Laži, ucjene, prijetnje, prevare...

Foto: Sportsport.ba

ODLAZAK Slovenca Marijana Pušnika s mjesta trenera splitskog Hajduka otvorio je cijeli niz kontroverzi pa smo tako posljednjih dana imali priliku slušati raznorazne priče o predsjedniku Ivanu Kosu i njegovoj povezanosti sa zagrebačkim menadžerom Vukmilom Vukmiricom.

> Menadžer tvrdi da ga je Hajduk prevario, a evo što o novoj aferi kažu na Poljudu 

Iako su od Kosova dolaska u Split mnogi tvrdili kako je prekinuo sve spone Hajduka i raznoraznih menadžera koji su dotad opsluživali Bijele, oslonivši se samo na jednog - svog velikog prijatelja i vjenčanog kuma Gorana Ljubojevića - prvi koji je javno ukazao na sponu Vukmirice i Kosa bio je Ivan Vojković.

Ovaj vlasnik nekoliko splitskih mjenjačnica prije nekoliko dana otkrio je kako su ga na Poljudu  nekoliko puta pokušali ucijeniti, inzistirajući na tome da njegov sin mora prijeći pod okrilje Vukmirice ako želi igrati za prvu momčad. Epilog je poznat, Kos je prijavio prijetnju smrću, pokrenuvši i sudski postupak klevete. Još isto popodne, u stilu panične propagandne mašinerije, u medijima su se pojavile izjave Marijana Pušnika i njegova kratkoročnog nasljednika Marka Loze da Vojkovićev otac nedvojbeno priča gluposti te kako njima nitko nikada nije ni spomenuo Vukmiricu, a kamoli govorio o tome tko treba igrati za prvu momčad.

"Ništa mi nije bilo jasno, odjednom je mog igrača preuzeo drugi menadžer"

Međutim, svega 24 sata kasnije, još jedna osoba za medije progovorila je o toj nadasve tajanstvenoj relaciji Vukmil Vukmirica - Ivan Kos. Riječ je o poznatom nogometnom agentu Edvinu Kurtagiću koji je priznao kako su ljetos od njegova pulena Josipa Kvesića tražili da na poljudske pregovore isključivo dođe sam."Ništa mi nije bilo jasno, ali kako sam godinama bio uz Josipa, i u vrijeme dok su ga zbog ozljeda svi bili prekrižili, odlučio sam mu izaći ususret jer je jako želio otići u Hajduk. Međutim, kad je došao na poljudske pregovore, odjednom ga je preuzeo Vukmirica i finalizirao transfer", ispričao je nezadovoljni Kurtagić.

Želeći da što prije riješe problem, iz Hajduka su odmah u javnosti objavili Kvesićevu izjavu: "Spomenuti gospodin nije moj menadžer. U Hajduk sam stigao izravnim kontaktom i bez posrednika. Moja velika želja bila je doći na Poljud. Nemam potrebu niti se želim osvrtati iza sebe, Trenutačno je jedino važan ugovor koji imam s Hajdukom." Ova izjava uopće ne bi bila čudna da Kurtagić u siječnju ove godine, odnosno svega pet mjeseci prije no što će Kvesić prijeći u Hajduk, ovom igraču nije sredio prelaz u tursku Karsiyaku, nakon čega je oduševljeni dvojac zagrljeno pozirao pred fotografom.

"Sve smo finalizirali. Turci su ovaj transfer okarakterizirali kao najskuplju posudbu u povijesti druge turske lige. Vjerujem da smo napravili vrlo dobar potez", slavodobitno je Kurtagić ispričao bosanskohercegovačkom portalu "SportSport" nekoliko sati nakon zaključenja dogovora s Karsiyakom. S obzirom na to da je poznato kako Kurtagić već dugo godina brine o Kvesiću i nije anonimus, nego spada među utjecajnije menadžere Balkana za Tursku, o čemu govori i podatak da je 2015. posredovao u transferu slavnog Samuela Eto`oa u Antalyaspor, postavlja se pitanje zašto Hajduk toliko inzistira na negiranju njegovih izjava.

Tko radi pritiske na Upravu i u čemu je problem?

U oči posebno upada dio Kvesićeve izjave u kojem čovjeka koji se gotovo cijelo desetljeće skrbio za njegovu karijeru oslovljava kao "spomenutog gospodina", ne želeći ni izreći njegovo ime. A čak i u slučaju da su nedavno prekinuli suradnju, nejasno je zašto Josip takav rasplet nije naglasio, nego se pravio da ga ne poznaje. Ova priča sigurno neće još završiti, ali što god se dalje događalo, čini se kako čelnici Hajduka na sve načine pokušavaju zataškati suradnju s Vukmiricom. Nakon svega, čak i Kosova nedavna izjava izgleda kao prava populistička manipulacija.

"Vrijeme pritisaka na stručni stožer i Upravu Hajduka stvar je prošlosti. Uprava Hajduka je tu da zaštiti stručni stožer, trenera i struku. Struka je ta koja odlučuje tko će igrati za Hajduk. Sigurno nećemo podleći pritiscima ulice, menadžera ni bilo kojih trećih strana. Ako misle da time mogu polučiti poruku, institucije će se time baviti. Nas ovo neće poremetiti, nastavit ćemo raditi otvoreno i transparentno"

Ako Vukmirica nije jedan od onih menadžera koji pritišću stručni stožer i Upravu, nego predstavlja poligon za nadasve plodonosnu suradnju, u čemu je problem?

Pročitajte više