U Zagrebu se predstavila Almeria, domaćin ovogodišnjih Mediteranskih igara

Vrlo dobro poznajemo hrvatski sport i njegovu snagu i zato smo nastojali doći u Hrvatsku i predstaviti projekt Mediteranskih igara u Almeriji, na kojoma željno očekujemo i brojem hrvatske sportaše, kazao je na konferenciji za novinare na zagrebačkome sajmu sporta i nautike predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora i prvi dopredsjednik Organizacijskog odbora Jose Maria Echevarria. L

Pedeset godina nakon Barcelone, Almeria je drugi španjolski grad koji organizira tako veliku mutisportsku manifestaciju, kazao je Echevarria, dodavši kako će ove Igre biti svojevrsno podsjećanje na početke okupljanja mediteranskih sportaša. Unatoč brojnim različitostima, vjerskim, političkim i kulturnim, sve zemlje Mediterana spaja isto, Sredozemno more, a ove Igre su još jedna od dokaza kako sport može uspješno spajati narode sa tri kontinenta, kazao je Echevarria, kome je domaćin u Zagrebu bio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Almeria je grad od 180.000 stanovnika i nalazi se u južnošpanjolskoj provinciji Andaluziji, a na 15. Mediteranskim igrama od 24. lipnja do 3. srpnja ove godine ugostit će više od 4000 sportaša. Sportaši će se natjecati za ukupno 270 kompleta medalja u 24 sporta na ukupno 30 objekata, od kojih su samo četiri postojeća, dok se gradi ili se izgradilo 10 novih, a preostalih 14 se preuređuje i dograđuje posebno za Igre.

Središte zbivanja bit će Mediteransko selo, koje će u svojih tisuću apartmana primiti više od 4000 sportaša i trenera, a nalazi se desetak kilometara od samog grada Almerie. Selo je smješteno uz samo more, a njegova jedinstvenost u odnosu na dosadašnja svakako je golf-igralište u njegovu središtu na kojemu će se održati natjecanja za mediteranske prvake.

Sva natjecanja održat će se u Almeriji ili u okolnim mjestima maksimalno 40-ak kilometara udaljenima od grada, a jedino će se veslačka i kajakaško-kanuistička natjecanja održati na umjetnom jezeru 90 kilometara sjeverno.

Na 15. Mediteranskim igrama u Almeriji nastupit će oko 170 hrvatskih sportaša.

(Hina) xrš yzm

Pročitajte više