Turski mediji preklinju navijače: Molimo vas, ne pucajte!

UOČI večerašnje polufinalne utakmice između Njemačke i Turske, turski su mediji puni optimizma i predviđaju da će "Turska razbiti njemačke panzere", ali također mole navijače da se suzdrže od uobičajenog načina proslave.

"Molimo vas nemojte pucati ako budemo slavili pobjedu", piše Today's Zaman i podsjeća na posljedice prijašnjih proslava. U posljednjih deset godina zbog uspjeha nogometne reprezentacije ubijeno je čak 30 ljudi, a više stotina iz je ranjeno. Zaman tako apelira na svoje čitatelje da pozovu policiju ako čuju bilo kakvu pucnjavu. Problem nasilnog slavlje u Turskoj je postao toliko ozbiljan da je Emine Erdogan, supruga premijera Recepa Tayyipa Erdogana, čak pokrenula humanitarnu "Kampanju protiv proslave pucnjavom".

Slične su apele javnosti uputili i ostali turski mediji, nakon čega su većinu prostora ipak posvetili samoj utakmici. "Činjenica da Nijemce svi smatraju velikim favoritima za nas je samo dodatna motivacija. Mi smo bolja momčad i pobjedit ćemo 1:0. Hrabriji smo, ničeg se ne bojimo", rekao je za Fotomac Semih Senturk, junak utakmice protiv Hrvatske i strijelac onog fatalnog pogotka.

Nogometni časopis Fanatik uoči utakmice donosi intervju s njemačkim izbornikom Joachimom Loewom. U duhu prijateljstva među narodima, Loew se prisjeća kako mu je lijepo bilo u Turskoj gdje je "naučio kako trenirati veliku momčad", ali samo nekoliko stranica kasnije Fanatik šalje Nijemcima upozorenje: "Panzeri imaju iskustva, ali bolje im je da nas ne shvaćaju olako".

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više