UEFA pokreće anti-huliganski "Interpol"

PANEUROPSKE policijski "združeni odredi" bi, planiraju u Nyonu, pomogli u obračunavanju sa zabrinjavajućim rastom nasilja na tribinama, kojem smo i ovaj tjedan svjedočili u Ligi prvaka i Kupu UEFA.

Kontinentalna nogometna organizacija kreće u dogovore sa policijskim čelnicima iz zemalja širom Starog kontinenta zbog povećanog broja nereda na tribinama i oko njih, piše Daily Telegraph, a kap koja je prelila čašu su bili žestoki sukobi navijača Manchestera sa policijom na rimskom Olimpicu, kao i okršaj Tottenhamovih pristalica sa snagama reda na Sevilinom stadionu.

Naravno da se sukobljene strane nabacuju optužbama tko je kriv ili tko je prvi započeo, a engleski navijači i klubovi tvrde isto: da su snage reda na gostovanjima prekomjerno upotrebljavale silu, a španjolska i talijanska policija također rabe jednake argumente; kako su njih napali, najčešće pijani, engleski navijači.

Sevilla je ipak donekle prihvatila argumente koje su podastrli iz Tottenhama, priznajući zabrinutost zbog stupnja sile koju je španjolska interventna policija primjenila na tribinama Sanchez Pizjuana u četvrtak.

"Mislimo da se mali incident, od kojeg je sve krenulo, moga riješiti i bez upotrebe pendreka. Istražujemo razloge koji su doveli do oštre policijske akcije", priopćili su iz andaluzijskog kluba prije putovanja na White hart Lane, gdje ih u naelektriziranoj atmosferi očekuje uzvratna utakmica četvrtfinala Kupa UEFA.

Bojazan od novih englesko-španjolskih sukoba u okviru europskih natjecanja je još veća zbog toga što se u utorak na uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka između Valencije i Chelsea na Mestalli očekuje preko tri tisuće navijača gostujuće momčadi.

Zbog toga su se prije jučerašnjeg međusobnog ogleda u Premiershipu sastali čelnici Chelsea i Tottenhama, kako bi čelnici Spursa prenijeli negativna iskustva rivalima i ujedno prodiskutirali o mjerama kako bi se spriječile ružne scene iz Seville.

Istovremeno, u Valenciji traju sigurnosne pripreme za prihvat engleskih navijača i već su iz policije poručili kako će biti poduzete neviđene sigurnosne mjere, na stadionu i oko njega.

Foto: AFP

Pročitajte više