Supersport HNL

Trebao je biti Dinamov ključni igrač, a sad ispada iz momčadi?

Foto: Nel Pavletic Goricki/Pixsell

OSTALA su samo dva dana do službenog početka Dinamove sezone. Prvak Hrvatske će otvoriti sezonu na Maksimiru u subotu od 20 sati kada će dočekati Hajduk u utakmici SuperSport Superkupa. Plavi su odradili prijelazni rok koji iz ove pozicije izgleda odlično, a pozitivan trend pratile su i dobre partije u pripremnim utakmicama.

Dinamo je i prošle sezone prelomio prvenstvo zahvaljujući širini kadra, a sada je po tom pitanju još bolji i to tamo gdje je bio najtanji. Josip Drmić i Robert Ljubičić trebali bi, ako su prijateljske utakmice ikakvo mjerilo, imati dobru rolu u novom dresu.

Ipak, postoji i jedna vrlo problematična pozicija, iako Dinamo na njoj ima i više nego dovoljno igrača. Riječ je o lijevom boku, poziciji na kojoj je Dinamo dugo tražio nositelja igre. Svakom koji je na tu poziciju dolazio nešto je nedostajalo i Plavi su se u tom dijelu terena uvijek morali krpati.

Kada je prije osam mjeseci usred sezone stigao iz (tada) glavnog konkurenta za naslov, Petar Bočkaj je trebao biti tip koji će napokon rasplesti gordijski čvor kluba s Maksimira. Danas je upitno vidi li ga Čačić kao prvo rješenje.

Najprometnija pozicija na Maksimiru

Pomalo je bizarno da Dinamo ima problema na lijevom boku kada se u obzir uzme brojka igrača koji su u zadnjih godinu dana i malo više od toga konkurirali za tu poziciju. Prošle sezone bilo ih je čak osam.

Uz Bočkaja, Danijela Štefulja, Marina Leovca, Marijana Čabraju i Francoisa Moubandjea, kojima je to primarna pozicija, svoje minute su na lijevom bočnom imali i Dario Špikić, Mislav Oršić, Bartol Franjić te čak i Kevin Theophile-Catherine koji je tamo odigrao veći dio ključne utakmice na Rujevici koja je Dinamo približila tituli prvaka.

Bočkaj ipak nije taj?

U trenutku kada je Bočkaj stigao u Dinamo, u pauzi između dva dijela prvenstva, bio je u samom vrhu lige po broju asistencija, ključnih dodavanja, kreiranih šansi i centaršuteva. Pisali smo i tada da njegov dolazak nije bio samo nogometne naravi.

Dovesti ključnog igrača Osijeka, koji se u tom trenutku tukao s Dinamom za naslov prvaka, bila je i poruka rivalima o tome kakvi su odnosi snaga u hrvatskom nogometu. Bočkaj je u Dinamu odigrao drugi dio sezone u kojem je bio standardan, ali dojam je da to nije to što je Dinamo htio. Postoje indikatori i da Čačić tako razmišlja.

Sjajna partija Ljubičića

U zadnjoj pripremnoj utakmici, protiv Arsenala iz Tivta, minutažu su na lijevom boku podijelili Bočkaj i novi igrač Dinama Ljubičić, po vokaciji "osmica" ili "šestica", a po kvalitetama veliki univerzalac.

Bočkaj je bio sukrivac za jedini gol Crnogoraca, dok je Ljubičić u oba smjera pružio dobru partiju. Asistirao je za gol, namjestio još jednog "mrtvaca", a u fazi obrane je djelovao vrlo stabilno i rijetko tko je mogao primijetiti da mu to nije primarna pozicija.

S obzirom na Dinamovu širinu u sredini terena, nije nimalo nemoguć scenarij u kojem će Ljubičić svoju šansu dobiti baš na boku. Tamo mu je uz Bočkaja jedina konkurencija Štefulj koji se nije uspio nametnuti i djeluje tek kao vatrogasno rješenje.

Koji je problem s Bočkajem?

Bočkaj i u Dinamu ima vrlo dobre brojke, a u predzadnjem kolu protiv Šibenika je golčinom iz slobodnjaka zabio gol koji je prelomio utakmicu, a samim time i prvenstvo. Ipak, dojam je da Dinamo treba od njega više, posebno zbog toga koliko je uložio u njega, s obzirom na plaću i odštetu od 2.7 milijuna eura.

Njegova slaba točka je igra u obrani. Ima poteškoća u pozicioniranju i brzonoga krila, a takvo je na europskoj sceni gotovo svako, vrlo lako mu mogu raditi probleme. Za razliku od HNL-a, u Europi je puno teže u napadu nadoknaditi ono u čemu šteka obrambeno.

To utječe na čitavu igru jer Mislav Oršić mora biti puno aktivniji i oprezniji defenzivno, treba češće duplirati stranu, a samim time ima i lošiju početnu poziciju kada treba istrčati kontranapad ili iznijeti loptu.

Tek treba vidjeti može li Ljubičić po pitanju kompaktnosti dati više od Bočkaja. Nema njegov centaršut ni navike u igri, ali može poslužiti kao dodatan vezni s boka u izgradnji napada. Na slični potez Dinamo se odlučio i prošle sezone kada je prva opcija na beku bio veznjak Franjić.

Već će Superkup otkriti u kojem smjeru Čačić razmišlja i utakmica protiv Hajduka bit će idealna uvertira za europske izazove. Si Sigurno je samo da Bočkaj mora podići svoju igru i držati ju konstantnom. U suprotnom mu prijeti ista sudbina kao i osmorici na toj poziciji iz prošle sezone.

 

Pročitajte više