U skijašku sezonu brojniji i spremniji no ikad

U NOVU sezonu ulazimo spremniji no ikad i brojniji no ikad, a budući da je ovo olimpijska godina puno očekujemo od nastupa na ZOI u Torinu, na kojima imamo čak 12 skijaša sa ispunjenom olimpijskom normom, kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu direktor skijaške reprezentacije Vedran Pavlek.

Ova sezona bit će posebna i po tome što ćemo, u odnosu na prošle sezone, daleko više nastupati u brzim disciplinama, primjerice Nika Fleiss, te Ivica Kostelić, koji će već na sjevernoameričkoj turneji u Lake Louiseu skijati spust i superveleslalom, kao i kombinaciju u ValdIsereu i na Olimpijskim igrama u Torinu, dodao je Pavlek. Pritom valja biti oprezan i čuvati se ozljeda, no očekujemo da će nastupi u spustu i superveleslalomu svima koristiti. Pavlek je kazao kako je proračun Hrvatskog skijaškog saveza za ovu godinu oko tri milijuna eura, od čega je 90 posto pokriveno vlastitim markentiškim aktivnostima, a pomažu i biatlonce, snowboardaše i skijaše-trkače.

"Spremao sam se za brze discipline i prilično sam zadovoljan kako vozim, štoviše čak i uživam. Moje mišljenje je da u brzim disciplinama ipak najviše odlučuje materijal, dakle skije i priprema. Propustio sam otvaranje sezone u Soeldenu zbog ozljede prsta, ali nisam puno izgubio na treningu jer sam se skijao bez štapova. Čak očekujem da će mi to bitno pomoći, pogotovu kod ravnoteže", kazao je Ivica Kostelić.

Unatoč zdrastvenim problemima Janica Kostelić je fenomenalno započela sezonu Svjetskog kupa u Soeldenu, te se od nje već na sjevernoameričkoj turneji očekuju vrhunski rezultati.

"Zbilja je bilo dobro na pripremama u Hintertuxu, imali smo čak 25 dana zaredom lijepo vrijeme, te sam najviše trenirala brze discipline i polako ulazim u pravu formu. Zdrastvenih problema nemam, mišić je u dobrom stanju, a koljeno malo boli, što znači da je sve normalno, po starome", kazala je Janica Kostelić.

Kako je rekao glavni trener Ante Kostelić, uspjeh sezone uvelike ovisi od nastupa na Olimpijskim igrama u Torinu, pa Janica i naše ostale skijašice možda i neće voziti slalom i veleslalom u Ofterschwangu 4. i 5. velajče, kako bi spojili barem 14 dana treninga za ZOI.

Nika Fleiss i Ana Jelušić su se pripremale u Argentini, a Samoborka će ove sezone voziti i brze discipline.

"Dosta sam trenirala brze discipline, nestao je strah i jako sam zadovoljna napretkom, kao i u veleslalomu, što je pokazala i utrka u Soeldenu. Slalom nisam puno trenirala, ali se nadam da nastavku uspjeha iz prošle sezone. Moj cilj je ostati zdrava, svaku utrku ući u cilj, pogledati u semafor i očekivati da se moj rezultat zazeleni, što bi bio znak da sam prva", kazala je Samoborka.

Ana Jelušić opet ima problema sa astmom, zbog čega je bilo lošije u Soeldenu, pa je za nju pravi start sezone sjevernoamerička turneja.

Ove sezone se očekuju pravi rezultati i od Yvonne Schnock, skijašice rođene u Njemačkoj, koja je prije tri i pol godine počela skijati za hrvatsku reprezentaciju, a na pragu ulaska u A reprezentaciju je i Riječanka Matea Ferk.

Skijašice će u Sjevernoj Americi voziti spust i superveleslalom u Lake Louiseu (2.do 4.prosinca) i superveleslalom, veleslalom i slalom u Aspenu (9. do 11. prosinca), dok će skijaše očekuje spust i superveleslalom u Lake Louiseu (26. i 27. studenoga), te spsust, superveleslalom, veleslalom i slalom u Vailu/Beaver Creeku (od 1. do 4. prosinca).

Pročitajte više