HRVATSKA REPREZENTACIJA

Uefa gura Daliću nova imena na popis reprezentacije

Foto: EPA/Getty Images/Pixsell/I. Kralj

HRVATSKA reprezentacija dobila je raspored za nastavak natjecanja od jeseni ove godine. On će biti gušći nego ikada. U rujnu, listopadu i studenom Hrvatska će odigrati čak osam utakmica, od čega šest u sklopu Lige nacija i dva prijateljska susreta. Zlatko Dalić, koji ovih dana treba potpisati i novi ugovor s HNS-om, okupit će reprezentaciju prvi put nakon deset mjeseci i prijateljske utakmice s Gruzijom, nakon plasmana na Europsko prvenstvo koje je u međuvremenu odgođeno za 2021. godinu.

Koronakriza je poremetila sve sportske kalendare, nacionalna prvenstva i Liga prvaka igraju se tijekom ljeta u napornom ritmu pa je logično očekivati zamor igrača, ozljede i izostanke. Jasno je da će Zlatku Daliću trebati puno širi kadar. Primjerice, u listopadu i studenom Hrvatska će u dva navrata odigrati čak tri utakmice u samo tjedan dana. Prvo izdanje Lige nacije izbornik je iskoristio za testiranje mladih igrača, bez rezultatskog imperativa, a reprezentacija je ispala iz elitne A skupine.

Što za Hrvatsku znači novo izdanje Liga nacija i kako će to utjecati na sastav reprezentacije? 

Liga nacija bitnija nego ikad

Natjecanje u Ligi nacija za Dalića će ovaj put biti mnogo zahtjevnije i važnije od prošlogodišnjeg. Promjena formata natjecanja i proširivanje A lige s 12 na 16 momčadi donijela je Hrvatskoj ostanak u elitnoj skupini, ali u ždrijebu je smjestila Dalićevu momčad u vrlo tešku skupinu sa Švedskom, Francuskom i Portugalom.

Liga nacija sada ima puno ozbiljniju natjecateljsku notu. Naime, Fifa će nositelje kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo u Kataru određivati baš preko Lige nacija, što znači da slab rezultat donosi i teži put do Mundijala. 

Mogućnost plasmana u dodatne kvalifikacije preko Lige nacija sada će biti naročito vrijedna. Borba za Europsko prvenstvo koje je prošireno na 24 sudionika izgubila je draž za najjače momčadi zbog relativno malo šanse da ostanu bez plasmana. Na Svjetsko prvenstvo ide samo 13 europskih reprezentacija, pa je potražnja za bilo kakvim načinom plasmana mnogo veća.

Novost u cijeloj priči je i to što će jesenji ciklus utakmica biti najbolja provjera prije Europskog prvenstva koje bi se trebalo odigrati iduće ljeto. To je za Dalića najbitnije.

Godina dana inkubacije i traženja rješenja

Hrvatska je jedna od reprezentacija kojoj je najlošije legla odgoda Europskog prvenstva, a za to ima nekoliko razloga. Prvi je taj da pojedini ključni igrači u poznim godinama poput Modrića i Rakitića čekaju Euro godinu dana stariji. Drugi razlog je činjenica da Hrvatska ima niz reprezentativaca koji su u svojim klubovima izgubili mjesto u prvom sastavu, variraju u formi i minutaži koju ostvaruju ili i klubovi više štede.  

U tu skupinu ponovno spadaju Modrić i Rakitić, ali i Lovren, Perišić, a donedavno i Rebić. Radi se o čak pet igrača koji su u normalnim okolnostima gotovo sigurni prvotimci, a čiju je formu, status u klubu ili fizičko stanje u ovom trenutku gotovo nemoguće predvidjeti. 

Dalić zbog toga pred sobom ima izrazito zahtjevan posao. Ne samo da će momčad koju je ovog ljeta mislio voditi na Euro morati zadržati na približnoj razini, nego će pritom morati u komunikaciji s klubovima prilagoditi minutažu opterećenim igračima.

Pritom treba naći i odgovore za tri ili četiri najbitnija kadrovsko-taktička pitanja. Prvo je ono koje se tiče lijevog beka - hoće li na toj poziciji ostati Borna Barišić ili će šansu dobiti ofenzivno moćniji Domagoj Bradarić. Druga je dilema u sredini terena. Uzmemo li u obzir da je status Modrića i Brozovića neupitan, neizvjesno je hoće li poziciju trećeg veznog zauzeti Vlašić ili Rakitić. 

Vlašić u CSKA-u igra sjajno

Odluka nije samo kadrovske naravi, jer je Hrvatska s Vlašićem bitno drugačija ekipa od Hrvatske s Rakitićem. Svaki od njih sa sobom nosi niz nužnih stilskih i taktičkih prilagodbi zbog kojih će se Dalić konačno morati odlučiti za jednu od te dvije opcije. Dosad se to rješavalo Rakitićevim izostankom iz kadra zbog ozljede ili problema u klubu, ali dojam je da je Dalić još uvijek u dilemi.

Konačno, Dalić mora definirati svoju napadačku trojku, posebno na krilnim pozicijama. Rebić, Perišić, Brekalo i Oršić dosad su bili najozbiljniji kandidati za popunjavanje tih pozicija, ali moguća je i opcija u kojoj bi Vlašić zaigrao na krilu kako bi se i njega i Rakitića moglo uvrstiti u početnih 11. 

U svrhu rješavanja ovih problema, ali i hvatanja ukoštac s napornim i zgusnutim rasporedom, Dalić će morati proširiti krug igrača koji su u ozbiljnoj konkurenciji za dobiti poziv. Dojam je da Hrvatska u tom pogledu ima i dalje jako puno rezervi koje još ni izbliza nije ni isprobala ni iskoristila.

Novi igrači moraju dobiti šansu, kao i oni koji su dosad bili na periferiji

Domagoj Livaković se na račun kvalitete i forme definitivno isprofilirao kao reprezentativna jedinica, ali je veliko pitanje tko će biti njegove zamjene. Lovre Kalinić je na posudbi u Toulouseu, ali je zbog ozljede odigrao tek prve četiri utakmice od zimske pauze te je njegov status nepoznat. Slabije igre u reprezentaciji i klupa u Aston Villi s razlogom su ga maknule iz prvog plana. Simon Sluga brani u Lutonu, ali se konkurencija na toj poziciji svakako mora zaoštriti.

U HNL-u se ove sezone istaknulo nekoliko vratara. Dobre trenutke imali su Pandur, Kahlina i Posavec, ali Lokomotivin Ivo Grbić je najčešće u kontinuitetu pružao dobre partije. Ako Dalić i Savez žele dati na važnosti domaćoj ligi, onda je minimum da njenog najboljeg golmana povedu na turnir kao zamjenu.

Hrvatska je u obrani najtanja. Zbog Vrsaljkove dugotrajne ozljede na desnom beku smo gledali manje ili više neuspješne eksperimente s Bartolecom i Jedvajem. Povratkom Vrsaljka bi konkurencija na oba boka trebala biti mnogo kompletnija, ali i dalje postoji problem na stoperskim pozicijama. Lovren ne igra, a igrači poput Mitrovića i Perića su, s obzirom na situaciju, nezasluženo ostali u drugom planu. U međuvremenu su se obojica ozlijedila, pa je pojava Marina Pongračića odlična vijest za Dalića.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Mladi stoper je na polusezoni stigao iz Red Bull Salzburga u Wolfsburg i odmah je postao neizostavan dio prve postave. Visok je i nešto sporiji, ali dobro čita igru i vrlo je solidan dodavač što je izuzetno važno za prvu distribuciju lopte. 

U sredini terena bi veću šansu mogli dobiti Pašalić, Rog i Filip Bradarić koji ove sezone igraju odlično. U vrhu napada Petković je imao komotnu situaciju zbog duže Kramarićeve ozljede. Sada kada se Hoffenheimov igrač oporavio i igra sjajno, Hrvatska u napadu ima puno veće mogućnosti. Ali poziv nisu zaslužila samo njih dvojica, nego i Ante Budimir koji je jedno od najugodnijih iznenađenja sezone što se tiče hrvatskih igrača u inozemstvu.

Igra za Mallorcu, prima duge lopte, skače i zabija te bi Daliću mogao koristiti u situacijama kada želi s još jednim stasitim napadačem pritisnuti suparničku obranu ili kad mu treba još čovjek koji može zadržati loptu ili zamijeniti Petkovića koji ne može igrati na istoj frekvenciji cijeli susret. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Do prvog ispita i susreta protiv Portugala (5. rujna) ostalo je nešto više od dva mjeseca. Ovo ljeto će, za razliku od prijašnjih, biti obilježeno aktivnim natjecanjima koje će sa sobom nositi ozljede, probleme, ali i potencijalna nova rješenja. Rujan će stići vrlo brzo, a zbog specifične situacije nijedan izbornik još ne može znati kako će mu izgledati momčad i u kakvom će stanju biti u tom dijelu sezone. 

Zato je ključno napraviti ono što Dalić donekle propustio u prethodnom ciklusu, a sada će ga na to natjerati nužda - promovirati nove igrače koji mogu dati novu vrijednost ekipi ili se dovoljno etablirati kao bezbolnije zamjene za prvotimce kada za to dođe vrijeme.  

Pročitajte više