Turci se oprostili od Hiddinka, Europskog prvenstva i 220 milijuna eura

HRVATSKA reprezentacija izbacila je Tursku iz dodatnih kvalifikacija za Euro. Izjednačeni rezultat na Maksimiru u turskim medijima popraćen je poprilično mlako.

> Hiddink: Čestitke Hrvatima, ljubomoran sam!

Razlog tome možemo tražiti u prvoj utakmici u Istanbulu, gdje su Bilićeve trupe doslovno razbile Turke. Iako se provlačila nekakva mlaka nada, da će Turska učiniti nešto u Zagrebu, do toga ipak nije došlo.

"Tuga do koljena", piše Turkiye Hazetesi i nastavlja: "Unatoč teškom porazu u prvoj utakmici, nada u prolaz je postojala, ali želje i molitve ostale su neuslišane. Hrvatski napadači koji su zabijali u Istanbulu na Maksimiru su bili izgubljeni. Tko zna što bi bilo da smo pobijedili u Turskoj?"

Ispadanje u dodatnim kvalifikacijama Tursku je pogodilo i u ekonomskom smislu. Propuštanjem Eura u Ukrajini i Poljskoj izgubili su, osim sporta, i drugi sektori u izravnoj ili neizravnoj vezi s nogometom. Turci procjenjuju da se ukupan gubitak kreće oko 220 milijuna eura, dok je turski savez ostao bez 8 milijuna eura. U računici je obuhvaćena i eventualna zarada od turizma, medija i komunikacija, putničkih agencija pa čak i tekstilna industrija.

"Hrvatska nije dopustila čudo"

Pomalo sarkastičan je naslov turskog Milliyeta koje piše: "Hiddink hvala ti. Ništa od Eura 2012. godine". Turci u izvještaju napominju kako je Pletikosa na početku utakmice uspio spasiti eventualan preokret, a kada su se razmahali dvojica krvnika iz Istanbula, Mandžukić i Olić, moglo se pretpostaviti kako do čuda na Maksimiru neće doći.

"Zbogom Euro 2012.", naslov je Hurriyeta, a u izvještaju napominju kako je Turska sve šanse ustvari izgubila u Istanbulu. "U prvoj nas je utakmici rezultat 3:0 slomio, a nakon 0:0 u Zagrebu možemo se samo okrenuti Europskom prvenstvu 2016. godine i odgoditi snove do tada", stoji u tekstu.

Međutim, osim priznavanja časnog poraza turski mediji se većinom bave izjavama Guusa Hiddinka nakon utakmice, koji se nakon utakmice oprostio od turske klupe.

Pročitajte više