Trojica neočekivanih Dinamovih junaka

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Konferencijske lige odigrao 1:1 na Maksimiru s Betisom i tako obranio prednost 1:0 iz Seville. Gosti su poveli u 38. minuti krasnim golom Cedrica Bakambua, a prolaz Dinamu osigurao je Takuro Kaneko u 59. minuti susreta.

Bila je to još jedna Dinamova utakmica s dosta grešaka i puno crnih rupa koje Betis nije ni znao ni mogao kazniti. Neka jača momčad vjerojatno bi, ali to je trenutačno najmanje važno i brzo će se zaboraviti. Ono što je važno jest da je Dinamo zadržao kontinuitet europskih rezultata i da je iz ove utakmice dobio neočekivane junake, po jednog u svakoj liniji, koji bi do kraja sezone mogli igrati važnu ulogu.

Hoxha je u Sevilli bio impresioniran. Sinoć je bio sjajan

Arber Hoxha u Sevilli bio je vidno impresioniran pozornicom i težinom utakmice. Nije to ništa čudno, budući da mu je to bila najveća utakmica u dosadašnjoj karijeri. No u Maksimiru Hoxha je impresionirao. Bio je najopasniji Dinamov igrač, konstantno je gnjavio Aitora Ruibala po lijevoj strani i, konačno, krasno je asistirao Takuru Kaneku za 1:1 i prolazak u iduću rundu..

Grafika: SofaScore

Asistencija Kaneku bila mu je prva "konkretna" statistička kategorija u koju se upisao u Dinamu. Gol još nije zabio, ali Hoxha jako puno sudjeluje u Dinamovoj igri, radi puno dobroga u napadu i, da Dinamo u završnicu ulazi s više igrača, sigurno bi momčadi bio još korisniji nego što to brojke pokazuju.

Hoxha je u zimskom prijelaznom roku došao kao rješenje za problematično lijevo krilo. Kosovaru je trebalo vremena da se prilagodi na dijametralno drukčije okolnosti u Dinamu u odnosu na one u Koprivnici, ali u zadnje vrijeme pokazuje da je Dinamo tih 900.000 eura vjerojatno pametno uložio. 

Sučić dominirao u veznoj liniji

Odličnu utakmicu odigrao je i Petar Sučić. Dečko, za kojeg svi u klubu govore da je ogroman potencijal, prvi put je spojio dvije čitave utakmice u Dinamu. Protiv šeste momčadi La Lige dominirao je u veznoj liniji, bilo ga je po cijelom terenu, i za 20-godišnjeg klinca, koji tek igra svoju prvu pravu europsku sezonu, bio je jako dobar. 

Posebna priča je Maxime Bernauer koji je ni iz čega izbio u prvi plan i postao nezamjenjiv. Silom prilika, koje diktiraju brojne Dinamove ozljede, već zaboravljeni Francuz najednom je standardni član prve postave. Odigrao je obje utakmice s Betisom te onu prvenstvenu s Varaždinom i odigrao ih je na visokom nivou.

Grafika: SofaScore

Sasvim je jasno da mu puno pomaže igranje u paru sa sunarodnjakom Theophile-Catherineom, s kojim odlično komunicira. Bernauer i dalje ima svojih mana. Skok igra praktički ne postoji, ali ima silnu energiju koju je najbolje demonstrirao pred kraj utakmice s Betisom.

Iako je inferioran visinom, u dva je navrata žestoko nadskočio igrače Betisa i očistio glavom. Nakon toga se okrenuo prema sjevernoj tribini, prvo visoko podigao šake, a onda zatražio još veću podršku s tribina. Maksimir je eksplodirao. 

Bernauera se Dinamo želio riješiti, a sad ne može bez njega

Dinamo se uoči zimskog prijelaznog roka čak želio riješiti Bernauera, ali situacija sa Šutalom se zakomplicirala, onda se ozlijedio i Perić pa ga je klub odlučio zadržati. To se pokazalo dobrim potezom. Bernauer je igrač s kojim zadnja linija puno lakše iznosi loptu, ima sasvim solidne trkačke kapacitete, neustrašiv je, a takvi Dinamu trenutačno najviše trebaju.

Grafika: SofaScore

Jer već u nedjelju na Maksimir dolazi zahuktala Rijeka, a momčad će imati tek dva dana odmora. Ova su se tri junaka istaknula protiv Betisa, ali Dinamo će ih trebati još do kraja sezone ako želi ostvariti sve svoje ambicije.

Kao što smo rekli, Dinamo nije bajno odigrao protiv Betisa. Bilo je tu puno "lufta", ali se u kritičnim trenucima dobro postavio. Momčad je dobila i dodatnu sinergiju s tribinama. Dinamo je ove sezone često imao pravu podršku, ali je Maksimir protiv Betisa baš grmio.

Bljesak ili nešto veće? Znat ćemo protiv Rijeke

Velika je to stvar uoči Rijeke protiv koje bi stadion ponovno mogao, da ne kažemo, trebao biti rasprodan, a ovaj Dinamo, uz sve svoje brojne probleme, ipak igra puno bolje pred punim stadionom. Utakmica protiv Betisa još je jedna u nizu onih koje su mogle biti prekretnica u sezoni, ali bilo ih je već toliko da bi bilo već smiješno reći: "E, ovo je baš ta!"

Ne može se Dinamo ove sezone za puno toga pozitivnog uhvatiti, ali mora se, ako ništa drugo, napuniti samopouzdanjem činjenicom da je izbacio sedmu momčad La Lige, od koje je bio bolji u obje utakmice. Jakirović je u zadnjih par utakmica "dobio" neke nove igrače. Budi se i Martin Baturina, koji je protiv Betisa također bio jako dobar. Bruno Petković ulazi u sjajnu formu i svi kao da se dižu.

Je li to samo bljesak ili nešto puno konkretnije, bit će jasno već u nedjelju, protiv razigrane Rijeke.

Pročitajte više