"U repki nema privatnog interesa, već je povrijeđen nečiji privatni ego"

PREDSJEDNIKA HRS-a Sandija Šolu oteli smo uvaženoj norveškoj delegaciji dok su nakon međusobnog okršaja na terenu analizirali detalje uz vrhunsku čašicu. Šola nije skrivao zadovoljstvo igrom naše reprezentacije, no je li baš slučajno želio istaknuti da Lini Červaru treba vjerovati iako je iza izbornika već devet velikih natjecanja s hrvatskom reprezentacijom?

Ništa nije slučajno, pa su u tom tonu neki bivši reprezentativci opisali ". Šola je želio reternirati Nikši Kalebu, koji je u razgovoru za Index više puta govorio o Červarovom poligonu za ekspresnu regrutaciju.

"Ne znam na što je Nikša Kaleb konkretno mislio. Tim izjavama nimalo ne šteti Savezu, već samome sebi. To najviše govori o onome tko takve stvari izjavljuje. Ne znam o čijem privatnom interesu Kaleb priča, jer nikada ga nije bilo. Možda je stvar u tome da je nečiji privatni ego pogođen. Imali smo izbornika kojemu možda nitko nije vjerovao 2003. godine. Červar je toliko toga napravio i mislim da je zaslužio povjerenje. Pustimo ga da dokaže kako može učiniti stvarno puno. 

Takve kritike nisu dobrodošle. Pogledajte Peru Metličića, pa on je sam dao izjavu nakon SP-a da odlazi iz reprezentacije. Sjetimo se Mirze Džombe prije hrvatskog SP-a, a tko ga danas spominje? Na žalost, svima nama vrijeme prolazi, pa ni ja ne mogu trčati kao što sam mogao dok sam bio mladić. Zato su tu stručnjaci koji su se dokazali na svom polju, vjerujmo malo Lini..."

"Ne volim kada se netko izborniku miješa u posao"

"Nekada su davno Saračević i Goluža bili jako mladi igrači, pa su postali stari. Jednom su, 2003. godine, i Balić i Metličić bili mladi, ali njihovo vrijeme polako prolazi i to je normalan tijek dodađaja. Dolaze nove generacije, mladi igrači ulaze u momčad i, na kraju krajeva, to je stvar trenera. Ne volim da se Lini bilo tko miješa u posao", u dahu je reternirao predsjednik HRS-a koji smatra da Hrvatska, bez obzira na smjenu generacije, ima jednu od najjačih ekipa u Austriji.

"Svatko se od nas uvijek nada najboljem, ali jasno je da u ovo prvenstvo nismo ušli s najvišim očekivanjima. No, utakmica protiv Norveške pokazala je da se imamo čemu nadati. Imali smo sjajnih individualaca, ali pobijedili smo kolektivom i borbenošću. Naš je cilj jasan - što bolja priprema za Olimpijske igre u Londonu. Nekada se moraju podnijeti i žrtve, no bez obzira na smjenu generacije, mislim da imamo jednu od kvalitetnijih ekipa na prvenstvu."

Dok smo boravili u Stadthalleu, hangaru - improviziranoj dvorani s teleskopskim tribinama, upitali smo se i je li Hrvatska mogla bezbolnije organizirati svoj SP. Bez tolike potrošnje, a opet s kvalitetnim rješenjima.

"Prvi dan sam ovdje, bilo bi ružno da kažem bilo što o organizatoru. Ali jasno je da će bilo tko teško dostići našu priču iz Hrvatske 2009. Imali smo nove dvorane, spektakl kakav se rijetko viđa. Ipak, treba vjerovati i Austrijancima da mogu do kraja odraditi ovaj posao na visokoj razini."

Pročitajte više