EUROPSKE LIGE

Tudor predstavljen u novom klubu

Foto: Twitter

IGOR TUDOR novi je trener Marseillea. Službeno je predstavljen nakon što se posljednjih dana pisalo da će preuzeti francuskog doprvaka. Potpisao je dvogodišnji ugovor. "Sa samo 44 godine Igor Tudor već ima veliko iskustvo u europskom nogometu", stoji u objavi na stranicama Marseillea.

"Igrao je u Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj i Italiji te vodio nekoliko klubova u različitim ligama. Njegova filozofija usmjerena je prema budućnosti, uvijek je nastojao stvoriti identitet svojeg tima", dodaju podsjećajući kako je Tudor prošle sezone vodio Veronu u talijanskom prvenstvu.

Ističu kako je Verona imala peti najbolji napad lige, pri čemu je pobijedila Juventus, Torino, Romu i Atalantu. Hvale Tudorovu prilagodljivost, taktičko znanje i napadačku igru, koja od igrača zahtijeva kretanje i pritisak.

Istaknuli da je igrao s Bokšićem

Prisjetili su se kako je Tudor upisao 50 nastupa za reprezentaciju Hrvatske, u kojoj je, ističu Francuzi, igrao s Alenom Bokšićem, inače bivšim igračem Marseillea. Također, naveli su da je za Juventus odigrao više od 170 utakmica, bio suigrač Didiera Deschampsa i Zinedinea Zidanea te pomoćni trener Andrea Pirla.

Vlasnik Marseillea Frank McCourt rekao je da je "Marseille danas jači zahvaljujući vodstvu sportskog direktora Pabla Longorije". "S Jorgeom Sampaolijem (prethodnim trenerom Marseillea, op. a.) neumorno je radio kako bi ojačao momčad.

Hvala Sampaoliju, a ove sezone ćemo se suočiti s novim, lijepim izazovom jer se klub vraća u Ligu prvaka. Potrebni su nam vođe koji dijele našu viziju i razumiju očekivanja navijača", rekao je McCourt.

"Tudor je prirodni vođa"

"Mislim da smo u Tudoru pronašli ono što nam treba, želim mu dobrodošlicu u klub. Igor je borben, pokazao je to kroz karijeru kao trener i igrač. Radio je u Splitu, uvjeren sam da će se u Marseilleu osjećati kao kod kuće.

Njegovo iskustvo pripremilo ga je za strast koja definira i ujedinjuje naš klub i grad. Iznad svega, dokazao se u Veroni. Igor je prirodni vođa koji nudi hrabar nogomet. Ne bježi od izazova i odlučan je u potrazi za izvrsnošću", zaključio je McCourt.

"Navijači propitkuju Tudorov životopis"

Podsjetimo, RMC je jučer objavio kako je Tudor u Marseille prije svega došao zbog Longorije. "Longoria je uvjeren da je Tudor pravi čovjek, no navijači Marseillea nisu na tom tragu. Neki propitkuju Tudorov životopis, koji u 44 godine ima malo trenerskih referenci. Pitaju se može li Tudor podnijeti žar i pritisak Marseillea, koji je ušao u Ligu prvaka", objavio je RMC.

"U sedam godina bio je na šest različitih klupa: u Grčkoj (PAOK), u Turskoj (Karabükspor, Galatasaray), ponovno u Hrvatskoj (Hajduk) i Italiji (Udinese i Verona). U PAOK-u se njegovim šefovima nije svidjelo što se javno okomio na svoje igrače. Njegov jak karakter bio je vidljiv i u Juventusu, gdje je bio pomoćnik Andrea Pirla u sezoni 2020./2021.

Ostao je samo godinu dana, a onda je išao poravnavati račune: "Pirlo je bio taj koji me doveo. Ponudio je mjesto pomoćnika i prihvatio sam jer je to bio Juve. Ali on je uzeo i neke druge ljude i stavio sve na isti nivo. Nije bilo pošteno jer ipak sam ja bio trener, a oni ne", citiraju Francuzi Tudorove riječi nakon odlaska iz Juventusa.

Sviđa im se Tudorovo shvaćanje nogometa

Francuzima se sviđa Tudorovo shvaćanje nogometa te formacija 3-4-1-2: "Ušutkao je neke kritičare s Veronom. Pod njim su Giovanni Simeone i suigrači završili na sjajnom devetom mjestu Serie A. Njegov stil je bio napadački", piše RMC pa citira izjavu Johanna Crocheta, svog stručnjaka za talijanski nogomet:

"Ako bude radio ono što je i u Veroni, bit će to velika promjena za navijače Marseillea. On ne čini posjed lopte ključnim dijelom svoje igre. Ono što ga zanima prije svega je postići da njegova momčad može nametnuti svoj sustav bez lopte i spriječiti protivnika da igra."

Spomenimo kako je bivši francuski izbornik Raymond Domenech potez Marseillea nazvao apsurdnim. "Znači li to da francuski trener ne može biti trener Marseillea? Apsurdno je kad impliciramo da Francuzi ne znaju igrati napadački nogomet. To je dosadno. Samo im treba netko kompetentan, tko može voditi momčad u prvenstvu i Ligi prvaka. Ima opcija", rekao je Domenech za L'Equipe.

Pročitajte više