U-21 HRVATSKA - ENGLESKA 1:2

U-21 Hrvatska u drami do četvrtfinala Eura. Bradarić u 91. minuti zabio za prolazak

Foto: Borut Živulović/Reuters

HRVATSKA U-21 reprezentacija je u infarktnoj utakmici 3. kola skupine D izgubila od Engleske 2:1, ali je prvi put u povijesti prošla u četvrtfinale.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Briljantan gol za prolazak zabio je Domagoj Bradarić u 91. minuti susreta nakon što su Englezi vodili 2:0 golovima Ezea u 12. minuti iz penala i Jonesa u 74. minuti.

Portugal je u drugoj utakmici pobijedio Švicarsku 3:0 i tako pomogao Hrvatskoj.

Loše otvaranje Hrvatske

Hrvatska nije dobro otvorila susret. Engleska je dominirala i već u 9. minuti je mogla povesti, ali je Jonesov dobar udarac zaustavila greda. Već u sljedećem napadu Kotarski je obranio udarac Nketiaha, da bi dvije minute kasnije Englezi poveli.

Lopta je išla prema Nketiahu u šesnaestercu, Franjić je bio s njim u duelu i neoprezno ga nagazio, što je bilo dovoljno za kazneni udarac koji je Eberechi Eze rutinski realizirao.

Gol je probudio Hrvatsku koja je nakon toga zaigrala puno bolje. Ivanušec je postajao sve opasniji, obrana je igrala sigurnije, a u 32. minuti Špikić je morao zabiti.

Moro je prošao po lijevoj strani i oštrom loptom našao Špikića na vrhu peterca. Dinamov igrač na posudbi u Gorici bio je u odličnoj situaciji, ali pucao je visoko preko gola.

Pet minuta kasnije Ivanušec je oduzeo loptu Englezima, sjurio se prema golu i izbio sam ispred Ramsdalea. Pucao je nisko desno, no golman Sheffield Uniteda je nevjerojatnom reakcijom spasio čisti gol.

Do kraja poluvremena Jones je izvrtio Šverka na vrhu peterca i kroz šumu nogu hrvatskih braniča poslao loptu pokraj gola.

U 49. minuti Dominik Kotarski je umalo skuhao čisti zicer Englezima kad je loše primio loptu i odbio je na noge Ezeu koji nije uspio bolje pucati i Hrvatska se spasila. Pet minuta kasnije Babec je izgubio loptu, Eze je idealno proigrao Nketiha, ali on je u čistoj šansi pucao ravno u Kotarskog.

Jones kaznio promašaje Hrvatske

Portugal je u tim trenucima već slomio Švicarsku i Englezi su znali da im trebaju dva gola razlike da prođu dalje. Postajali su sve opasniji i vjerojatno bi poveli 2:0 u 63. minuti da stativa nije zaustavila slobodan udarac McNeila.

U jeku napada Engleske u 71. minuti Ivanušec je s Morom povukao kontru dva na dva. Malo predugo je vukao loptu, ali je svejedno dobro proigrao Moru koji na ulasku u šesnaesterac malo iskosa s desne strane katastrofalno puca pokraj gola.

Kazna za sve silne promašaje Hrvatske došla je tri minute kasnije. McNeil je primio odbijenu loptu na vrhu peterca i spustio je za Jonesa koji preciznim udarcem kroz noge Vuškovića pogađa malu mrežicu za 2:0.

Drugi gol potpuno je slomio Hrvatsku koja je počela igrati nepovezano i panično. Ušao je i Majer, kasnije i Vizinger i Šverko i nije izgledalo kao da će se Bišćanova momčad spasiti, no to je napravila na najdramatičniji mogući način.

Majstorija Bradarića za povijest

Igrala se prva od pet minuta sudačke nadoknade kad je Majer dodao Bradariću koji se našao na 20-ak metara od gola i onda fantastičnim udarcem zakucao loptu pod gredu za 1:2 i prolazak Hrvatske.

Igralo se sve od 98. minute, ali Englezi nisu ozbiljnije zaprijetili i Hrvatska je prvi put u povijesti prošla u četvrtfinale, gdje je 31. svibnja u Mariboru čeka branitelj naslova Španjolska.

Pročitajte više