Švicarski sud naredio Uefi da vrati Sion u Europa ligu: Na Vicente Calderonu ipak igra Celtic



UMJESTO utakmice Atletico Madrida i švicarskog Siona večeras će na Vicente Calderonu gostovati škotski Celtic. Tako je, naime, ovog tjedna odlučila Uefa koja je odlučila izbaciti Sion zbog žalbe Celtica na nastupe nekih igrača koji nisu imali pravo nastupa.

Sion je u dvije utakmice protiv momčadi iz Glasgowa sa ukupnih 3:1 izborio natjecanje u skupini Europa lige, ali je nakon Celticove žalbe izbačen iz natjecanja. Žalba Siona na takvu odluku ovog je tjedna odbijena. Predsjednici Fife i Uefe Sepp Blatter i Michel Platini otvoreno su stali na stranu Celtica zbog čega konačna odluka nije iznenadila nikoga.

Švicarci su u posljednjem pretkolu igrali s igračima koje su doveli ovog ljeta, premda to nisu smjeli učiniti. Branila im je to suspenzija još iz 2008. godine, kada su se o statute Međunarodne nogometne federacije (FIFA) ogriješili potpisavši golmana Essama El-Hadaryja premda je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom. FIFA je tada aktualnom pobjedniku Švicarskog kupa zabranila transfere, no Sion je ovog ljeta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu nakon što su to sami zatražili putem redovitoga građanskog suda. Premda je isti, Kantonski sud Vauda, presudio da igrači imaju pravo nastupati i na međunarodnoj sceni, UEFA je naputak odbila.

Švicarski sud u utorak je naredio Uefi na odmah vrati Sion u Europa ligu i svrsta švicarski klub u skupinu "I" koju je izborio kroz kvalifikacije. Večeras u Madridu ipak nastupa Celtic.

Predsjednik Siona u otvorenom ratu protiv Uefe


"Za nas je ova odluka čin obične osvete prema našem predsjedniku Christianu Constantinu. Celtic je uoči utakmice primio službeni dokument od Uefe u kojem je pisalo kako su igrači službeno dostupni za utakmicu. Naš klub pokrenuo je proces protiv Uefe na švicarskom građanskom sudu koji je već dao pravo nastupa spomenutim igračima, a što Uefa nije poštovala. Ovo je teško kršenje švicarskih zakona", stajalo je između ostalog u nedavnom priopćenju Siona koji je tada najavio kako se nastavljaju pripremati za nastup u Madridu.

"Kocka je bačena. Ovo je ismijavanje pravosuđa svojstveno nekoj banana-državi. To me samo tjera da se još jače borim. Borim se protiv Golijata, ali na kraju ćemo vidjeti gdje je David. Odluka Uefe me ne čudi, naročito kad je donesena nakon samo sat vremena. To samo pokazuje da suci potvrđuju već unaprijed donesenu odluku", rekao je Constantin tvrdeći kako je na Celticovim službenim stranicama vijest o povratku u Europa ligu objavljena sat i pol prije Uefine odluke.

Constantin je uputio pismo političarima u kojima traži pomoć, a na ruku mu ide dio stranaka u udruga koji zahtijevaju da se Uefi i Fifi ukinu porezne privilegije. Te dvije organizacije, smatra velik broj Švicaraca, ne zaslužuju se smatrati društveno korisnim organizacijama pored svih skandala, poslovima od milijardi dolara te odnosima prema radu i ljudskim pravima. Fifa i Uefa zbog toga su u posljednje tri godine platile samo 3 milijuna švicarskih franaka poreza u zemlji u kojoj im se nalazi sjedište, a bez tih privilegija trebale su platiti 180 milijuna franaka. Zagovornici ove ideje podsjećaju kako je Fifa od SP-a u JAR-u prošle godine zaradila 2,35 milijardi švicarskih franaka dok je domaćin turnira izgubio 3 milijarde.

Maribor se Rangersima osvetio na terenu

Zanimljivo, sličan scenarij dogodio se nakon utakmice najvećeg Celticovog rivala Rangersa i Maribora u 4. kolu kvalifikacija za Europa ligu. Slovenci su se žalili Uefi zbog nastupa Carlosa Bocanegre koji je potpisao za Škote tek nekoliko sati uoči prve utakmice te zbog toga nije imao pravo nastupiti u domaćem prvenstvu nekoliko dana kasnije. U Mariboru je nastupio i to je izazvalo bijes kod Slovenaca koji su tražili kaznu za Rangerse. Uefa je odbila žalbu jer su ju Slovenci predali više od 24 sata nakon utakmice, što pravila nogometne federacije ne dozvoljavaju. Ipak, Maribor se u ovom slučaju posljednji nasmijao jer su sa ukupnih 3:2 uspjeli izbaciti Rangerse.

Slovenci u 1. kolu Europa lige igraju protiv Club Bruggea. U njihovoj skupini još su Braga i engleski drugoligaš Birmingham.

Pročitajte više