RIJEKA U PIREJU PALA U 93. MINUTI Na Rujevici po Ligu prvaka (2:1)

Foto: Screenshot, ActionSport/Pixsell

NOGOMETAŠI Rijeke izgubili su prvu utakmicu play-offa Lige prvaka u Pireju od Olympiakosa 2:1, ali na uzvrat na Rujevicu nosi itekako aktivan rezultat.

I to je, ukratko, jedino pozitivno što Matjaž Kek može izvući iz ovog susreta, ali i isto tako jedino bitno. Rijeka nije izgledala dobro. Točnije, nije odigrala ništa u grotlu Pireja i na kraju priče je jako dobro prošla. Šteta, jer nakon što je zabio vodeći gol u 42. minuti, Heber je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena imao priliku i povisiti vodstvo, ali i tih 1:0 na poluvremenu je bio senzacionalno dobar rezultat.

Jer, Grci su u prvih 45 minuta promašili tri stopostotne prilike i samo zahvaljujući fantastičnom Simonu Slugi na riječkom golu nisu već u prvom dijelu riješili pitanje prolaska u skupinu Lige prvaka.



 
Već u 7. minuti Ben, koji je vrlo lako mogao postati tragičar susreta, je s pet metara poslao loptu u zadnji red tribine, a deset minuta kasnije je očajno pucao iz solidne situacije. Curilo je u Rijekinoj obrani, bekovi su muku mučili sa Sebom, Odjidjom i Carcela-Gonzalezom pa je u 30. minuti Marokanac izašao sam pred Slugu, ali je Rijekin golman sjajno obranio njegov udarac.

Samo dvije minute kasnije, Marko Marin je izbliza iskosa opalio po golu, ali je Sluga skinuo i njegov udarac. Festival promašaja domaćih zaključio je Ben u 40. minuti nakon što je Odjidja napravio dar-mar u Rijekinoj obrani. Lopta je došla do Sebe na drugoj strani, koji sjajnim udarcem nalazi Bena, ali domaći napadač puca ravno u Slugu.


I, kako to uvijek, ali uvijek biva, kazna za promašaje stigla je u 42. minuti. Heber je primio loptu na rubu šesnaesterca, sjajnim driblingom izbacio Romaa i onda snažnim udarcem pogodio bliži kut Kapinova gola za šokantno vodstvo Rijeke.


Grotlo Kariskakisa je utihnulo, a dok se Grci nisu ni snašli, Heber je u tri minute kasnije ponovno promiješao domaću obranu i s istog mjesta otkud je zabio ponovno pucao, ali je Kapino ovaj put obranio njegov udarac.

Tako je Rijeka, kontra svake logike, na poluvrijeme otišla s fantastičnim rezultatom, koji u nastavku ipak nije uspjela zadržati. Ništa se u nastavku nije promijenilo, domaćini su ponovno po bokovima radili što su htjeli, a inače pouzdani stoperski par Župarić - Elez djelovao je kao da je prvi put zajedno igrao.

Domaćini su stisnuli od početka nastavka, iako više nisu imali toliko velikih prilika, a Leonard Zuta je u 49. minuti dobio žuti karton, što će se kasnije pokazati kobnim. Olympiakos je gospodario terenom, ali je njihova igra je postajala sve nepovezanija i baš kad se činilo da bi Rijeka mogla kući sa senzacionalnim rezultatom, započeo je preokret.

Fortounis je u 65. minuti izvrtio Župarića na lijevom boku, Zute nije bilo nigdje, a domaće krilo je sjajnom povratnom loptom usred šesnaesterca našao Odjidju koji je snažnim udarcem probio Slugu za 1:1. Gol je probudio tribine, dao dodatno samopouzdanje domaćinima i nekako se činilo da Rijeka ipak neće uspjeti izdržati pritisak domaćih. A nakon što je Zuta zbog namjernog i jako glupog igranja rukom dobio drugi žuti karton, Rijeka se potpuno povukla i čekala kraj.



U 90. minuti je Andrutosos pobjegao čuvarima, ali njegov udarac glavom zaustavila je prečka. I onda je Olympiakos, nakon svih promašenih prilika na utakmici, do pobjede došao iz neizrađene situacije. Fortounis je opalio s 30 metara iz slobodnog udarca, a Sluga je njegov udarac odbio na stranu do Elabdellaouija, koji je ubacio u sredinu. Laganu loptu Elez je potpuno promašio i Romao je s ruba peterca glavom zabio za konačnih 2:1.

Čisti obrambeni riječki horor mogao je Elez zaključiti u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kad je s obje ruke držao Bena, ali sudac nije dosudio penal za domaćine.

Matjaž Kek je uoči utakmice rekao da bi želio da se pitanje prolaska rješava na Rujevici. To je i dobio, ali želi li Rijeka za tjedan dana slomiti Grke na svojem terenu, morat će odigrati puno, puno bolje. Nevjerojatno je koliko je Olympiakos imao prostora u do ove sezone vrlo čvrstoj i kompaktnoj Rijekinoj obrani. Bekovi praktički nisu postojali, a Elez i Župarić odigrali su jedno od najslabijih utakmica u Rijekinom dresu.


Da nije bilo Simona Sluge sad bismo pisali o kraju Rijekine avanture u Ligi prvaka, ali zahvaljujući njemu i ludoj sreći koja cijele kvalifikacije prati Kekovu momčad, Rijeka je živa uoči uzvrata. Zadnji put je tri utakmice zaredom izgubila u studenom 2010. godine, a dodamo li i remi sa Salzburgom u uzvratnoj utakmici 3. pretkola, Rijeka već četiri utakmice ne za pobjedu.

Zadnji gol zabili su prije gotovo tri tjedna protiv Istre. Sljedećeg utorka trebat će im barem jedan žele li proći u Ligu prvaka. Iako im nitko neće zamjeriti ako ispadnu, s ovakvom igrom u uzvratu nemaju nikakvih izgleda.

Liga prvaka, play-off, prva utakmica:

Olympiakos - Rijeka 2:1 (Odjidja 66', Romao 90'+3' / Heber 42')

 

Pročitajte više