IGOR TUDOR

Tudorov istup je sramotan i promašen

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

IGOR Tudor nastavlja se, uz nogomet, baviti i medijima. U trenutku u kojem njegova momčad igra katastrofalno, Hajdukov trener problem ne vidi u sebi, nego u novinarima koji se usuđuju propitkivati njegove odluke. Napetost između trenera i medija nije novost u svijetu nogometa, ali Tudorovo ponašanje je debelo ispod razine pozicije s koje nastupa.

Tudor je osramotio klub

Podsjećamo, na jučerašnjoj presici uoči susreta protiv Osijeka Igor Tudor se još jednom obračunao s novinarom Antoniom Juričićem. Na pitanje o ocjeni Hajdukove igre nakon pauze, Tudor je sarkastičnim odgovorom osporio Juričićevo nogometno znanje i njegov navodni trenerski angažman u Solinu. Sukob je krenuo nakon utakmice protiv Lokomotive, kada je novinar sasvim opravdano propitkivao Tudorove reakcije u utakmici u kojoj je Hajduk vodio 2:0, a na kraju izgubio.

Tudorov odgovor ne samo da nije bio duhovit, nego je bio izrazito neprikladan i neprofesionalan. Tudor ne predstavlja samo sebe. Onog trenutka kada obuče majicu s Hajdukovim grbom, on predstavlja cijeli klub i krajnje je porazno da koristi Hajdukove presice za osobne obračune. Ovakvim nastupom nije kompromitirao sebe, nego i Hajduk. Ispada da odnos kluba prema novinarima ovisi o tome na koji način pišu o Hajduku, gdje se one koji usude propitkivati i kritizirati degradira na ružan način.

Hajduku slijedi utakmica sezone. Tragično je o čemu razmišlja njegov trener

Hajduku je po svim kriterijima naredni susret protiv Osijeka utakmica sezone. U slučaju poraza u potpunosti se mogu oprostiti s drugim mjestom, a samo ih pobjeda približava cilju koji su zacrtali uoči sezone.

Hajduk u posljednje vrijeme igra loše i očito je da je momčad u igračkoj, rezultatskoj i, čini se, psihološkoj krizi. Kapaciteti cijele momčadi na čelu s Tudorom moraju u potpunosti biti usmjereni na sutrašnju utakmicu. Umjesto da prihvati realnost i pokuša je popraviti u najkraćem roku, Tudoru je glavna preokupacija što se piše o Hajdukovoj igri. Jer po nekoj nakaradnoj logici, problem postoji samo ako netko o njemu govori ili piše.

Nema razloga da se na presici prije ovakvog susreta priča o juniorima Solina.

Teza da o nogometu mogu pričati samo treneri i igrači nije samo nazadna, nego i opasna

Kritičko razmišljanje i analiza nogometne igre ne pripada, kako bi se po Tudorovoj reakciji moglo zaključiti, samo trenerima i igračima. Nogometna utakmica je proizvod dostupan širokoj sportskoj publici, a posao onih koji u njemu aktivno rade je predmet koji mora biti dostupan javnoj kritici.

Tudorovo cinično propitkivanje novinarovog znanja u potpunosti je promašeno. Uloga novinara i trenera u nogometu nije ista i oni ne trebaju imati jednake vještine. Posao sportskog novinara nije da vodi momčad, već da kritički izvještava o onome što vidi. Tudor ima pravo ocjenjivati rad premijera iako nikad nije bio na toj poziciji, na isti način na koji novinar ima pravo ocjenjivati Tudora iako nikad nije bio trener.

Ideja da nogomet i istina o njemu pripadaju samo onima unutar sustava jer je nitko drugi ne može razumjeti nije samo nazadna, nego i opasna. Ona direktno poništava mogućnost da se razvije kultura dijaloga u sportu u kojem mediji imaju i važnost i odgovornost da savjesno i kritički promišljaju o onome što vide. Ili može Tudor pisati analize Hajdukovih utakmica koje će mediji samo prenositi.

Tudorov istup je spoj naleta emocija i taštine. Njega se s privatne strane može razumjeti jer je pritisak ogroman. S profesionalne strane, Tudor mora shvatiti da je pogriješio. Poslao je poruku svima koji pišu o Hajduku i svoje dileme stavio je ispred kluba.

Kao što je Mario Stanić jučer indirektno rekao, svatko ima pravo na mišljenje. Čak i onda kada je zaključak koji proizvede drugačiji od onog koji priželjkujemo.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više