HAJDUK - GZIRA 1:3

Trener Hajduka: Ostavka? Vidjet ćemo. Ne volim riječ debakl

Foto: Pixsell

HAJDUK je na otvaranju sezone na Poljudu protiv malteške Gzire doživio jedan od najtežih trenutaka u europskoj povijesti i ispao iz Europe u 1. pretkolu pred skoro 20 tisuća navijača. Nakon utakmice navijači su se pokušali probiti do svečane lože, gdje su sjedili čelnici Hajduka, a dio njih uletio je u teren i naguravao se s igračima.

Momčad Siniše Oreščanina je u sramotnoj predstavi u uzvratnoj utakmici 1. pretkola Europa lige na Poljudu izgubila od malteške Gzire United 3:1 i ispala ukupnim rezultatom 3:3 zbog manjeg broja golova u gostima.

Novinari su dugo u press salonu čekali da se smiri situacija na stadionu te da pred mikrofone dođe trener Siniša Oreščanin.

Kada se pojavio, zamolio je novinare da odmah krenu s pitanjima, nije bilo uvoda, objašnjenja ni isprike. Oreščanin se trudio zadržati smirenost, ali pogubio se s pitanjima o sramotnoj utakmici i odgovornosti. Pričao je da treba ići dalje i okrenuti se HNL-u, nije znao reći ostaje li trener, pričao je o lijepim golovima Gzire, a onda spomenuo da su znali kako imaju "3-4 dobra igračića".

Prvo pitanje treneru bilo je - što se dogodilo.

"Prvo poluvrijeme bilo je donekle ok, u drugom smo ušli u neki mindset iz kojeg smo se teško izvukli, tako sam osobno vidio. Nismo radili stvari koje smo se dogovorili. Čestitam Gziri, radili su stvari koje smo mi morali raditi. Koristili smo jednu, jaču stranu, a na drugoj ništa. Primili smo dva eurogola, to su bili šokovi iz kojih se nismo mogli izvući." 

Je li bili rizično igrati u ovoj postavi? 

"Lako je biti general poslije bitke. U prvom dijelu bili smo relativno zadovolji igrom, u drugom nismo."

Ovo je najsramotniji poraz u povijesti ili sigurno jedan od njih i postavlja se pitanje odgovornosti. Jeste li razgovarali s čelnicima?

"Nisam. Pokušavam ovo gledati s nogometne i normalne strane. Nisam tip koji koristi riječ debakl, rekli smo da Maltežani imaju 3-4 dobra igračića, neke se stvari jednostavno dogode."

Razmišlja li se u Hajduku više o svemu drugome osim o nogometu zadnjih mjeseci?

"Bilo je događanja, osjetio sam možda to na Pohorju nekoliko dana, ali kasnije ne. Treba razmišljati o nogometu. Gzira je radila stvari dobro, mi nismo, treba analizirati i ići dalje. Lako je sada govoriti, nisam ovdje od jučer. Imamo utakmicu za tri dana, bit će negative, ali treba se usmjeriti na HNL i ići dalje. To je sport."

Hajduk je poražen od amatera, kažete, ovo je sramota pred 20 tisuća ljudi, gdje je odgovornost?

"Ne bježim od nje, odgovornost je ta da smo kroz ovaj tjedan odlučili podijeliti ekipe da razdijelimo opterećenje. Gziru nismo podcijenili nijednom rečenicom. Taj dio ne stoji, a moja je odgovornost najveća."

Hoćete li dati ostavku? 

"Razgovarat ćemo idućih dana, sada ne mogu ništa reći."

Što to znači, hoćete li dati ostavku, hoće li biti kazne za vas ili igrače?

"Razgovarat ćemo ovih dana."

Je li razlog poraza to što se momčad uljuljala nakon prvog gola protiv amaterske momčadi? Je li psihološki moment bio presudan?

"Prvo poluvrijeme donekle može proći, ali Gzira je kasnije preuzela rizik, dolazila je s više igrača u završnicu. Dosta mladih igrača koje smo odabrali ušli su u žrvanj i kasnije potonuli."

Računali su da je Dolčekov gol riješio sve, ali možda je taj gol utjecao na taj mindset?

"Sad možemo razglabati koliko hoćemo, psihologije ovakve ili onakve. Maltežani su došli igrati na način da nemaju što izgubiti. Prvi gol primili smo nakon prekida o kojima stalno pričamo i analiziramo. Drugi gol bio je stvarno lijep, a onda smo opet počeli kontrolirati stvari. Ipak je to stres, teško je kad ne ide dobro kako bi trebalo, atmosfera, mlad si, ima tu svega. Zadnji gol je bio stvarno šok."

Navijači su poludjeli, neki su ulazili u teren, što kažete na to?

"To je Hajduk."

VIDEO: Navijači u terenu nakon debakla Hajduka:

HNK Hajduk Split - Gzira United FC Rezultati uživo

Pročitajte više