Tri dana prije početka nove sezone preminula legenda Formule 1

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAMO tri dana uoči početka nove sezone, u 67. godini života, od posljedica plućne embolije, preminuo je Charlie Whiting, direktor utrka Formule 1.

Whiting je desetljećima bio legenda oktanskih sportova, a navijači ga najviše pamte po tome što je upravo on bio čovjek koji je vozačima na kraju utrka mahao zastavom signalizirajući da je utrka gotova.

''Ikonska figura našeg sporta'', tako se od Whitinga oprostio šampion Lewis Hamilton. "Charlie je napravio toliko toga za ovaj sport i učinio je puno za vozače i njihovu sigurnost'', dodao je.

"Jučer sam s njime razgovarao i prošao neke stvari oko prvih zavoja na stazi. Teško je prihvatiti da više nije s nama. Poznavao sam ga dugo vremena i on je bio naš čovjek, čovjek od povjerenja vozača", rekao je Sebastian Vettel.

Whiting se godinama bavio incidentima na stazi, donosio je odluke o kaznama, ali je i odgađao utrke nakon sudara ili jakih kiša.

Nekad davno Whiting se okušao u F1 i kao vozač, ali bez većih uspjeha. Vrlo brzo se pronašao u ulozi glavnog mehaničara momčadi Brabham koja je tad bila u vlasništvu Bernieja Ecclestonea.

Funkciju direktora utrka obnašao je od 1997. godine.

Pročitajte više