Tudor: Kod mene postoji jedna specifičnost. Ako vidim igrača da ne trči...

Foto: Profimedia, EPA

IGOR TUDOR radi jako dobar posao u Marseilleu, s kojim je trenutno na drugom mjestu Francuske Ligue 1. Za prvoplasiranim Paris Saint-Germainom zaostaje sedam bodova. Hrvatski stručnjak u velikom je intervjuu za L'Equipe, koji je objavljen i na službenim stranicama francuskog prvenstva, govorio o dosadašnjem tijeku sezone te pobliže upoznao čitatelje sa svojim trenerskim stilom.

Što ste znali o Marseilleu prije nego što ste došli?

Znao sam da su osvajači Lige prvaka. Znao sam da su ondje igrali Alen Bokšić i Josip Skoblar. Uvijek su mi govorili da je Marseille važan klub za cijelu Francusku, ne samo za regiju. U to sam se i uvjerio jer gdje god da igramo, navijači nas čekaju. To je prelijepo, poticajno, ali i stavlja vam malo više pritiska na leđa.

Objašnjava li to određene poteškoće na Velodromeu? Imate tri remija i četiri poraza u 14 utakmica...

Velika prednost ovih navijača je da te guraju naprijed. Hari (Vukas) i ja se svaki put pogledamo i kažemo: "Novih 60 tisuća danas!" Kao da svaku utakmicu igramo finale Lige prvaka. I onda vam u takvu atmosferu dođu Strasbourg, Angers ili Ajaccio. I što njihovi igrači kažu jedni drugima? "Ovo je veličanstveno, pogledajte ove navijače i ovaj stadion, moramo odigrati iznad svojih mogućnosti!" I onda odigraju najbolju utakmicu sezone, a to nas košta bodova.

Na Velodromeu su vas izviždali i prije prve službene utakmice u sezoni. Kako ste se tada osjećali?

Svi su mi rekli da je trenirati Marseille teško i posebno. Iskreno, bilo mi je teško, ali to je sada u prošlosti. To je samo jedno iskustvo koje vas ojača kao osobu i kao trenera. Morate nastaviti dalje.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone?

Zadovoljan sam, bili smo dobri u Ligi prvaka. U kupu smo razočarali (ispadanje od drugoligaša u četvrtfinalu na penale), posebice nakon što smo prije toga izbacili Rennes i PSG. Ali ta utakmica s PSG-om bila je jedna od najboljih u kojima sam sudjelovao kao trener.

Je li PSG nedostižan?

Oni ako žele pobijediti, pobijede. Imaju Mbappea. Neizmjerno poštujem Messija, po meni najboljeg igrača u povijesti nogometa, Neymar je također odličan, ali trenutno je Mbappe najbolji na svijetu i ekipa nije ista s njim i bez njega.

Kad ga nije bilo, pobijedili smo ih. Kad je on bio tu i kad su oni bili motiviraniji, pobijedili su. Oni odlučuju. Ovo je teško prvenstvo, morate se boriti za svaki bod. Pokušat ćemo pobijediti sve do kraja pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti.

Jeste li pratili Ligue 1 prije nego što ste došli?

Iskreno, vrlo malo. U Italiji više gledamo Španjolsku i Englesku. Francuska se zanemaruje i to je greška. U potpunosti se predomislite kada je krenete gledati. Liga je uzbudljiva, stadioni su prekrasni, a igrači talentirani. Kada bih je morao opisati, rekao bih da je superteška.

Teža od Serie A?

Ovdje imate PSG, a takvo što nemate u Italiji. Jači su od Intera ili Juvea. Onda ovdje imate tri ili četiri ekipe koje su možda slabije od onih u Italiji na tim pozicijama. Ali ovdje su ekipe od šestog do zadnjeg mjesta bolje.

Da sutra igraju Empoli i Strasbourg, Strasbourg bi uvjerljivo dobio. Ili, primjerice, Reims i Spezia. Kad igrate protiv Reimsa ili Strasbourga, vidite tri-četiri igrača koja biste voljeli dovesti. Iz Empolija ili Spezije ne bih uzeo nikoga. To je ta razlika.

Druga razlika je da se u Francuskoj igra puno brže. Igrači su drugačiji, mlađi su i fizički spremniji. U Italiji ne postoji intenzitet. Englezi kupuju igrače iz Lorienta, ne iz Italije, što znači da su ovdje igrači koji imaju kvalitete prilagoditi se najboljem nogometu.

Usporedimo li Veronu i Marseille, ovdje imate drugačije igrače, snažna ega. Je li komplicirano?

Mogli bismo o tome pričati satima, ali u mom nogometu postoji jedna specifičnost, a to je da morate trčati. A ako ne trčite... Ako vidim nekog da ne trči na treningu, upozorit ću ga jednom ili dvaput, ali treći put ću reagirati. U tih sat i 15 minuta treninga morate dati sve od sebe.

To sam jasno rekao na samom početku i stojim pri tome jer mislim da tako možemo do rezultata. Na igraču je da se prilagodi ili ne. Onda prođe nekoliko mjeseci, igrač se prilagodi, ali ponekad malo popusti, no ja ostajem isti. Pogledam ih i kažem: "Hej, i dalje sam tu." Još uvijek se borim. Prošlog tjedna sam jednog igrača poslao u svlačionicu jer se nije trudio.

Tijekom treninga sam zahtjevan i igrači to razumiju. Ali ako žele pokoji slobodan dan, mogu im dati i to. Možemo se i šaliti i smijati, ali posao je posao. Nekad im pojašnjavam kako tjedan ima sedam dana. Jedan je slobodan, jedan dan radimo puno, jedan dan jačamo mišiće, jedan dan radimo na intenzitetu. To su dva ili maksimalno tri zbilja zahtjevna treninga. Sat i 15 minuta svaki put!

Pa što bismo mi htjeli? Da u tih sat i 15 sjedimo i razgovaramo? Što imamo od toga? Kad vidim da netko u ta tri sata tjedno ne daje sve od sebe... Bude mi malo previše to podnijeti. Neki treneri će reći: "Nije bitno, zabit će iz slobodnog udarca u nedjelju." Ja ne razmišljam tako, ali tko zna, možda su oni u pravu, a ja nisam.

Jeste li zadovoljni ekipom?

Jesam. Odluke kluba u dovođenju igrača su uvijek presudne. Kada govorimo o trenerima, ako imate ekipu koja je po jačini na desetom mjestu, dobar trener će ih odvesti na sedmo - a ako nije dobar, na petnaesto.

Igrači su ti koji igraju i zato ih morate dobro odabrati. Ove sezone smo ih doveli puno i mislim da nismo napravili puno grešaka. Uvijek možemo bolje i unaprijediti ih. U siječnju smo doveli iskusnog Malinovskog i mlade Ounahija i Vitinhu. 

Što Vitinha mora napraviti da igra češće?

Ovo je znatno drugačija liga nego portugalska. On je strijelac, završava akcije, uvijek je u šesnaestercu, puca. Pokušat ćemo odigrati par utakmica sa Sanchezom iza njega da vidimo kako će to funkcionirati.

Je li vas Alexis Sanchez iznenadio?

Gledao sam ga u Interu, i tamo je bio vrlo dobar. Uvijek mi se sviđao kao igrač. Ima dušu, voli nogomet i želi pobjeđivati. Uvijek dolazi dva sata prije svih, nema jednog grama viška. To radi razliku.

Mislite li da se Dimitri Payet ne uklapa u vaš stil nogometa? 

Dimitri se jako dobro ponaša, imao je izvanrednu karijeru. Vidim da voli ovaj klub. Ne znam hoće li postati trener, ali ako postane, mislim da će biti dobar. Gleda utakmice, u njima je, razgovara s ekipom. Trebate ga vidjeti kako ih motivira u svlačionici prije utakmica.

Žao mi je zbog ove situacije jer je prošle sezone igrao jako dobro, ali bio je to drugačiji tip nogometa, u drugačijoj brzini, prilagođenijoj njegovim kvalitetama. Ali ja ne znam kako igrati takav tip nogometa i moram raditi ono što znam i ono u što vjerujem. Moram slijediti svoju viziju igre i birati one igrače koji se uklapaju u tu viziju.

 

Pročitajte više