila. No, Vujošević je ugrabio priliku da hrvatskim novinarima još jednom ukaže na svu neregularnost regionalnog natjecanja koja je lomi o leđa Partizana.

"Koliko je klub platio kazne zbog mojih javnih istupa? Zaista ne znam, ali smatram da za spas košarke treba pričati. Mi smo prednost domaćeg terena za doigravanje izgubili nakon sudačke krađe u Širokom. Jednostavno ne želim da moja momčad postane taoc ovog natjecanja. U košarci najveći autoritet ima Jordan, dakle igračina, poslije njega nalazi se trener, dok je treći uvijek sudac. On  bi trebao interpretirati pravila, a ne odlučivati utakmice. Smeta mi kad  u hrvatskim novinama vidim tekstove negativnih konotacija, a sve u vezi čovjeka koji je bolestan i kojeg u ovom trenutku uopće ne želim spominjati. Naša je želja da budemo tretirani kak dosad nismo bili, dakle regularno." - govorio je Vujošević, aludirajući na dugogodišnju netrpljivost s predsjednikom HKS-a i direktorom lige Dankom Radićem.

"No, sve se to ne odnosi na večerašnju utakmicu. Cibona je zasluženo pobijedila i u psihološkoj je prednosti uoči drugog susreta. Ali čvrsto vjerujem da se u subotu ponovo vidimo u Zagrebu.

D.R.
 

Pročitajte više