ANSU FATI, 16-GODIŠNJA ZVIJEZDA BARCELONE

"U nogometu sam 50 godina, nikada nisam vidio nekoga poput njega"

Foto: Twitter

ANSU FATI postao je drugi najmlađi debitant u povijesti Barcelone u nedjelju. On je sa 16 godina i 298 dana dobio posljednjih 12 minuta u 5:2 pobjedi nad Betisom na Camp Nou.

Tinejdžer iz Gvineje Bisau imao je manje godina u svom debiju nego što su imali Lionel Messi, Andres Iniesta i Xavi Hernandez. Prirodna pozicija mu je na lijevom krilu, ali može igrati i na drugom krilu te u vrhu napada.

Fati je kao dijete stigao u Španjolsku, a prvi trener mu je bio José Luis Pérez Mena u nogometnoj akademiji u Sevilli. Fati je u akademiju stigao kao petogodišnjak, a već je tada oduševio, kaže Mena.

"Nikoga se ne boji"

"U Gvineji je navikao igrati loptama napravljenim od krpe, a bilo ga je nevjerojatno vidjeti kada je prvi put dobio pravu loptu. U nogometu sam 50 godina i nikada nisam vidio nekoga poput njega. On ima sjajnu osobnost, ne boji se nikoga i kada ga vidite na terenu, odmah ćete to shvatiti", rekao je Pérez Mena za španjolski AS.

Još kao dječaka Fatija su brojni skauti došli gledati, Real je nudio veliki novac, ali pobijedila je Barcelona zbog načina prilaska dječaku.

"Real mi je nudio bolje uvjete nego Barcelona, a Barcelonu smo izabrali jer su došli u moju kuću, razgovarali smo i uvjerili su me. Njihov način mi se svidio. "Nije vjerovao da će zaigrati za prvu momčad Barce. Kad su mu to rekli, mislio je da je šala", rekao je Fatijev otac Boru.

"Nezaboravno iskustvo"

Nakon debija protiv Betisa mladi Fati je na Instagramu napisao kako je ostvario san.

"San svakog dječaka u školi Barcelone je debitirati na Camp Nouu. Dijeliti dres s najboljim igračima svijeta bilo je nezaboravno iskustvo. Imam samo riječi zahvale zbog načina na koji su me prihvatili. Ništa ovo ne bi bilo moguće bez moje obitelji. Hvala i Masiji, najboljoj nogometnoj školi na svijetu. Obećavam raditi ponizno i s nogama čvrsto na zemlji."

Fati također nikada neće zaboraviti ni trenutak nakon utakmice kada mu je Lionel Messi koji nije igrao zbog ozljede čestitao na debiju i izgrlio ga poput sina.

Pročitajte više