DINAMO

U Dinamu su sad svi na prodaju

Foto: Pixsell

DINAMO je sinoć u Budimpešti u 3. pretkolu Lige prvaka izgubio od Ferencvaroša 2:1 i europski put nastavlja u play-offu Europa lige.

Tamo će biti nositelj, a protivnika i mjesto odigravanja susreta saznat će u ždrijebu koji će se održati sutra u Nyonu.

Ispadanjem iz Lige prvaka Dinamo je izgubio priliku boriti se za Uefine milijune kojih je prošle sezone zaradio nešto više od 30. Prelaskom u Europa ligu, pod uvjetom da se u nju i kvalificira, nagrade će biti puno slabije od 15,2 milijuna eura koliko jamči samo ulazak u skupinu Lige prvaka. Za ulazak u skupinu EL-a Dinamo bi dobio 2,9 milijuna eura i još 190.000 za svaki osvojeni bod plus nešto od TV prava, no puno manje u odnosu na Ligu prvaka.

Za klub koji u 2019. godini imao 385 milijuna prihoda, a ostvario je dobit od samo devet milijuna kuna, to je ogroman gubitak, odnosno novac koji će biti jako teško nadomjestiti. Dinamo je u ovoj godini nešto uštedio rezanjem ugovora igračima i radnoj zajednici, ali to je i dalje nedovoljno za goleme rashode koje klub ima.

Ove godine nema izloga Lige prvaka

U takvim okolnostima prodaja nekih, a možda i svih zvijezda sad je realnost. Još jedna sezona igranja u skupini Lige prvaka bila je primamljiva Livakoviću, Petkovića i ostalima u godini uoči Europskog prvenstva. Blještavog izloga Lige prvaka ove sezone neće biti i nije nemoguće da najskuplji Dinamovi igrači krenu za transferima.

Antonio Marin je na odlasku, a samo je pitanje gdje. Najzainteresiranija je Sampdoria koja nudi milijun eura za posudbu i onda još šest dogodine za otkup ugovora, a postoje navodno ponude još nekih klubova koje se razmatraju. Ono što je najvažnije jest da je 19-godišnji Dinamov talent sam izrazio želju za odlaskom, tako da tu problema ne bi smjelo biti.

Joško Gvardiol je navodno odbio otići u Leeds United, ali ispadanje iz Lige prvaka moglo bi i njemu promijeniti mišljenje. Mladi Dinamov stoper koji je kiksao u Budimpešti, vjerojatno se nadao igranju u Ligi prvaka ili skupini Europa lige, a sad kad je to sve upitno mogao bi se odlučiti za odlazak. Osim toga, Leedsova ponuda od 20-ak milijuna eura jedina je konkretna trenutno u Maksimiru i s njom bi si Dinamo osigurao financijski mirniju godinu.

Livaković u najboljim godinama

Dominik Livaković ulazi u kategoriju najboljih mladih golmana u Europi, a interes za njega postoji odavno. Prošle sezone Dinamo je za njega od Montpelliera tražio deset milijuna eura, no sad je cijena unatoč krizi puno veća. Livaković je u najboljim golmanskim godinama za pravi transfer, a po onome što je pokazivao u reprezentaciji i Dinamu može braniti u bilo kojoj ligi.

Prije krize s koronavirusom i Europskog prvenstva, uz Danija Olma, najskuplji Dinamov igrač bio je Bruno Petković. Sjajna špica, koja je eksplodirala pod vodstvom Nenada Bjelice, spominjala se čak i u kontekstu Barcelone, a i sam Petković je nedavno izjavio da nitko nije nezamjenjiv pa tako ni on.

Bild je prije dva tjedna objavio da bi ga Leipzig rado spario s Danijem Olmom nakon odlaska Tima Wernera, ali Nijemci nisu jedini koji bi ga željeli. Iako je u novoj sezoni zabijao i za Dinamo i za reprezentaciju Petković je daleko od prošlosezonske forme, osobito u fizičkom smislu, za što je kriva i ozljeda zbog koje je propustio kraj prošle i početak nove sezone. 

Zlatko Dalić je nakon utakmice s Francuskom rekao da je Petković na samo 20 posto fizičke spreme, što se dobro vidjelo protiv Ferencvaroša, a ni voljni moment kod Dinamova napadača, kao ni kod ostalih igrača, nije na nivou na kojem je bio kod Nenada Bjelice. Sve to srušit će mu cijenu i pitanje je želi li Dinamo riskirati do ljeta u vrijeme u kojemu ništa nije predvidivo. Nešto manja cijena privući će interes brojnih klubova, a do kraja prijelaznog roka je dovoljno vremena.

Prijelazni rok do 5. listopada

Neće Dinamo sigurno prodati sve igrače, ali ponude će se slušati i za Mislava Oršića, koji ne inzistira na odlasku te Amera Gojaka. Reprezentativac BiH vrijedio je prošle godine i 15 milijuna eura, koliko se Dinamo za njega nadao dobiti. No, koronakriza i loše Gojakove igre cijenu su mu gotovo prepolovile. Postoji interes Fiorentine i još nekih klubova.

Pred Dinamom je neizvjestan kraj ljeta. Sve će se prelomiti u play-offu Europa lige u kojemu Dinamo može izvući predstavnika Luksemburga, ali i Celtic. Prijelazni rok traje do 5. listopada za većinu europskih liga, a do tad će situacija biti puno jasnija. Ono što je sigurno jest da se ponude više neće tako olako odbijati i da bi do jeseni moglo biti još odlazaka osim onog Nikole Mora.

Pročitajte više