Trebinje: Mjesto povijesnog pakta Delija i Grobara

VIŠE od šest tisuća navijača Crvene zvezde imalo je na prijateljskoj utakmici protiv trebinjskog Leotara pojačanje: U istočnu Hercegovinu pristiglo je oko 150 Grobara kako bi zajedno protestirali protiv presuda srpskog pravosuđa za njihove pripadnike, osuđenima zbog ekstremnog nasilja na dugotrajne zatvorske kazne, kao i da bi ukazali na besmisao navijačkih sukoba sa najtežim posljedicama.

Podsjećamo, pripadnik Delija Uroš Mišić je za pokušaj ubojstva policajca u civilu na utakmici protiv Hajduka iz Kule osuđen na 10 godina zatvora. Na presudu kojem je kažnjen zbog paljenja policajčevog lica bakljom, Delije su odgovorile akcijom "Pravda za Uroša".

S druge strane, 14 pripadnika Grobara osuđeno je na ukupno 240 godina zatvora jer su nasmrt pretukli navijača Toulousea, koji je sa svojim klubom došao u Beograd na utakmicu Europa lige.

Sada je navijačke skupine vječnih rivala, nakon desetljeća žestokih sukoba, ujedinila borba protiv pravosuđa u njihovoj zemlji i u Trebinju su se našli pod transparentima "Borba za pravdu" i "Pravda za Uroša", nakon što su se već prije na isti način zapitali "Dokle više da se ubijamo!?" i tijekom utakmice nisu se vrijeđali ili jedni drugima zviždali.

"Cilj ove priče je da prestane ubijanje zato što netko navija za Zvezdu ili Partizan. To je jedini motiv naših zastava na stadionu u Trebinju. Želimo da nitko više nikada ne pogine zbog navijačke pripadnosti" citira Alo izvor blizak Grobarima.

"Ne želimo više da nas nazivaju ubojicama, želimo i dalje biti navijači. I ranije smo bili borci protiv noževa i pištolja, samo što to nitko nije zabilježio u medijima. Želimo javno zajedno poslati sliku na kojoj će se vidjeti kako su na tribini isključivo navijači, a ne huligani, kako smo nazivani prethodnih godina" poručuju Delije.

Naravno, ne treba očekivati da na skorim derbijima Grobari i Delije dijele tribinu: "Nema potrebe za tim. Grobari će ostati na jugu, a mi na sjeveru. Ne radi se ovdje o nikakvom udruženju, već isključivo samo o zajedničkoj borbi protiv nasilja" dodao je naš sagovornik.

Pročitajte više