Tudor: Dinamo je favorit, ali nagovaram Da Silvu da dođe u Split

IGOR TUDOR glavna je karika u uspjehu naše reprezentacije. Pomalo agresivan, ali izvanredan oslonac u tehničkom i psihološkom smislu. Uoči dvoboja s Islandom, nekadašnji Hajdukovac progovorio je o svojim očekivanjima, strahovima, ali i problemima koji su ga zadesili u talijanskoj ligi.

"Siena je na kraju bila najkorektnija, ali presudila je moja želja da ostanem u Italiji. Trener De Canio plemenita je osoba, pa s njim imam vrlo dobar odnos. Tražila su me tri kluba iz Engleske, te tri- četiri iz Italije, no to više nije bitno. Juventus me htio posuditi, a da pritom nešto i zaradi." - pojasnio je Tudor svoja duga premišljanja oko izbora kluba čiji će dres nositi ove sezone.

Sedma sezona u Italiji, ali čini se kako je ljubljeni Torino sve dalje.

"Bila bi neistina kad bih rekao da ne žalim za torinskim dresom. Poput svih, uvijek misliš da si bolji od konkurenata, pogotovo onih koji igraju na tvojoj poziciji." - tvrdi Tudor.

Tu su prvenstveno okomio na Thurama i Cannavara.

"Život je takav, pomirio sam se s činjenicama. Capello me u dvije nedavne utakmice stavljao na stopera, pa su mi njih dvoje bili izravni suparnici. No, više nisu mladi, pa vjerujem da će i Robert Kovač dobiti svoju priliku. Samo što Mister uistinu ne voli mijenjati." - kazao jer naš vrsni stoper novinaru Sportskih novosti.

Iako je godinama izbjegavao razgovarati s talijanskim novinarima, čini se kako je u posljednje vrijeme doista neopterećen. Oženio se, više razmišlja o mirnom životu u Firenci nego o ugovoru koji traje do 2007. godine. No, za Hajduk se uvijek nađu riječ-dvije potpore, ali i zaslužene kritike.

"Iako slabo pratim, Hajduk je uvijek intrigantan. Split zaslužuje puno više. Pletikosa će podignuti vrijednost momčadi te učvrstiti koheziju u svlačionici. On je zaista divna osoba, no u ovim okolnostima niti on nije izbavitelj. Dinamo je za nijansu jači i favorit je prvenstva. No, Split je ekspert za sportsko ludilo. Razlike nisu velike i bit će neizvjesno do svršetka." - prognozirao je Tudor.

Priznao je kako i on razmišlja o povratku u grad pod Marjanom. To bi zaista bio scenarij. O reprezentaciji je dao tek poneki sud, većinom ono što svi već odavna znamo.

"S Islandom su i veći od nas upadali u neprilike. Motiv je golem, a propust isključen. Domaćini su vrlo opasni u skok-igri, no mi ne moramo napadati kao u Maksimiru. Niko Kovač i ja bit ćemo nešto povučeniji. Žao mi je samo Olića, hitar je i zbilja nedostaje. No, tu su i Klasnić i Balaban. Sviđa mi se i Da Silva, nagovaram ga da dođe u Hajduk. Što će jedan Brazilac duboko u kontinentu?" - zapitao se naš reprezentativac.

Pravu utakmicu, kako tvrdi, možemo očekivati tek u Zagrebu, kad će nam u goste doći Šveđani, predvođeni strašnim Ibrahimovićem.

"To će biti mega-meč. Ne smijemo izgubiti i ja sam za oprez. Smetaju me dugoročne kalkulacije, no vidim da neki već razmišljaju o tome koga ćemo dobiti u njemačkoj skupini. To je smiješno. SP je daleko sve dok ga ne izborimo." - zaključio je Tudor.

Pročitajte više