U ženskom finalu Wimbledona muški tenis?

JUSTINE HENIN-HARDENNE ili Amelie Mauresmo? Koja god da pobijedi, bit će novo ime na list slavnih u Wimbledonu. Pobijedi li Justine, titula će imati veću specifičnu težinu.

Belgijanka bi u tom slučaju zatvorila krug pobjeda na sva četiri Grand Slam turnira i tako postala članica kluba 10 kojima je to uspjelo tokom karijere. Ako dobije današnje finale, postat će druga igračica u povijesti uz Venus Williams koja je u istoj godini osvojila Roland Garros i Wimbledon, pri čemu u to, naravno, nisu uračunate pobjednice Grand Slama Connoly, Court i Graf.

Federer ženskog tenisa, kako je John McEnroe nazvao belgijsku tenisačicu, već ima pet titula iz Grand Slam serije; tri iz Roland Garrosa i po jednu s US Opena i Australije. Justine je već bila u finalu 2001. ali je tada naletjela na prejaku Venus Wiliams i izgubila u tri seta (treći bez osvojenog gema). No, mogla bi postati prva tenisačica koja je u prethodnoj godini "izletila " u prvom kolu (Danilidou), a vec iduće osvojila Wimbledon.
Amelie Mauresmo je svoju jedinu Grand Slam titulu osvojila u Australiji upravo protiv Henin, kada je Belgijanka predala meč zbog zdravstvenih problema u drugom setu.

Ovo je sedmi nastup francuske tenisačice u All England Clubu, ali nikada nije došla do finala.  poluzavršnici je igrala 2002, 2004. i  2005. Pobjeda bi danas, naravno, otvorila novo poglavlje u karijeri Amelie Mauresmo, koje je zapravo već otvoreno ulaskom u finale i pobjedom nad Mariom Šarapovom u tri seta.

Sve dosadašnje mečeve koji su imali "mentalnu" težinu i napetost Mauresmo nije znala kontrolirati, posebno mečeve u u tri polufinala Wimbledona u kojima je svaki put bila nadomak pobjede, ali je uvijek ostajala kratkih rukava, sve do ove godine.

Svjetski broj jedan i prva nositeljica u današnje finale ulazi sa deficitom kad su u pitanju međusobni susreti; Henin vodi sa 5-4 ali nikada nisu igrale na travi. Računajući mečeve na tvrdim ili brzim podlogama, Amelie vodi 3-2. Posljednji meč (igran na zemlji u Berlinu) dobila je Henin vrlo uvjerljivo 6-1 6-2.

.Amelie Mauresmo je druga Francuskinja u novoj eri koja igra finale u Wimbledonu, zadnja je bila Touziat 1998. Ukoliko pobijedi, bit će druga Francuskinja u povijesti Wimbledona koja je došla preko La Manchea i uzela titulu. Da bi se sjetili prve, treba posegnuti duboko u prošlost, u 1925, kada je fantastična Suzane Lnglen osvojila svoju posljednju od šest wimbledonskih titula. No, u svakom slucaju, u ovom finalu govorit će se uglavnom francuski, jer Henin je Valonka.

Očekuje se velika borba, radi se o jedine dvije tenisačice iz top 20 koje igraju jednoručni bekend. Karakteristika muškog tenisa? Ne samo po tome...

Za Index iz Londona, Momir Jelovac

Pročitajte više