HRVATSKA - MAĐARSKA

U Splitu napadnut mađarski kombi, napadači uhićeni

Foto: Index

SPLITSKA policija potvrdila je da su u Splitu napadnuta dva kombija s mađarskim tablicama, a nešto kasnije dva navodno mađarska navijača. Na Poljudu će se u četvrtak u 20:45 igrati kvalifikacijska utakmica između Hrvatske i Mađarske.

Idete na utakmicu? Šaljite nam svoje fotografije i videa na desk@index.hr ili u inbox na Facebooku.

"Danas oko 11 sati u ulici Pod Kosom u Splitu oštećena su dva stakla na parkiranom kombi vozilu mađarskih registracijskih oznaka, u kojem nije bilo osoba. U odnosu na navedeni događaj, u tijeku je kriminalističko istraživanje nad tri osobe koje se dovode u svezu s oštećenjem vozila.

U 14.50 sati u Ulici Slobode u Splitu policijski službenici su uočili incident, u kojem je nekoliko osoba pokušalo napasti dvije osobe za koje se pretpostavlja da se radi o mađarskim navijačima. Nitko nije ozlijeđen. Brzom intervencijom policijskih službenika uhićene su dvije osobe koje se dovode u svezu s događajem. Privedene su u službene prostorije i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje", stoji u službenom priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Podsjetimo, policija je sinoć okupirala uži centar Splita. Smjestili su se na vrhu Marmontove ulice i legitimirali sve koji su im djelovali sumnjivo, posebno one koji nose kapuljače i ruksake. Osiguranje za utakmicu protiv Mađarske jače je nego kada se u Splitu igraju visokorizični derbiji Hajduka i Dinama. Policija ima spremne antidron puške, a helikopteri kruže nad gradom.

Danima u Splitu vlada opsadno stanje, a oko tisuću policajaca iz cijele Dalmacije osiguravat će utakmicu u četvrtak. Oko stadiona je trenutno velik broj policajaca u civilu. Osiguranje stoji tri milijuna kuna. Na Poljud stiže kompletan državni vrh, predsjednica Kolinda, premijer Andrej Plenković i svi ministri. Dolazak je najavio i mađarski premijer Viktor Orban, ali ta informacija još nije službeno potvrđena.

Oko 1700 navijača Mađarske stiže u Split tijekom srijede te na dan utakmice. Bit će smješteni u fan-zoni kod Spaladium Arene. HNS je izdao posebne upute navijačima koji dolaze na Poljud. Policija će imati pravo privesti svakog navijača i udaljiti ga ako se ne bude pridržavao izrečenih pravila. Zabranjena je kupnja ulaznica na crnom tržištu i sjedanje na mjestu koje nije označeno na ulaznici.

Policija najavila detaljne kontrole jer se u Splitu očekuje dolazak pripadnika raznih navijačkih skupina iz Hrvatske i BiH.

"Bez ulaznice na svoje ime nemojte ni dolaziti na stadion", poručuju iz PU splitsko-dalmatinske. Situaciju će s mora nadgledati mornarica, na dispoziciji je pravi ratni arsenal. Oko Poljuda su  formirana tri kontrolna prstena.

Pročitajte više