Tysonova maorska tetovaža - uvreda Maorima

MAORSKA "moko" tetovaža na licu bivšega svjetskog prvaka Mikea Tysona zapravo ne znači ništa, objavili su stručnjaci sa Novog Zelanda.

Tyson je svoju tetovažu prvi puta pokazao na tiskovnoj konferenciji uoči dvoboja protiv Clifforda Etiennea u Memphisu.

´To je maorska tetovaža, ali još nije završena. Moje lice mi se ionako nije nikad sviđalo´, kazao je tada Tyson, dok stručnjak za maorske tetovaže Derek Lardelli tvrdi da novi dodatak Tysonovu licu nije maorski, već zapravo vrijeđa sve Maore.

´On je pokazao svoje potpune ignoriranje Maora i maorske kulture, kao i svoju ´plitkost´. Nije dovoljno samo prekopirati iz neke fotografije tetovažu, kao što to radi gomila površnih Amerikanaca, koji imaju ´moko´, a zapravo pojma nemaju tko su Maori. Tyson je jedan od njih´, kazao je Lardelli, dodavši kako se ´moko´ može dobiti samo na Novom Zelandu. Pri tetoviranju se koristi posebna igla izrađena od ljudske kosti ili u najboljem slučaju od krila albatrosa.

Lardelli je kao pozitivan primjer naveo britansku pop-zvijezdu Robbiea Williamsa, koji ima maorsku tetovažu od lakta do ramena, ali je pritom naučio kulturološko značenje tog plemenskog simbola.

Pročitajte više