UEFA najavila promjenu broja igrača u klubovima

UEFA je najavila promjene po pitanju pravila o broju stranaca u klubovima. Bogati klubovi troše previše novca, a tu je i Bosmanovo pravilo koje ne smatra igrače iz EU strancima.

Već duži niz godina klubovi nemaju svoj nacionalni identitet. Npr. Chelsea je za prošlu sezonu prijavio 40 igrača, od toga samo 7 Engleza. Slično je u Arsenalu, Manchester Unitedu, Realu, Barceloni, Laziju, Interu, Milanu...

Krovna europska nogometna organizacija je nedavno u Lisabonu najavila ograničenje broja igrača koji se mogu prijaviti za natjecateljsku sezonu 2005/06. Ta brojka iznosila bi 25, od čega minimalno 7 iz klupskog pogona, što bi trebalo zaštititi mlađe igrače, a klubovima dati veći nacionalni štih.

Dopredsjednik UEFA-e Per Ravn Omdal izjavio je da je Abramovičevo trošenje novca na kupovinu igrača daleko od interesa nogometne igre. Na jesen će UEFA detaljnije raspravljati o ovom pitanju, a potom će se konzultirati nacionalni savezi i klubovi. Novi propis se neće kositi s propisima EU o slobodnom protoku radne snage.

Najbogatiji europski klubovi okupljeni u skupinu G-14 su, očekivano, protiv. Oni smatraju da je zbog dugačke i naporne sezone velik broj igrača nužnost, a ne hir. Podsjetimo na nedavnu izjavu Franza Beckenbauera koji je ustvrdio da je za fjasko "velikih" reprezentacija na Euru kriva duga i naporna sezona.

M.R.

Pročitajte više