TURNIR NA KOJEM SE STVARAJU LEGENDE PGL Major Krakov

Image: PGL Major
 
U ponedjeljak je počeo jedan od najvećih turnira u Counter-Strike: Global Offensiveu. PGL Major u Krakovu jedanaesti je u seriji Major turnira u povijesti igre koji igrače i timove ne nagrađuje samo bogatim nagradnim fondom, već i statusom legende.
 
>>OD BRČKOG DO KROVA SVIJETA Ovo je priča o Niki Kovaču, gejmeru koji je proslavio BiH
 
>>LUDNICA U ŠVEDSKOJ Spektakularne završnice najvećih turnira na Dreamhacku
 
DreamHack Winter 2013. godine bio je prvi u seriji Major turnira. CS:GO tek je bio navršio svoj prvi rođendan, a već je dobio 250 tisuća dolara vrijedan turnir. Titulu je osvojila ekipa Fnatic koja će dvije godine kasnije predstaviti dotad neviđenu dominaciju u jednom od najpopularnijih esportova na svijetu.

Četiri godine i devet Majora kasnije, najbolji timovi na svijetu okupili su se u Krakovu kako bi ponovo odlučili tko je najbolji tim na svijetu. Nagradni fond je četiri puta veći, igra se mijenjala kroz godine, ali neke stvari su ostale iste. Oni koji duže prate Counter-Strike prepoznat će neka imena još iz doba CS 1.6 i CS:S, neke legendarne igrače kao što su Neo, Shox I i Guardian koji su svojim uspjesima već ušli u povijest. Tu su i oni kojima će ovo biti prva prilika da naprave to isto. 
 
Na PGL Majoru u Krakovu glavni favoriti su SK Gaming i Astralis, osvajači posljednjih dvaju Majora. Ovi prvi dolaze s odličnim rezultatima ove godine. Od pet finala izgubili su samo jedno i to im je najlošiji plasman u 2017. Astralis je pak uzeo pauzu prije turnira kako bi se što bolje pripremili i pokušali osvojiti svoj drugi Major zaredom. Obje ekipe su startale pobjedama prvi dan, ali nije bilo nimalo lako. SK Gaming se mučio protiv PENTA Esports, a Astralis igrao produžetke s Immortalsima. Respektabilne ekipe, ali ni blizu najboljih pet na svijetu. 
 
Druge dvije ekipe od kojih se očekuje prvi veliki uspjeh pod novim organizacijama su G2 Esports i FaZe Clan našeg Nikole "NiKe" Kovača. Timovi s jakim organizacijama i odličnim individualnim vještinama stalno su na rubu da naprave taj korak i skinu skalp jednoj od navedenih ekipa. Međutim, to se još nije dogodilo. G2 Esports solidno je krenuo u turnir pobijedivši legendarni Na'Vi u meču u kojem se igrala samo CT strana. Treba priznati da Na'Vi nije u vrhunskoj formi, ali na LAN završnicama su uvijek opasni. FaZe Clan je pak upisao dva poraza i ako želi proći u drugu fazu natjecanja, ne smije više izgubiti nijedan. Mnogi su očekivali FaZe barem u polufinalu, ali ni nakon dvaju igranja oni nisu uspjeli pronaći svoju formu.
 

Ne treba podcijeniti ni ostale timove jer na Majoru svi žele ostvariti dobar rezultat. Mnogi igrači tvrde da je to potpuno drugačije iskustvo nego igranje drugih turnira. Nekima će takva atmosfera možda stvoriti pritisak, a drugima će dati krila. Spomenuti Na'Vi, Fnatic i Virtus.pro ulaze već u legendarne ekipe, one koje nikada ne smijete otpisati. Iako im forma varira u posljednje vrijeme, nikad ne znate koji je Virtus.pro došao na turnir i jesu li spremni za finale ili će ispasti u grupama. Ovoga puta posebno su motivirani jer se radi o poljskoj ekipi koja će imati nevjerojatnu podršku publike ako prođe u doigravanje. S druge strane Fnatic i dalje okuplja neke od najboljih individualaca na svijetu. Pronađe li njihova glavna zvijezda, Olof "olofmeister" Kajbjer Gustafsson, mirnoću i fokus, sve je moguće.
 
Bezbroj priča isprepliće se na Major turnirima. Novi talenti i organizacije sučeljavaju se s onima koji su tu od samih početaka. Neki igrači su maloljetni, a neki su već pregazili tridesetu. Dok jedni pokušavaju vratiti stari status, ovi drugi ga pokušavaju doseći prvi put. Na kraju, ostaje samo jedan s novom titulom, samo pobjednik Majora. 
 
PGL Major u Krakovu traje do 23. srpnja, a sve mečeve možete besplatno pratiti na PGL Twitch.tv kanalu. Igra se po Swiss formatu, a u tijeku je drugi dan turnira. 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

Pročitajte više