Tudor u sudačkoj nadoknadi za pobjedu Hajduka u Osijeku

HAJDUK je pogotkom Igora Tudora u sučevoj nadoknadi pobijedio Osijek na Gradskom vrtu 1:0 u posljednjoj utakmici 15. kola Prve HNL.

>>> "Nadam se da dolaze bolji Hajdukovi dani"

Utakmica koja je otvorena s nekoliko sjajnih prilika, no nakon odličnog otvaranja polako ali sigurno pretvorila se u tipičnu, dosadnu utakmicu Prve HNL s premalo lijepih poteza i previše prekršaja i pogrešaka. Prvu pravu priliku imao je Kalinić u 5. minuti, no Skender je sjajnom reakcijom nogom sa same gol-linije odbio njegov udarac iz blizine.

Nekoliko minuta kasnije opasno je bilo na drugoj strani, kada je iz slobodnog udarca s 20-ak metara silovito pod prečku šutirao Primorac, ali Tomić lijepom obranom pokazao da i Hajduk vratara za trku ima. Nakon toga, sve do 90. minute, uspavanka. Obje su se momčadi povukle, tempo je pao i gledali smo ni po čemu posebnu utakmicu, tek uz poneku polupriliku koju su pretjeranim kompliciranjem ili lošim udarcima iz daljine upropastiti napadači obje momčadi.

Čak trojica zbog ozljeda napustili igru

Da se igralo nervozno i čvrsto pokazuje i velik broj prekršaja, ali i ozljeđenih igrača. Čak su dvojica gostujućih i jedan domaći igrač zbog ozljede morali napustiti igru. Već u 19. minuti Hajduk je ostao bez Gabrića, a samo desetak minuta kasnije stradao je Vida. Dva puta su ga iznosili s terena i oba se puta šepajući vraćao u igru, da bi na poluvremenu konačno bio zamijenjen. No, ni tu nije bio kraj prisilnim izmjenama. Sredinom drugog dijela nastradao je i Pelaić.

Iako su obje momčadi bile podjednako nesigurne, nešto su konkretniji u napadu bili Hajdukovci, pa je tako još u 44. minuti zaprijetio Cernat iz slobodnog udarca s desne strane, netko je od igrača u gužvi pred golom malo skrenuo loptu, a Skender još jednom refleksno reagira i brani nogom. Primirje opet trajalo dugo, sve do sredine drugog poluvremena, kada silovito iz slobodnjaka s nekih 25 metara šutira Hrgović, no Skender je još jednom na mjestu.

Tudor za drugu uzastopnu gostujuću pobjedu

No, osim tih zaista rijetkih udaraca u okvir gola, uglavnom smo gledali utakmicu koja nije bila pretjerano gledljiva. I kada se već činilo da su se svi pomirili s podjelom bodova, u posljednjoj od tri minute sučeve nadoknade, na vrhu Osijekovog šesnaesterca dugu je loptu glavom primio Tudor. Prebacio je do Sablića na lijevoj strani, ovaj mu je odmah vraća i Igor Tudor na opće oduševljenje Hajdukove klupe zabija, te Hajduku donosi tri boda i, još važnije, drugu uzastopnu pobjedu na gostovanju.

Nakon kiksa protiv Cibalije u prošlom kolu, Robert Jarni će, usprkos općenito lošoj i dosadnoj utakmici koju su njegovi nogometaši večeras odigrali, biti zadovoljan ovim ishodom. A utakmica će ostati upamćena po pogotku Igora Tudora, ali i po tome su se na njoj ozlijedila dva Hajdukovca, a začudo, Igor Tudor nije bio jedan od njih.

Prvo poluvrijeme

Na Gradskom vrtu skupilo se tek oko 3000 gledatelja. Loptu su s centra izveli Osječani i utakmica je počela.

U 4. minuti prvi su korner imali Hajdukovci, izveo je Cernat, ali siguran je u istrčavanju Skender koji hvata loptu. Samo minutu kasnije opet sjajna reakcija Skendera. Kalinić je prošao po desnoj strani i šutirao s 10-ak metara, ali vratar Osijeka nogom brani taj udarac.

Nakon oštrog prekršaja Pelaića na Pavličiću u 9. minuti slobodnjak s nekih 20-ak metara izvodi Primorac, odlično šutira pod prečku, ali dobro brani Vjekoslav Tomić.

Verpakovskis se u 14. minuti sjajno oslobodio svog čuvara i još bolje uposlio Kalinića, koji ulazi u šesnaesterac, ali dugo drži loptu, a branič Osijeka ga stiže i zaustavlja dobrim uklizavanjem.

Drago Gabrić nakon sudara s Vidom ostao je ležati na travnjaku te su ga u 19. minuti iznijeli s terena.

Damir Vuica je u 23. minuti vrlo oštro uklizao u Florina Cernata i zasluženo dobio prvi žuti karton na utakmici. U igru je umjesto ozlijeđenog Gabrića ušao Bartolović.

U 28. minuti nakon sudara s protivničkim igračem se po travnjaku valja Domagoj Vida. Nakon sudara je pao, pa se malo pridignuo, prošetao par koraka, čučnuo, opet prošetao nekoliko koraka, pa odlučio da ipak ne može i vratio se u ležeći položaj. Odnesen je s terena, ali se 30-ak sekundi kasnije sprintajući vraća u igru.

Pet minuta kasnije opet je u sudaru s Ljubičićem stradao Vida. Osječki fizioterapeuti i ovaj put su ga brzo uspjeli osposobiti.

Nikšić u 35. minuti ubacuje nisku loptu s lijeve strane u šesnaesterac Hajduka, a zbunjeni Hajdukovi braniči jedva izbacuju loptu u prvi korner večeras za Osječane. Odmah je uslijedio i drugi, ali bez rezultata. Tri minute kasnije Cernat je izborio slobodnjak na desnoj strani, sam ga je i izveo, ali najviši je u skoku Smoje.

Nakon nekoliko obećavajućih prilika u prvih 15-ak minuta, derbi 15. kola se polako ali sigurno pretvorio u tipičnu utakmicu Prve HNL. Možda nije lijepo reći, ali trenutno je najzanimljiviji prizor na terenu Domagoj Vida, koji nakon što mu je dvaput ukazana liječnička pomoć i dalje šepa, ali ne izlazi iz igre.

Cernat je u 44. minuti vrlo neugodno zaprijetio iz slobodnog udarca s desne strane. Netko je od igrača u gužvi pred Skenderom skrenuo tu loptu, ali sjajnim refleksom nogom brani osječki vratar.

U prvoj (i jedinoj) minuti sudačke nadoknade Bartolović je odlično povukao, pretrčao 30-ak metara i onda odlučio opaliti prema golu. Lopta je otišla preko grede. Malo je nedostajalo da ode i preko tribine.

Drugo poluvrijeme

Počelo je drugo poluvrijeme na Gradskom vrtu. Oni koji su ostali budni nadat će se da će biti zanimljivije od prvog. Iz igre su izašli Pavličić i Vida, koji je veći dio prvog dijela proveo šepajući, a ušli su Todorčev i Šolić.

Ljubičić već u prvoj minuti ostaje ležati nakon sudara sa suparničkim igračem i šepajući napušta teren. Ne radi se o ozbiljnijoj ozljedi i brzo se vraća u igru.

U 48. se Nikšić neočekivano našao u prilici, ali slabo je šutirao i brane se Osječani. Na drugoj strani odmah je u napadu Hajduk, Verpakovskis je gurnuo loptu Kaliniću na rub peterca, najbolji strijelac Hajduka pada okružen trojicom domaćih braniča, ali o najstrožoj kazni nema govora.

Kombiniraju Osječani oko Hajdukovog šesnaesterca, ali bez učinka. Ništa bolji nisu Hajdukovci, Cernat je u 59. minuti prošao pokraj trojice začuđenih igrača Osijeka, no umjesto da nastavi odlučio je nesebično dodati. To je učinio loše, njegov pas lako blokiraju domaćini.

U 62. minuti dvaput su u izglednoj situaciji bili domaćini, no prvo predugo oklijeva Šolić, a potom i Primorac, te pomalo usporena Hajdukova obrana uspijeva zaustaviti napade.

Manje od 20 minuta prije kraja čini se da nijedna momčad nije previše zainteresirana za zabijanje pogotka.

Hrgović u 74. iz slobodnjaka s nekih 25 metara malo iskosa silovito gađa u suprotnu stranu gola, ali Skender se odlično baca i lijepo brani. Minutu kasnije Jukić je centrirao, ali Tomić odbija loptu, do koje dolazi Stranatić i isprve šutira, ovako od oka, nekih deset metara iznad gola.

Pelaić se u 77. minuti uhvatio za nogu i s bolnom grimasom na licu prilegao na travnjak. Odnose ga s terena. Jarni još ima pravo na dvije izmjene, dok je Lončarević potrošio sve tri. Pelaić ne može nastaviti, ulazi Buljat.

Florin Cernat slabo šutira s gotovo 30 metara. Lak plijen za Skendera.

Jukić u 87. minuti dobro centrira za Nikšića, ali siguran je u obrani Buljat i izbija u korner. Udarac iz kuta loše izvodi Jukić, gol-aut za Hajduk.

Gol za Hajduk! Igor Tudor zabija u trećoj i posljednjoj minuti sučeve nadoknade! Primio je dugu loptu na rubu šesnaesterca, glavom prebacio do Sablića na lijevoj strani, a Sablić je vraća Tudoru koji zabija za pobjedu Hajduka na Gradskom vrtu. Hajduk je u tim trenucima bio bez Kalinića, koji je bio van terena i primao pomoć od fizioterapeuta.

Sastavi

Osijek: Skender, Pranjić, Smoje, Lopes, Stranatić, Iv. Lončarević, Vida (od 46. Šolić), Vuica, Pavličić (od 46. Todorčev), Primorac (od 62. Jukić), Nikšić; Trener: Ilija Lončarević

Hajduk: Tomić, Pelaić (od 78. Buljat), Tudor, Sablić, Hrgović, Rubil, Ljubičić, Gabrić (od 23. Bartolović), Cernat, Verpakovskis, Kalinić; Trener: Robert Jarni

Sudi: Marijo Strahonja

Pročitajte više