Esport

Tvornica novca zvana Fortnite, gdje god se pojavi bilježi odlične rezultate

Screenshot: YouTube/Epic Games

FORTNITE je u prvih 200 dana na iOS platformi donio Epic Gamesu oko 300 milijuna dolara prihoda. Usporedbe radi, megapopularna mobilna igra Clash Royale je u istom periodu uprihodila oko 238 milijuna dolara. Najpopularnija igra današnjice niže samo uspjehe, a za očekivati je da će ogromne prihode ostvariti i na Androidu, za koji još nisu objavljeni podaci. 

>Zašto ljudi ne mogu prestati igrati Fortnite

>Na naslovnici ESPN magazina prvi put u povijesti izlazi gamer

>Samo prošli mjesec Fortnite je igralo više od 73 milijuna igrača

Gdje god se pojavi, Fortnite ostvari dobar rezultat. Od 15. ožujka kad se pojavio na Appleovim pametnim telefonima i tabletima, Fortnite je uprihodio oko 300 milijuna dolara, i to bez kineskog tržišta na kojem igra još nije dostupna. Kako se ovog ljeta pojavio na Android platformi, uskoro možemo očekivati i te rezultate. Štoviše, Epic Games je odbio plasirati igru na Google Play Store, a igrači je mogu preuzeti sa službene stranice. Tako je Google ostao bez 30 posto zarade od svake mikrotransakcije.

Naravno, nije sve prošlo glatko pa je tako na internetu osvanula i hrpa lažnih aplikacija jer igrači moraju na uređaju dozvoliti instaliranje neprovjerenih aplikacija, a to, pak, stvara potencijalni sigurnosni problem. Nekako smo sigurni da će u Epic Gamesu pronaći način kako doskočiti tom problemu, dosad uvijek jesu. U sklopu Samsungove kampanje početkom listopada, objavljen je i promotivni video za uređaje Note9, S9+ i Tab S4 u kojem se pojavljuju Tyler "Ninja" Blevins i Travis Scott. 

Fortnite Battle Royale je najpopularnija videoigra današnjice. Možemo razgovarati o tome koja igra ima više aktivnih igrača mjesečno, koja je popularnija na kojoj platformi, ali Fortnite je trenutno apsolutno globalni fenomen koji je davno prešao u sferu mainstreama. Policijske postaje u Kanadi upozoravaju vozače da paze na djecu u prometu jer će kasniti u školu zbog nove sezone Fortnitea. Mediji pišu kako je ovisnost o Fortniteu jednaka onoj o heroinu, a NHL momčadima Fortnite je kriv za loše rezultate pa zabranjuju igračima da ga igraju.

To je tek početak, najpopularniji streamer i jedan od najboljih Fortnite igrača zarađuje više od pola milijuna dolara mjesečno streamajući Fortnite, a pojavio se i na naslovnici ESPN magazina, i to kao prvi gamer u povijesti kojem je to pošlo za rukom. Fortnite je i jedan od glavnih razloga zašto je Sony pristao na cross-platform opciju za PlayStation 4 igrače. Pogodite pomoću koje se igre ta opcije upravo može testirati? Da ne zaboravimo i esport, odnosno 100 milijuna dolara koje će Epic Games podijeliti kroz jednu kompetitivnu sezonu Fortnitea. Sjećate se Griezmannovog plesa nakon pogotka protiv Hrvatske u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji? Fortnite.

>Treba li nas uvrijediti Griezmannovo slavlje nakon pogotka u finalu?

Fortnite igra između 150 i 200 milijuna igrača, među kojima su i brojni profesionalni sportaši, pjevači i osobe iz javnog života. Gotovo je nemoguće izbjeći ga. Epic Games zaista radi fenomenalan posao po pitanju održavanja i osvježavanja igre. To se vidi i na bilanci, iako je Fortnite Battle Royale besplatan. Međutim, igrači novcem plaćaju mogućnost da brže napreduju u igri i stječu kozmetičke predmete. To ne znači da ćete s uloženim novcem dobiti oružje zbog kojeg ćete lakše pobjeđivati, ali sustav je kvalitetno razrađen i igrači su to spremni platiti. Fortnite sigurno neće trajati vječno, ali i ovo što je igra dosad napravila više je nego dovoljno za ulazak u povijest.

Pročitajte više