uefa donijela povijesnu odluku

Uefa odlučila što će biti ako prvenstva ne završe i što to znači za hrvatske klubove

Foto: Guliver Image/Getty Images

DANAS je Uefa održala sastanak putem videokonferencije s članovima svih 55 europskih nogometnih liga na kojem se odlučivalo što će biti s nogometom ove sezone.

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin rukovodio je sastankom putem videokonferencije, a donesena je najvažnija odluka, ona koja je zanimala cijelu nogometnu Europu.

Uefa je odlučila da će se u slučaju da se aktualna sezona ne završi za plasman u Ligu prvaka i Europa ligu gledati trenutačni plasman klubova u domaćim prvenstvima.

Engleski Premiership u LP tako šalje Liverpool, Manchester City (ako im Uefa poništi kaznu), Leicester i Chelsea, dok bi u Španjolskoj Ligu prvaka izborili Barcelona, Real Madrid, Sevilla i Real Sociedad koji na četvrtom mjestu ima isti broj bodova kao Getafe (46), no bolju gol-razliku. Kad je riječ o Seriji A, najbolji su trenutno Juventus, Lazio, Inter i Atalanta.

Što se tiče Hrvatske, u kvalifikacije za LP išli bi Dinamo i Rijeka, dok bi Lokomotiva, Hajduk i Osijek igrali kvalifikacije za Europa ligu.

Ključno je napomenuti da je radna skupina Uefe dala snažnu preporuku da ove sezone završe sve domaće lige i kup natjecanja, jer je glavni fokus na europskim natjecanjima iduće sezone.

Liga prvaka i Europa liga su prioritet Uefe, a bez konačnog rješenja u nacionalnim prvenstvima stvari su mogle biti izuzetno komplicirane pa se tako ozbiljno raspravljalo i o tome da krovno tijelo europskog nogometa kao prioritet za plasman u Europu uzme koeficijente klubova umjesto trenutačnog stanja na ljestvici.

Međutim, to bi sigurno izazvalo pobunu među klubovima koji bi tom odlukom bili kažnjeni i ova odluka da se sportski rezultat uzima kao prioritet je zapravo logičan ishod.

Ukoliko neki od klubova bude imao manji broj odigranih susreta u borbi za Europu, bit će primjenjivan sistem prosjeka bodova po utakmici i na taj način će se odrediti konačan plasman.

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više